lauantai 14. heinäkuuta 2012

Elämäntapasalaattia

Lauantaisalaattia demokratiasta elämäntapana; monenlaista tapahtuu ja aina ovat taustalla ihmisten käsitykset yhteiskunnasta, demokratiasta ja elämäntavasta jossakin muodossa esillä. Tässä muutamia esimerkkejä:

Helsingin Sanoat 14.7. 2012

"Oli ongelma lähellä tai kaukana, ihminen vajoaa väkisinkin upoksiin, jos jalkojen alla ei ole mitään pitävää", kirjoittaa kulttuuritoimituksen tuottaja Jukka Petäjä lauantain 14.7. Helsingin Sanomien kulttuurisivuilla. Näkökykyä kuvaavilla ilmaisuilla Petäjä nostaa esiin sekä yhteiskunnallista että ihmisen toimintaan liittyvää harhaa, joka heikentää mahdollisuuksia löytää tilanteeseen sopivia yhteioskunnallsia ja henkilökohtaisiua toimintakäytäntöjä. 

Blogini yleisotsikko on ”Kuuta osoittava sormi” ja siinä olen eri yhteyksissä pohtinut demokratiaa elämäntapana ja osallistumis- ja osallistamistapojen kehittämistä yhteiskunnallisen likinäköisyyden, sokeuden ja karsastuksen tiedostamiseksi ja vähentämiseksi. Nähdä lähelle ja toisaalta myös riittävän kauaksi edellyttää tietoisuuden harjoittamista 3D-tasolle. Se ei onnistu ilman harjoitusta, yhteiseloa ja yhteistoimintaa omissa yhteisöissä. Kasvaminen demokratiaan ja yhteiskunnalliseen osaamisen on pitkä tie, jota ei pelkästään tietokonepäätteen ääressä opita. Tarvitaan toimintaa, osallistumista, vastoinkäymisiäkin ennenkuin voi vakuuttua siitä että yhteiskuntaluonteestamme löytyy vastuullista osaamista, rakentavaa henkeä, kanssaihmisen kunnioittamista ja näkemystä niin paljon, että realistisia tulevaisuudenratkaisuja voidaan saavuttaa.

Luova taiteellinen ilmaisu
Kirjoitin juuri eilen 13.7. -12 Werkkoviestijöiden lukupiirissä ihmisen taiteellisesta ja usein hapuilevasta osaamisesta seuraavasti:
Taidetta tekevän työ on haasteellista, joskin siihen pätevät samat säännöt kuin muutenkin ihmisenä olemiseen. Työ jota tehdään tavoitteiden saavuttamiseksi on kuin sormi joka osoittaa kuuta: se ei ole kuu vaan sormi edelleenkin. Saavutettuun tulokseen on taiteilija tuskin itsekään aluksi aivan tyytyväinen ja parantelee työtään joskus pitkänkin aikaa. Joskus tulee kuitenkin hetkiä, jolloin taiteentekijä kokee löytäneensä ja saavuttaneensa jotakin arvokasta, sellaista joka kuvaa juuri hänen sisimpiä tunteitaan ja tavoitettaan. Jos tuota tunnetta voisi verrata johonkin ymmärrettävään ja konkreettiseen, niin täydellisen ympyrän piirtäminen vapaalla kädellä saattaisi olla jotakin sellaista, ehkä myös 50. pisteen tuloksen saavuttaminen tikanheitossa. Havahduttava tulos on harvinainen – mutta se ei ole sattuma: se on intensiivisen pyrkimyksen ja harjoituksen tulos, jota eivät aina seuraa kannustushuudot ja kunnioitusta herättävät palkinnot – palkkioista puhumattakaan. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö taiteilija – harrastajakin – saattaisi löytää jotakin jolla on laajempaa ja syvällisempää, rajoja ylittävää merkitystä.
Ensimmäiset Zenin mestarit löydettiin joskus 800-luvulla Japanissa kaivoksista. Nämä olivat löytäneet harjoituksen ja kurinalaisen elämäntavan avulla jotakin, joka herätti kanssaihmisissä kummastusta ja ihailua, tarvetta lähteä seuraamaan noiden näkijöiden viitoittamaa tietä.”

EU ja Romania
Pertti Rönkön esiinnostamana 14.7. -12 demokratiasta elämäntapan Euroopan Unionin tasolla; siellä nimittäin harkitaan Romanian ulosheittämistä yhteisöstä pääministerin ja presidentin välisen demokratiaa koskevan ristiriidan vuoksi. Presidentti ei suostu allekirjoittamaan parlamentin hyväksymiä lakeja ja estää vaaleilla valitun hallituksen lainmukaisen toiminnan. Vastasin omalta osaltani tähän asiaan seuraavasti:
Mikäli olen oikein ymmärätänyt, pääministeri Ponta on vaaleissa valitun sosialidemokraattisjohtoisen hallituksen pääministeri; konservatiivinen presidentti kieltäytyy vahvistamasta Romanian parlamentin päätöksiä, koska ne eivät sovi hänen henkilökohtaiseen maailmankatsomukseensa. Riippumatta siitä, millaisessa kunnossa Romanian talous ja yhteinen hyvinvointi on, kansan vaaleisssa ilmaisemaa tahtoa ja siihen perustuvia parlamentin päätöksiä ja hallituksen toimintaa olisi myös presidentin kunnioitettava. Nyt sitten oltaisiin heittämässä Romania ulos EU:sta pääministerin ja presidentin välisen ristiriidan vuoksi. Minusta tässä taas kerran haiskahtaa EU:n valitsema toimintaideologia; pelättävissä nimittäin on että oikeistovoimat mieluummin lakkauttavat koko Euroopan Yhteisön kuin suostuvat reaalitaloutta ja yhteistä hyvinvointia vahvistaviin ratkaisuihin. Eli ei taida ihan yksimielistä päätöstä Romanian ulosheittämisestä näillä näkymin syntyä!”

Tepalle 14.7. -12 ”Kuuta osoittavasta sormesta”:
Tepa, innostavaa että olet kiinnostunut "kuuta osoittavasta sormesta"; kysymyksessä on zen Buddhismista tuleva tokaisu, koan, joka vaikuttaa yksinkertaiselta mutta pitää sisällään tietynlaiseen havahtumiseen johtavan prosessin. Minun kohdallani se tarkoittaa sitä, että vaikka kirjoitan paljon ja esitän arvoihin ja asenteisiin liittyviä näkökantoja, joudun kuitenkin tunnustamaan olevani vain yksi etsijä, joka "osoittaa kuuta sormella", ts. pohdiskelee tietä parempaan, mutta joutuu myöntämään, että muitakin pohtijoita ja etsijöitä on. Heilläkin on sama oikeus visiointiin ja pohdiskeluun, mutta kukaan meistä ei voi väittää että yksin minun tavoitteeni olisi se oikea. Zenin ajatteluun kuuluu myös buddhalaiseen tapaan tietynlainen havahtuminen, valaistuminen jota nimitetään satoriksi; se vastaa Gautama Buddhan nirvanaa tai Patanjali joogan samadhia, valaistumista, kaiken näkemistä pelkistyneesti yhdellä kertaa, kokonaisuutena, uuden tien avaajana...

Kun kirjoitan myös politiikasta ja yhteiskunnasta, tarkoittaa tämä periaate myös sitoutumista demokratiaan, ihmisoikeuksiin ja kanssaihmisen kunnioittamiseen. Lyhyesti:kysymys on demokratiasta elämäntapana.


Ei kommentteja: