Berliini 31.maaliskuuta 2015
Saksan Luonnonystävät - yksi perinteisistä työväenliikkeen joukkojärjestöistä - varoittaa SPD:n johtoa puolustelemasta suunniteltua vapaakauppasopimusta Euroopan Unionin ja USA:n (TTIP) välillä - ja samoin koskien vapaakauppasopimusta EU:n ja Kanadan (CETA) välillä. Jo nyt on nähtävissä huomattavaa luottamuspulaa monien niiden ihmisten kohdalla, jotka ovat suuntautuneet sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän maailmantalouden kehittämiseen."Suunnitellut vapaakauppasopimukset johtavat lisääntyvään sääntelyn purkamiseen suurten konsernien etujen hyväksi. Näiden toimin voidaan nähtävästi poistaa demokraattinen päätöksenteko viralta. Tämä tapahtuu parlamenttien ja demokratian kustannuksella niin Euroopassa kuin USA:ssakin.", sanoo Saksan Luonnonystävien puheenjohtaja Eckart Kuhlwein
Saksan Luonnonystävien ympäristöasiantuntijat syyttävät TTIP-puolustajia siitä, että vapaakauppaideologia syventää sosiaalista eriarvoisuutta, Euroopan jakaantumista ja sitä että sopimus voimaanastuessaan tunkee samalla ekologian marginaaliin. Lukemalla tähän mennessä julkaistuja tekstejä käy pian selväksi, että kysymyksessä ei niinkään ole kauppa ja hyvät kumppanuussuhteet, vaan sääntelyn purkaminen, liberalisointi ja julkisten terveys- ja koulutustavoitteiden sekä vesi- ja energiahuollon saattaminen suurten monikansallisten konsernien tehtäväkentäksi. Samalla palvelutehtävien uudelleenkunnallistaminen tehtäisiin mahdottomaksi.
Erityisen kriittisiä ovat Luonnonystävät "sääntelyn harmonisoinnin" suhteen: molemmin puolinen standardien tunnustaminen merkitsisi sitä, että alimman tason standardit tulisivat vallitseviksi. EU:n etukäteistarkastus vaarantuisi samalla kun USA:n jälkikäteistarkastus otettaisin käyttöön. Sääntely-yhteistyö joutuisi tässä vaaraan ja vahingonkorvauslainsäädäntö menettäisi merkityksensä. Lakimääräisten tuomioistuinten kanssa rinnakkaisesti toimivat välimiestuomioistuimet johtaisivat lopulta tilanteesen jossa kansalaisten perustuslaillinen lainsuoja vaarantuisi.
Monet kehitysmaat ja kehityttymässä olevat valtiot joutuisivat kärsimään uudesta vapaakauppamonopolista. SPD on kuitenkin yhtenä ensimmäisistä Euroopassa jo päättänyt, että Euroopan kehitysyhteistyön tulee voimakkaammin puuttua niihin syihin, jotka aiheuttavat taloudellista ja muuta pakenemista aikaisemmista kotimaista.
Saksan Luonnonystävät tukevat Saksan SPD:n viime syyskuun puoluepäivien päätöstä, joka "näytti punaista" eli vastusti transatlanttista vapaakauppasopimusta. Monet SPD:n johdon kannanotot tuovat kuitenkin lähemmäksi epäilyn siitä, että Saksassa sittenkin lähdettäisiin liikkeelle väärään suuntaan. "SPD:n on vihdoinkin ryhdyttävä käymään keskustelua globalisaatiosta muillakin kuin uusliberalistisilla termeillä. Se olisi samalla mahdollisuus voittaa maata ja Euroopan Unionia vaivaava politiikan sivuuttaminen (Entpolitisierung). Tämä antaisi SPD:lle uudenlaista poliittista profiilia", sanoo Saksan Luonnonystävien puheenjohtaja Eckart Kuhlwein.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti