keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Taitajat ja palkat pilvissä

Facebookkaverini lähetti kutsun liittyä mukaan SkillPages-sivustoon. Ihmettelimme molemmat, mistä tässä mahtaa olla kysymys? Ettei vain liittyisi  laajaan kansainväliseen rekrytointikampanjaan, jossa suuryritykset keräävät eri alojen "osaajia" ja taitajia netin kautta lyhytaikaisiin projektiluontoisiin tehtäviin. Ideana on korvata pysyvät työsuhteet kansainvälisellä taitajien verkostolla, josta huutokaupan tapaisella systeemillä poimitaan tyyppejä tekemään töitä projektiluonteisesti. Tarkoituksena on tietenkin korvata tällä tavoin pysyvää henkilökuntaa ja pysyvään työsyuhteseen liittyviä sosiaalisia ym. etuisuuksia.

Silmiin nimittäin sattui saksalaisen Der Spiegelin (nro 6/6.2. 2012) juttu virtuaalisesta työmaailmasta. Suuret ohjelmointiyritykset, IBM eräänä ensimmäisistä, suunnittelevat radikaalia muutosta yrityksen koko toimintakonseptiin. Enää ei ulkoistettaisi pelkkiä yrityksen oheistoimintoja, vaan koko henkilöstö  pientä  ydinhenkilöstöjoukkoa lukuunottamatta. Suunnitteilla on digitaalinen työelämävallankumous, jossa tavoitteena on olla tehokkaampi, nopeampi ja kilpailykykyisempi kuin alan haastajat.

Taustalla ja keskeisinä vauhdittajana ovat muutokset tietokone- ja kommunikaatioteknologiassa, jotka mahdollistavat yritykselle uudenlaisen työvoiman ja osaamisen rekrytoinnin. Samalla vanhaa henkilöstöorganisaatiota voitaisiin ajaa alas nopeassa tahdissa. Ydinhenkilöstön tehtävänä olisi vain yhteyden pitäminen asiakkaisiin. Työpaikat eivät enää tulevaisuudessa sijaitsisi yritysten toimistoissa, vaan joissakin maailmalla, Nigeriassa, Intiassa, Suomessa, siellä mistä yrityksen tarpeisiin sopivaa osaamista löytyy. Katseet suuntautuvan sinne, missä nuorta ja viriiliä – ennenkaikkea halpaa – työvoimaa tulee olemaan rajattomasti käytettävissä. Afrikka mainitaan tässä yhteydessä yhtenä keskeisimmistä.
Ammattiosaajien yhteisö olisi siis maailmalla, ”pilvessä” ja se markkinoisi itse itseään esitellen  osaamistaan Facebookin kaltaisissa verkostoissa. Yritys valitsee sopivilla taidoilla ja osaamisella varustettuja työn tarjoajia ja sertifioi näitä osaamisen ja yrityksen tarpeiden perusteella eri kategorioihin. Tykkäämisen ja sopivuudet merkittäisiin pelkällä hiiren klikkauksella. Tällä tavalla kutsuttaisiin osaajia antamaan panoksensa yrityksen tuotteiden, ohjelmien ja muiden palvelujen kehittämiseen ja toteuttamiseen. Olisi sinisen, hopeisen ja kultaisen tason osaajia, joita kutsuttaisiin tehtäviin globaalien työsopimusten muodossa. Kysymys on kykyjen etsinnän globalisoinnista.

Mitä muotoja tällainen ”huutokauppa” voisi saada, jää tietenkin tässä vaiheessa arvailujen varaan. Selvää on että sopiminen kansallisella tasolla palkoista ja työsuhteen ehdoista ei enää ollenkaan tavoita tätä virtuaalista työmaailmaa. Ammattiliittojen työehtosopimukset, kansallinen työ- ja sopimuslainsäädäntö jää merkityksettömäksi, koska se ei millään tasolla ulotu pilvessä tehtyyn työhön ja siitä maksettaviin korvauksiin. Palkat määräytyvät yksilöllisesti osaamisen, tehtävän ja projektista käytävän tarjonnan perusteella.  Huippuosaajalle, kultaisella sertifikaatilla merkitylle voi aueta uusia maailmoja ja rajattomat tulot. Yhtä hyvin ansioitunut lahjakkuus voi joutua ankaraan kilpailuun työtehtävästä, joka päättyy heti kun hänen taitonsa ja osaamisensa on saatu yrityksen käyttöön.
On olemassa jo internetalustoja, kuten mm. ”Top-Coder”, jolla on lähes 400 000 ohjelmistokehittäjää jäseninään. Yritys kertoo kehitystyössään olevasta ongelmasta ja ohjelmistonkehittäjät kertovat omista ratkaisuvaihtoehdoistaan. Kun myös ratkaisuja tekeviä yrityksiä on paljon, työtä tehdään yli yritysrajojen; työn saannin ehdollistajana on ns. ”Digital reputation”, digitaalinen maine, ts. millä tavalla osaaja on osannut esitellä taitojaan projekteja ja tehtäviä tarjoavalla internet-alustalla. Ammatillinen koulutus, vahvuudet, heikkoudet ja sosiaaliset taidot tulevat tällöin läpivalaisuun. Mikä muodostuu vahvuudeksi ja mikä heikkoudeksi tässä digitaalisessa läpivalaisussa?
Palkitseminen voi lehden mukaan alkaa jo ”pikabonuksella” osaajan kiinnittämiseksi yhteisöön, mutta voi johtaa helposti myös negatiivisin merkintöihin: kyseinen henkiklö ”ei ole pysynyt aikataulussaan”, ”ei ole ilmoittanut itsestään sitten viime viikon”. Kykyjen pilvessä on avoimuus ja haavoittuvuus hyväksyttävä, se on ehtona parempiin ansioihin pääsemiselle. On myös osattava välttää mainetta vahingoittavia virheitä; kysymys ei ole pelkästään projektin menettämisestä, vaan myös uudelleen aloittamisen vaikeutumisesta.
Saksan ammattiliitoista ainakin julkisen sektorin Ver.di on ehtinyt jo kauhistella yhteisvastuun täydellistä katoamista kyseisessä konseptissa. Digitaalinen työmaailma näyttäisi siis pyrkivän samaan tilanteeseen, jonka finanssimaailma saavutti jo aikoja sitten.
Sanonta ”palkat pilvissä” näyttäisi olevan saamassa uutta ja uhkaavaa sisältöä. Facebookin SkillPages -  eli ei ihan niin viatonta kuin mitä päältä päin näyttää...

Ei kommentteja: