keskiviikko 21. kesäkuuta 2023

Boxin ulkopuolelta 15.5. - 21.6. 2023

"OutoftheBox" - päivitykseen olen koonnut Facebookissa esittämiäni kannanottoja ja kommentteja lehdistössä ja fb-keskustelussa esiinnousseisiin kysymyksiin otsikossa mainitulta ajalta. Vaikka mukana ei olekaan näihin teksteihin liittyviä  taustakirjoituksia, sisältävät ne joka tapauksessa paljon arvottavaa ja siksi talteenotettavaa periaatteelista ja käytännön tilanteisiin liittyvää tarkastelua. 


16.5. 2023

Fb-sivun toimintalokiin muistiin listaa yritystukien saajista vuosina 2020-2022; puuttumatta yksityiskohtiin totean vain että se on aikamoinen saavutus ns. vihervasemmistolaiselta hallitukselta... Koronavaara näyttäisi olleen erityisen suuri metsäyhtiöissä ja raviradoilla - vai kuinka tätä pitää tulkita?


Minun tulkintani on, että tässäkin yhteydessä Keskustapuolue toteutti taustaryhmiensä edunvalvontaa korona-tukien muodossa välittämättä juuri lainkaan koronan todellisia vaikeuksia aiheuttaneista yrityksistä.


Blogi "Lost in Europa"

"Uutisia taloussodasta (211): G-7 haluaa kieltää Nord Stream & Co.

16. toukokuuta 2023

Saksan Liittokansleri Scholz vaatii nousevien maiden suurempaa osallistumista . Yhdysvallat haluaa G7-kokouksessa saattaa Venäjää vastaan vientikiellon. G-7 ja EU haluavat kieltää Venäjän kaasuputkien käytön .

G-7 ja EU haluavat kieltää Venäjän kaasuputkien käytön. Neuvotteluihin osallistuneiden viranomaisten mukaan G7 ja EU kieltävät Venäjän kaasun tuonnin reiteillä, joilla Moskova on leikannut toimituksia, mikä on ensimmäinen kerta, kun länsivallat ovat estäneet putkikaasukaupan Ukrainan hyökkäyksen jälkeen. Päätös, jonka G7-maiden johtajien on määrä viimeistellä Hiroshiman huippukokouksessa tällä viikolla, estää Venäjän putkikaasun viennin uudelleen aloittamisen reiteillä, kuten Puolaan ja Saksaan, joissa Moskova katkaisi toimitukset viime vuonna ja laukaisi energiakriisin kaikkialla Euroopassa. Länsivallat haluavat varmistaa, että Venäjä ei saa lisäpotkua energiatuloihinsa yrittäessään lisätä taloudellista painetta 15 kuukautta Moskovan täyden hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan. Yksi virkamiehistä, jotka kaikki puhuivat nimettömänä, sanoi, että muutoksen tarkoituksena oli "varmistaa, etteivät kumppanit muuta mieltään hypoteettisessa tulevaisuudessa". (Financial Times ) - Pelätäänkö, että Saksa voisi edelleen käyttää Nord Stream -putkistoja? Vai onko kyse LNG-terminaalien ja Yhdysvaltojen kaasutoimitusten turvaamisesta?

Yhdysvallat haluaa G7-kokouksessa saattaa Venäjää vastaan vientikiellon. G7-maiden valtion- ja hallitusten päämiehet aikovat tiukentaa Venäjän vastaisia pakotteita Japanin huippukokouksessaan. Uudet toimenpiteet kohdistuivat energiaan ja vientiin, jotka tukevat Moskovan sotaa, neuvotteluista suoraan tietävät viranomaiset kertoivat Reutersille. Kuten parhaillaan keskusteltavana olevien uusien EU-pakotteiden kohdalla Venäjää vastaan painopiste on siinä, kuinka kolmannet maat voivat välttää pakotteiden kiertämisen. Yhdysvaltain hallitus vaatii siirtymistä Venäjän viennin negatiiviselta listalta positiiviseen listaan. Tämä tarkoittaisi automaattisen vientikiellon määräämistä ja sen jälkeen vapautettujen tuoteryhmien määrittelemistä. Washingtonin hallituksen mukaan tämä muutos saattaa vaikeuttaa Moskovan mahdollisuuksia löytää porsaanreikiä pakotesäännöksissä. (Reuters) "Joskus keskusteltu lähestymistavasta "Ensin kielletään kaikki ja sitten sallitaan poikkeukset" ei toimi meidän näkökulmastamme", Saksan hallituspiirit sanovat. "Haluamme välttää tahattomia sivuvaikutuksia."

Scholz vaatii nousevien maiden suurempaa osallistumista . Liittokansleri Olaf Scholz kampanjoi nousevien maiden tiiviimmän integroitumisen puolesta kansainväliseen järjestykseen. "Kaiken toimivan kansainvälisen järjestyksen on heijastettava maailman moninapaista luonnetta ", Scholz sanoi maanantaina Global Solutions Summitissa Berliinissä. Hän kutsuu Afrikan valtiot "Compact with Africa" -huippukokoukseen 20. marraskuuta Berliinissä. Scholz sanoi, että jos joku ihmettelee, miksi Intian kaltaiset valtiot eivät tue Venäjän vastaisia pakotteita, se johtuu myös siitä, että nämä valtiot kokevat jäävänsä huomiotta kansainvälisessä järjestelmässä. "Eilinen yksi- tai kaksinapainen maailma, mutta vain voimakkaille" on helpompi suunnitella", hän lisäsi. "Mutta se ei ole enää maailma, jossa elämme." (Reuters) - Scholz ajattelee ehkä hieman myöhässä. Hänen sanansa eivät sovi yhteen hänen tekojensa kanssa - koska EU haluaa nyt kohdistaa kohteen myös kolmansiin maihin..."


Euroopan Unioni ei kykene ratkaisemaan työtömyyden ongelmaa...

Euroopan Unioni näyttää MMT-porofessori Bill Mitchellin mukaan selviävän kaikkein heikoimmin työttömyyden poistamisessa verrattuna USA:han, Japaniiin ja EU:n ulkopuoliseen Norjaan. Professori Mitchell pitää syynä tähän Euroopan valuuttaunionin uusliberaalia rakennetta, jonka tiukkoihin ja epätarkoituksenmukaisiin raameihin Euroopan Komissio edellyttää palattavan vuoden 2024 alusta lähtien.

Tämän haasteen edessä meilläkin tunnustellaan uuden hallituksen muodostamismahdollisuuksia. Yllättävää on, että Euroopan Unionin perustuslain tasdoinen ohjaus ei nouse keskusteluissa millään tavalla esille. Suhteessa alijäämien kasvu 3:n prosentin rajaan ja velkamäärän 60:n prosentin rajaan Suomi selviää edelleen kohtalaisen hyvin eikä sijoitu 7 yli 80:n %:n velkaisimman maan joukkoon.

Mitchellin mukaan Euroopan Unionilla ei ole hyviä näkymiä edessään johtuen perussopimuksiin upotetuista ja vailla minkäänlaisia korjausmhadollisuuksia olevista taloussäännöistä. Selvää on että tämä synkkä näkymä - sellainen se olisi ilman Ukrainassa käytävää sotaakin - varjostaa jo nyt vuoden päästä pidettäviä eurovaaleja.

Mitchellin näkymä Euroopan Unionin suhteen on synkkä: edessä on pelkkää dystopiaa. Hänen korjausehdotuksensa on myös kriittinen ja raju: Euroopan Uninonin nykyisten jäsenvaltioiden on päästävä eroon valuuttaunionista ja mitä pikemmin se tapahtuu, sen parempi: Hän kirjoittaa bloginsa ingressissä 15. toukokuuta 2023:

"Yhteisen valuutan (euron) loppu ei voi tulla tarpeeksi nopeasti

Vuoden 2015 kirjassani – Eurozone Dystopia: Groupthink and Denial on a Grand Scale (julkaistu toukokuussa 2015) – jäljitin hyvin yksityiskohtaisesti tapahtumia ja näkemyksiä, jotka johtivat talous- ja rahaliiton (EMU, alias euroalue) syntymiseen, kun Maastrichtin sopimus tehtiin tuolloin edistyneimpänä uusliberalismin muotona. Ero EMU:n ja muiden uusliberaalia politiikkaa omaksuneiden kansojen välillä on se, että edellisessä tapauksessa ideologia on upotettu perussopimuksiin eli perustuslailliseen järjestelmään, jota on lähes mahdotonta muuttaa millään edistyksellisellä tavalla. Jälkimmäisessä tapauksessa äänestäjät voivat päästä eroon ideologiasta äänestämällä sitä edistäviä puolueita pois virastaan. On totta, että nykyaikana myös sosiaalidemokraattisen perinteen puolueet ovat muuttuneet uusliberaaleiksi ja valinnanvaraa on vähän. Mutta EMU on erilainen, ja se on juurruttanut oikeudellisiin rakenteisiinsa mitä tuhoisimman ideologian. Meitä muistutettiin tästä äskettäin (26.4.2023), kun Euroopan Komissio julkaisi uusimman esityksensä – Komissio ehdottaa uusia talouden ohjausjärjestelmiä, jotka sopivat tulevaisuuteen . Kun tämä uusi hallintorakenne on toiminnassa, eurooppalaiset joutuvat jälleen kestämään jatkuvaa ja kohonnutta työttömyyttä sekä julkisen infrastruktuurin ja sosiaaliturvan laadun ja laajuuden jatkuvaa heikkenemistä. Tämän ideologisen painajaisen romahtaminen ei voi tulla tarpeeksi nopeasti."


Vastauksena Bill Mitchellin blogikirjoitukseen:

Tämä professori William Mitchellin arvio Euroopan Unionin uusliberaalista ja pohjimmiltaan hyvin autoritaarisesta, moniarvoisuuden ja varsinkin perinteisen sosialidemokratian suosiman kansanvaltaisen hyvinvointivaltion mahdollisuuden peruskirjatasoisesta poissulkemisesta vaihtoehtona on eurooppalaiselle sosialidemokratialle äärimmäisen vakava paikka. Hän kiinnittääkin huomiota - samoin kuin Tampereryhmän ajatuspajakin on tehnyt - eurooppalaisen sosialidemokratian talouspoliittiseen neuvottomuuteen tämän tilanteen edessä. Kuten prof. Mitchell huomauttaa, eurooppalainen sosialidemokratia on taipunut uusliberaaliin Euroopan Unionin taloudelliseen toimintatapaan ja on siten myös osasyyllinen koko maanosan aneemiseen taloudelliseen tilaan. Samalla on taivuttu mukaan Euroopan Unionin omajulisteiseen arroganssiin, jonka mukaan Euroopan Unioni muka puolustaa demokratian keskeisiä arvoja. Nykyisen eurooppalaisen poliittisen strategian kokeminen "ainoaksi oikeaksi" on ainakin minulle todella vakava poliittisen harkinnan paikka, niin monet asiat uuskeynesiläisen talousajattelun, sanktioiden, vihanpidon ja sotilaallisen voimaan turvautumisen muodossa ovat ristiriidassa sosialidemokratian perinteisen arvopohjan kanssa.


Tällaista on sattunut sosialidemokratian historiassa aikaisemminkin: Joutuminen kansalaissotaan puolueen johdon enemmistöpäätöksellä oli yli sata vuotta sitten ensimmäinen liikkeen arvopohjaa murtava tilanne. Joutuminen toiseen maailmansotaan ja aseisiin tarttuminen yhdessä koko 1930-luvun Suomea ja Eurooppaa riivanneen äärioikeistolaisuuden kanssa oli samalla tavalla vaikea aatteellinen vedenjakaja. Puolueen jakautuminen 1950-luvulla johtui myös pohjimmiltaan arvoristiriidasta suhtautumisessa ennenkaikkea marxilais-leniniläiseen kommunistiseen liikkeeseen ja yhteistyöhön sen kanssa. Senkin jälkeen aika ja tapahtumat ovat murentaneet liikkeen arvopohjaa, kun osallistaminen ja osallistuminen järjestömuotoiseen toimintaan ja sitä kautta kasvavaan edustukselliseen demokratiaan on käynyt yhä heikommaksi. Nyt olemme joutuneet hakeutumaan läntisen suurvallan suvereenisti johtamaan sotilasliittoon ja samalla sopueutumaan sen mukaan tuomaan sotilas- ja valtapoliittiseen vaikutukseen. Kuinka liikkeelle käy näissä myllerryksissä? Liikkeen hisotriaa tarkastellessa voi kuitenkin huomata, että monta kertaa on jouduttu taipumaan liikkeen arvopohjan kannalta arveluttaviin ja jopa väärään suuntaan vieviin ratkaisuihin, mutta aina on kuitenkin vähitellen onnistuttu palaamaan korostamaan liikkeen keskeisiä arvoja, osallistamista, rauhaa, demokratiaa elämäntapana ja yhteistoiminnan muotona, ja myös vahvaa valtiota yhteisen hyvinvoinnin toteuttajana. SDP:n Lahden puoluekokous vei periaateohjelmalausumassaan liikettä nykyiseen, taloupoliittisesti epäanalyyttiseen suuntaan - kuinka tulee käymään syyskuun alun puoluekokouksessa Jyväskylässä? Olemmeko jo irronneet juuriltamme? Vai onko paluu yli sata vuotta kestäneeseen arvopohjan mahdollista?



18.5. 2023

"HALLITUSNEUVOTTELUJEN talouspoliittinen päähuomio kohdistuu julkisen talouden tasapainottamiseen – ja kysymykseen, millä keinoin tuota tasapainoa pitäisi tavoitella.


Neuvottelijoiden puheenparsissa ja iskulauseissa esiintyy joukko usein toistuvia avainsanoja, joita kuunnellessa ja tulkitessa on paras pitää varansa.

Osa talouspolitiikan avainsanoista vaikuttaa ennemmin väärinkäsityksiltä tai todellista tarkoitusta vääristäviltä vedätyksiltä, joiden merkitys voi olla jopa tasan vastakkainen kuin ensi kuulemalta voisi luulla.

Tällaisia ongelmasanoja ja -sanontoja ovat esimerkiksi liki päivittäisessä käytössä yleiset ”säästöt”, ”menoleikkaukset” ja vaikka tyystin toisensävyinen ”kannustaminen”.


Tällaisia avainsanoja kuullessa on paras joko sulkea korvat tai turvautua omatoimiseen tulkkaamiseen."


18.5. 2023


Euroopan Unionin vaalit järjestetään toukokuussa 2024 ja silloin taas kerran määritellään sitä suuntaa, mihin Euroopan Unioni on menossa . Prof. Mitchellin arvio Euroopan Unionin mahdollisuusksista talousyhteisönä ja Euroopan yhteisen hyvinvoinnin turvaajana on murskaava. Tässä hän päätyy samanlaiseen päätelmään kuin monet myös Tampere-ryhmän ajatuspajassa ovat aikaisemmin tulleet. Euroopan Unioni ajaa ennenkaikkea sosialidemokratiaa peruskirjansa sääntöpohjalla paitsi sivuraiteelle eurooppalaisessa parlamentarismissa, myös kieltää pohjoismaisen sosialidemokratian näkemyksen kansanvaltaisen hyvinvointivaltion merkityksestä yhteisen hyvinvoinnin takaajana niin kansallisella kuin eurooppalaisellakin tasolla. Sen sijasta että tähän olisi kiinnitetty huomiota, on hymistelty Euroopan Unionin merkityksellisyydestä läntisen demokratian arvopohjan puolustajana ja takaajana. Monelle sosialidemokraatille tämän näkemyksen nieleminen pureksimatta on mahdotonta. Kun SDP:n puoluekokous järjestetään syyskuussa 2023, tulisi Euroopan Unioni tila ja sen muuttaminen kansanvaltaisempaan suuntaan tulla vakavaan keskusteluun. Prof. Mitchelin mukaan tällainen muutos Euroopan Unionissa on peruskirjan hyväksymistavasta johtuen mahdotonta, mikä johtaa hänen äärimmäisen kriittiseen arvioonsa Valuuttaunionistta ja myös eurosta köyhdyttävänä "dystopiana". Jos näistä asiosita ei synny keskustelua edessäolevan vuoden aikana, voidaan kysyä onko Euroopan Unionin vaaleilla todellakaan sitä merkitystä, jota vaaleilla demokratiassa vaihtoehdon mahdollistajana edellytetään?






19.5. 2023

Sakun kolmen kuukauden retki Itä-Suomen järville ja metsiin päättyy tähän kahdenteentoista jaksoon. Youtuben sivupaneeliin tulee merkintöjä aikaisemmista jaksoista, joten vähitellen pääset seuraamaan koko kevätkauden tapahtumat. Tällainen retki vaatii sekä ruumiillista että henkistä kuntoa, mutta elämyksenä ja kokemuksena se kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Onnitellaanpa siis Sakua hienon luonto-ja retkikokemuksen tarjoamisesta!


21.5. 2023


Kuinka pitkälle Kokoomus on valmis joustamaan hallitusohjelmassa perussuomalaisten tavoitteiden suuntaan? SDP:n jäsensivuilta löytyi jaettavaksi seuraava SDP:n vpj:n Matias Mäkysen kannanotto:



SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen toivoo hallitusneuvottelijoilta malttia siinä, miten suomalaisen yhteiskunnan perusperiaatteista joustetaan perussuomalaisten symbolisten voittojen hyväksi:

" Kokoomus valitsi perussuomalaiset ohi SDP:n hallitusneuvotteluihin jo varhain alkuvuodesta, koska tiesi perussuomalaisten joustavan talouden ja työelämän kysymyksissä SDP:tä enemmän. Perussuomalaiset ei tietenkään hyväksy kokoomuksen talousohjelmaa ilmaiseksi, vaan se vaatii edes näennäisiä muutoksia sille symbolisiin asioihin.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina oikeusministeriön vahvistaman tiedon, että hallitusneuvotteluihin on pyydetty selvitystä siitä, voitaisiinko rikoslain pykäliä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan muuttaa löysemmiksi. Taustalla on perussuomalaisten saamat tuomiot pykälän perusteella. Oikeusministeriön vastauksessa todetaan, ettei liikkumavaraa ole, vaan pikemmin Suomen allekirjoittamat kansainväliset sitoumukset edellyttäisivät lain tiukentamista.

– Selvityksen pyytäminen puhuu karua kieltä kokoomuksen arvojen painumisesta pohjalle, kun Petteri Orpo hakee ”pragmaattisia” ratkaisuja muodostaakseen oikeistokonservatiivisen hallituksen. Aikana, jolloin Suomen tulisi onnistua houkuttelemaan väkeä töihin ulkomailta, Kokoomus on valmis harkitsemaan rasistisen ja kansanryhmää vastaan kiihottavan puheen nykyistä laajemmassa mitassa. Ihmisryhmiä uhkaava, solvaava tai panetteleva kieli ei ole tarpeellista missään tilanteessa, vaan sillä heikennetään Suomen jo valmiiksi tulehtunutta keskusteluilmapiiriä. Asiallinen kritiikki ja asiakeskustelu esimerkiksi uskonnollisista ja kulttuurisista tavoista on mahdollista ilman, että pykälä tuottaa ongelmia. Se nähtiin mm. tyttöjen sukuelinten silpomisen kriminalisoinnista keskusteltaessa viime kaudella eduskunnassa," Mäkynen sanoo.

Mäkynen on huolissaan Suomen kansainvälisestä asemasta aikana, jona Euroopassa soditaan ja kansainvälisiä osaajia olisi saatava Suomeen enemmän. Julkisuudessa on ollut tietoja myös kehitysavun leikkauksista ja humanitaarisen maahanmuuton kiristyksistä.

– Syrjintälakien löysääminen ja Suomen kansainvälisen vastuun väistäminen antaa väärän viestin aikana, jona kansainväliseltä yhteisöltä vaadittaisiin kriiseissä yhtenäisyyttä. Nato-jäsenyys parantaa Suomen sotilaallista turvallisuutta, mutta yhtä tärkeää on ehkäistä kriisien syntymistä, kantaa oma vastuumme hätää kärsivien auttamisesta sekä huolehtia kansainvälisen sopimusjärjestelmän uskottavuudesta omalta osaltamme. Kokoomuksen ja persujen sulkeutuva ja sisäänpäin kääntyvä Suomi uhkaa heikentää oma-aloitteisesti kansainvälistä asemaansa. Toivon Säätytalon neuvottelijoille malttia ja pitkäkatseisuutta," Mäkynen päättää.



21.5. 2023

Berliinissä toimii instituutti nimeltä "Erich Fromm Study Center", joka on alkanut julkaista Youtubessa Erich Frommin aikanaan saksankielellä radiossa julkaistuja haastatteluja, esitelmiä ja keskusteluja. Linkitän tähän suorastaan ainutlaatuisen Erich Frommin luennon agressiosta ja sen syistä. Luennossaan Erich Fromm osoittaa, että agressio ei ole jokaisessa ihmisessä piilevä biologinen taipumus, joka koko ajan paisuu ja kasvaa ja vaatii jossakin vaiheessa välttämättä purkautumismahdollisuuden, kuten tunnettu biologi Kondrad Lorenz väittää. Agressiossa on kysymys enemmänkin olosuhteista ja tottumuksista liikkeellelähtevä voima, jonka tarkoitus on sen hyvänlaatuisessa muodossa suojella ihmisen elintärkeitä etuja ja oikeuksia. Tällaista puolustavaa agressiota Fromm kutsuu siis hyvänlaatuiseksi. Erona eläimen puolustavaan agressioon ihmisen puolustava agressio ei liity pelkästään hetkeen, vaan voi saada mitä moninaisimpia muotoja puolustavana agressiona ajateltavissa olevia vaaroja vastaan. Agression tekee vaaralliseksi se, että se voi saada sekä kasvatuksessa että yhteiskunnallisessa elämässä vahvan, ehdotonta kontrollia ja valtaa yli ihmisen ja kansalaisten tavoittelevan, sadistisen sisällön. En voi olla ajattelematta tässä yhteydessä sadistisen agressiivisuuden ilmeistä esiintymistä naapurimaan Venäjän johtajan hallitsevana luonteenpiirteenä, kun seuraa mitä kaikkea hän on tehnyt ja tekee paitsi Ukrainassa myös osuhteessa oman maansa poliittisiin vastustajiin ja viime kädessä suhteessa koko kansaan. Fromm käyttää esimerkkeinä sadistisista poliittisista johtajista Albert Camusen teatteriesitystä Rooman keisarista Caliculasta ja toisena saksalaista kansallisssosialistia Heinrich Himmleriä. Ehdoton kontrolli yli ihmisten ja kansalaisten järjestyksen nimissä, tarve täydelliseen alistamiseen jopa niin pitkälle ettei edes ilmeellä osoiteta kritiikkiä, on Frommin mukaan tyypillistä juuri sellaiselle sadistiselle johtajalle, joka on kohtalon oikusta noussut keskeiseen asemaan poliittisen vallan käyttäjänä.


HAVAINNE- VAI HAAVEKUVA

”Tämmönen perkelekö tästä tuli” lausahti kansanedustaja, Porvoon valtuuston pj. Klaus Hellberg uudesta Aleksanterinkadun sillasta sen avajaisissa 2004. En tiedä mikä kirvoitti kielen lausumaan, oliko kysymys havainnekuvasta, joka oli antanut  haavekuvan jostain muusta? Itse valtuutettuna vastustin siltaa sen sijainnin vuoksi, toihan se paljon läpiajoliikennettä historialliseen Empire-Porvoossen, Ruunebergin Kotimuseon kulmalle.

Itselläni kiroukset sumensivat ajatuksia, nähdessäni maaliskuussa Kolin uuden hotellin tummanpuhuvuudessaan, eihän se parhaalla tahdollakaan istu vanhaan kyläkokonaisuuteen. Havainnekuva istutti sen mielikuvassani vanhaan, kuusimetsätaustan tummuuteen. Kuusimetsä kasvaa hitaasti, mutta värityksellä voitaisiin sen paikkaansa istuvuutta parantaa? Havainnekuvalla päättäjille ja myös kansalaisille pyritään kohteeesta antamaan mahdollisimman myönteinen kuva, olipa kysymys kaavasta tai yksittäisestä rakennuskohteesta.

Nurmeksen Bomban uuden hotellin rakentamista siivitti valitus, jonka lopputulos madalsi kerroksella hotellirakennusta. Havainnekuva näyttäyti ilmeisen realistisena valittajan mielikuvassa koska hän näki rakennuksen korkeuden vahingoittavan maisemakokonaisuutta. Kiitettävää kansalaisaktiivisuutta, jossa valittaja joutuu aina ottamaan taloudellisen riskin. Kansalaisaktiivisuus on valitusprosesseissa varattu varakkaille.

Ruunaan ranta-asemakaava on valitusta vaille valmis tämän kuun lopuun. Perustyö luontoselvityksineen on mitenkuten kunnossa ja kolmena alueena oleva kaava on saanut Neitikosken alueesta vaikuttavat havainnekuvat. Viisikerroksisen rakentamisen on esitetty melko täydellisesti peittyvän metsään. Rakennuskorkeushan jää huomattavasti alle parinkymmenen metrin.

Kuva vakuutti Lieksan kaupunginvaltuuston kuten minutkin. Rakennusoikeuttahan olisi voitu levittää peittämään laajemman alueen luontoa. Kerrostalomuotoinen hotelliasuminen saattaa tarjota edullisempia majoituspalveluja, jatkuvasti taloudellisesti eriarvoistuvassa yhteiskunnassa, ja saattaa mahdollistaa yhä useamman pääsyn luontoon ja katollisen yösijan.

Tarkoitus ei ole kyseenalaistaa havainnekuvan merkitystä maankäyttö-prosesseissa, mieluumminkin laajentaa sen tarpeellisuutta, visuaalisuutta kaivos- ja muuhun maa-aineksen ottotoimintaan, mutta sen rajat ja rajallisuus on ymmärrettävä, on otettava kuva/kuvat matkaan ja lähdettävä maastoon, havainnoimaan itse todellisuutta ja hankkeen siihen istuvuutta.


Vastauksena Hannu Ikoselle:

Ilpo Rossi

Taloudellisen riskin ottaminen kunnallisvalituksen yhteydessä on alkuperäisen kunnallisvalituksen lähtökohdan vastaista, vaikka ymmärtääkin monia valituskierroksia ja -vuosia seuranneena valituksen aiheuttaman myöhästymiseen liittyvät ongelmat. Kun liikun Porvoossa, joudun aika usein käyttämään Hannun mainitsemaa uutta siltaa, joka näyttäisi helpottavan kaupunkiin suuntautuvan ja sieltä poispyrkivän liikenteen aiheuttamaa pullonkaulaa itse pääväylällä. Kauneus on aika usein katsojan silmässä ja hyödyllisyys paljastuu aika usein vasta valmistumisen jälkeen.



22.5. 2023

Hannu Vesa:

Haastan sisäpiirimme pohtimaan Sannan New Yourkin puheen sisältöpuolta. Esim. Periaatekysymyksiä syvällisesti pohtivan Ilpo Rossin kontribuutio olisi minusta kovin tervetullut!


Ilpo Rossin vastaus Hannu Vesan fb-sivulla:

Hannu Vesa arvasi aivan oikein, että tämä SDP:n puheenjohtajan Sanna Marinin valitsema linja herättää monia kysymyksia. Olen jo aikaisemmin pohtinut Venäjän agressiota Facebooksivullani pitäen taustana Frankfurtin koulukunnan sosiaalipyskologin Erich Frommin agressioteoriaa. Minun mielestäni lännen voimakas tunkeutuminen sotilasliittohankkeen merkeissä yhä lähemmäksi Venäjän ydinalueita on oikeuttanut Frommin mainitseman hyvänlaatuisen agression Venäjän omien elintärkeiden etujen ja jopa olemassaolon puolustamiseksi, onhan USA:n labiili poliittinen tilanne ja politiikka "Make America great again" hengessä koko ajan muodostanut uhkan koko suuren Venäjän hajoittamiselle. Se että Venäjää johtaa presidentti Putin, joka on sekä suhteessa omaan maansa demokratiaan ja kansalaisyhteiskuntaan osoittautunut Frommin hyvin kuvailemaksi autoritaariseksi ja sadistiseksi poliitiseksi johtajaksi, on Ukrainaan suuntautuneen odottamattoman hyökkäyksen muodossa tuhonnut pohjaa Venäjän itsepuolustukseksi tarkoitetulta "hyvänlaatuiselta" agressiolta. Länsi kokee nyt käyttävänsä tätä hyvänlaatuista agressiota oikeutettuna Ukrainan ja demokratian puolustamisena. Tätä agressiota johtaa Yhdysvallat, jonka tavoitteet sekä Kiinan että Venäjän suhteen ovat jo vuosikymmeniä olleet selkeästi taloudellista ja henkistä yliotetta tavoittelevia juuri "Make America great again" hengessä.

Agression muuttuminen hyvänlaatuisesta pahanlaatuiseksi ja jopa ydinsodaksi on koko ajan mahdollista ja todennäköisesti yhtä lähellä kuin Kuuban kriisin aikoihin 1960-luvun alussa. Kirjoitin tästä ulottuvuudesta analysoidessani prof. Bill Mitchellin kannustamana Euroopan Unionin autioritaarista peruskirjaa ja sen hengen mukaista poliittista arroganssia ja makrotaloudellista uuskeynesiläistä, sosialidemokratian vastaista asennoitumista. Nämä molemmat seikat muodostavat suuren ongelman sosialidemokratialle, mikä tilanne ei ole ensimmäinen liikkeen historiassa. Kirjoitin siitä Ajatuspaja Tampereen Fb-sivuilla seuraavasti:

"Tämä professori William Mitchellllin arvio Euroopan Unionin uusliberaalista ja pohjimmiltaan hyvin autoritaarisesta, moniarvoisuuden ja varsinkin perinteisen sosialidemokratian suosiman kansanvaltaisen hyvinvointivaltion mahdollisuuden peruskirjatasoisesta poissulkemisesta vaihtoehtona on eurooppalaiselle sosialidemokratialle äärimmäisen vakava paikka. Hän kiinnittääkin huomiota - samoin kuin Tampereryhmän ajatuspajakin on tehnyt - eurooppalaisen sosialidemokratian talouspoliittiseen neuvottomuuteen tämän tilanteen edessä. Kuten prof. Mitchell huomauttaa, eurooppalainen sosialidemokratia on taipunut uusliberaaliin Euroopan Unionin taloudelliseen toimintatapaan ja on siten myös osasyyllinen koko maanosan aneemiseen taloudelliseen tilaan. Samalla on taivuttu mukaan Euroopan Unionin omajulisteiseen arroganssiin, jonka mukaan Euroopan Unioni muka puolustaa demokratian keskeisiä arvoja. Nykyisen eurooppalaisen poliittisen strategian kokeminen "ainoaksi oikeaksi" on ainakin minulle todella vakava poliittisen harkinnan paikka, niin monet asiat uuskeynisläisen talousajattelun, sanktioiden, vihanpidon ja sotilaallisen voimaan turvautumisen muodossa ovat ristiriidassa sosialidemokratian perinteisen arvopohjan kanssa.

Tällaista on sattunut sosialidemokratian historiassa aikaisemminkin: Joutuminen kansalaissotaan puolueen johdon enemmistöpäätöksellä oli yli sata vuotta sitten ensimmäinen liikkeen arvopohjaa murtava tilanne. Joutuminen toiseen maailmansotaan ja aseisiin tarttuminen yhdessä koko 1930-luvun Suomea ja Eurooppaa riivanneen äärioikeistolaisuuden kanssa oli samalla tavalla vaikea aatteellinen vedenjakaja. Puolueen jakautuminen 1950-luvulla johtui myös pohjimmiltaan arvoristiriidasta suhtautumisessa ennenkaikkea marxilais-leniniläiseen kommunistiseen liikkeeseen ja yhteistyöhön sen kanssa. Senkin jälkeen aika ja tapahtumat ovat murentaneet liikkeen arvopohjaa, kun osallistaminen ja osallistuminen järjestömuotoiseen toimintaan ja sitä kautta kasvavaan edustukselliseen demokratiaan on käynyt yhä heikommaksi.

Nyt olemme joutuneet hakeutumaan läntisen suurvallan suvereenisti johtamaan sotilasliittoon ja samalla sopueutumaan sen mukaan tuomaan sotilas- ja valtapoliittiseen vaikutukseen. Kuinka liikkeelle käy näissä myllerryksissä? Liikkeen historiaa tarkastellessa voi kuitenkin huomata, että monta kertaa on jouduttu taipumaan liikkeen arvopohjan kannalta arveluttaviin ja jopa väärään suuntaan vieviin ratkaisuihin, mutta aina on kuitenkin vähitellen onnistuttu palaamaan korostamaan liikkeen keskeisiä arvoja, osallistamista, rauhaa, demokratiaa elämäntapana ja yhteistoiminnan muotona, ja myös vahvaa valtiota yhteisen hyvinvoinnin toteuttajana. SDP:n Tampereen puoluekokous vei periaateohjelmalausumassaan liikettä nykyiseen, taloupoliittisesti epäanalyyttiseen suuntaan"


Julkaisin tämän pitkäksi venähtäneen kommentin myös blogissani "Kuuta osoittava sormi", koska Fb- ilmoitti aluksi ettei ollut varma tekstin päivittymisestä... http://ilporossi.blogspot.com/…/taas-ollaan-vedenjakajalla…


Ilpo Rossi vastauksena Hannu Vesalle:

"Agression hyväksyttävän ja puolustavan luonteen yhtäällä ja sen autoritaarisen, riistävän ja sadistisen ilmenemismuodon välillä on tietty ero. Kun Erich Fromm kuvaa näitä epäproduktiivisuuden erilaisia muotoja kuten autoritaatrisuutta, omistamishalua, väkivaltaa ja tuhoamishalua, niihin liittyy aina sekä niiden toisiinsa sekoittumkinen että erilaisia asteita hyväksyttävyyden ja torjumisen välillä. Suurvaltapolitiikassa ja varsinkin sotatilanteessa omia toimia perustellaan tietenkin omalla turvallisuudella, kansallisella koskemattomuudella ja oikeudella puolustaa itseään. Mukaan sekoittuu kuitenkin lähes aina myös riistäviä (suhteessa aineelliseen) ja sadistisia (suhteessa sosialisaatioon) elementtejä. Näiden elementtien tunnistaminen ja niiden pohjalta tilanteiden arvottaminen vaatisi nykyistä huomattavasti syvällisempää yleistä sosiaalipsykologista osaamista ja ymmärtämistä."




22.5. 2023

Ajautuuko Yhdysvallat maksukyvyttömäksi? Tätä kysyy keskuspankkikapitralismia käsittelevässä perjantaikirjeessään BIOS-ekonomisti Jussi Ahokas:

"Viime viikot ovat olleet jälleen Yhdysvaltojen talouspolitiikassa kovanlaista pallottelua. Kaikki alkoi siitä, kun nykyinen valtiovarainministeri ja entinen Fed:n pääjohtaja Janet Yellen ilmoitti vappuna, että jo kesäkuun alussa maailman mahtavimman valtion käteiskassa tulisi olemaan tyhjä. Toisin sanoen Yhdysvaltojen liittovaltiota uhkaisi jälleen kerran niin sanottuun velkakattoon törmääminen.

Yhdysvaltojen liittovaltion budjettiprosessissa on tarkoituksellinen mutta jokseenkin omituinen kaksijakoisuus menopäätösten ja valtion käytettävissä olevista likvideistä varoista päättämisen suhteen. Niinpä voidaan ajautua tilanteeseen, jossa kongressi voi päätöksellään tai päättämättä jättämisellään estää valtiota kuluttamasta niitä menoja, jotka kongressi itsekin on aiemmin budjettipäätöksissään ja lainsäädäntöprosesseissa vahvistanut. Mikäli presidenttiä haastavalla puolueella on enemmistö kongressissa, voi se tätä kautta estää hallintoa kuluttamasta aiemmin asetetun velkarajan yli tai kiristää muutoin vastapuolta Yhdysvaltojen teknisellä maksukyvyttömyydellä."


Reijo Häkkinen:

Obama ajettiim ahtaalle maksukysymyksellä. Tässä taas toistuu valtion roolin erinlaisuus yksityiseen.


Vastauksena Reijo Häkkiselle:

"Yhdysvalloilla on ollut velkaa jo ainakin 150 vuotta ja velkamäärä kasvaa yhä ja lisäksi kiihtyvällä vauhdilla. Velka ei ole muodostunut ainakaan tähän mennessä ongelmaksi Yhdysvalloille, se on pikemminkin auttanut sitä nousemaan yhdeksi kaikkein luotetuimmista vaihdon välineistä. Bernie Sandersin kanssa osa demokraatteja tavoittelee entistä täydellisempää Modernin Monetaarisen Teorian soveltamista USA:n makrotalouspolitiikkaan. Kuuluisa IRA-laki (ns. Inflation Reduction Act) ja sen rahoitus enteilevät USA:n vahvaa niskalenkkiä mm. Euroopan Valuuttaunionin uuskenynesiläisestä, ns. uusliberaalista makrotalouspolitiikasta, jonka tunnusmerkkejä on sekä keskuspankille että Euroopan Komissiolle asetetut tiukat rajat rahoittaa omapäätöksisesti - siis velkapäätöksillä - jäsenvaltioiden suuria ja tarpeellisiksi koettuja hankkeita. Tämä velkakattorajoitus edustaa Yhdysvaltain politiikassa ulkoamääräytyvää, eksogeenista makrotalouspolitiikkaa, joka saisi jo siirtyä vähitellen historiaan…"


22.5. 2023 

Reijo Häkkinen:

A-studiossa tutkijaprof. Markku Pekurinen vastasi terveydenhoidon tilaan, että 10 vuotta on siitä säästetty yht 10 miljardia ja kulujen kasvu on ollut EU-alueen matalin alle 1 %/v.  Vasta nyt aloitti sos- ja terveydenhoito saman päätöksentekijän alla. Samaan aikaan Suomen menot ovat olleet pohjoismaiden alhaisimmat. Kun kuuntelee sinim----n kokoajaa, on tilanne edellisen hallituksen syytä, mutta ratsuväki tulee apuun. mutta tuoko se valinnanvapautta.. Muistetaan taas, että OECD on antanut jo kaksi huomautusta huonosta eläkeläisten, työttömien ja lasten hoidosta.:


Ilpo Rossi:

Demokratia on ihan hyvä järjestelmä, mutta toiminnan loogisen jatkuvuuden kannalta se sisältää murtavia ja räjäyttäviä elementtejä. Jos SOTE-uudistuksen läpivienyt hallituspohja olisi kestänyt ja sen takana olevat puolueet olisivat voineet jatkaa, rationaalinen ja taloudellisesti kestävä sosiaali- ja terveydenhuolto kaikkine oikeuksineen ja mahdollisuuksineen olisi ollut todella lähellä toteutua. Nyt tapahtunut käänne saattaa haudata hyvinvointivaltiokehityksen - taas kerran - vuosikymmeniksi. Uusien sukupolvien on jatkettava edelleen taistelua tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen Suomen rakentamista. Kuinka syvällä käydään? Tulevaisuus on tältä osin täysin pimennossa.



23.5. 2023

Unionin tila herättää jatkuvasti ajatuksia sekä makrotalouspoloittisen suuntautumisensa että sisäisen autoritaarisen rakenteensa johdosta. Uskon näillä seikoilla olevan aika paljon merkitystä ja myös vaikutusta siihen, että Euroopan Unioni on yhdessä Yhdysvaltojen ja läntisen arvoyhteisdön kanssa ajautunut vähitellen siihen jännitteiseen ja Ukrainan tuhoamiseen johtaneen sodan syntymiseen. Koska Facebook ei suostunut varmuudella päivittämään pitkähköä vastauskirjoitustani Hannu Vesan esittämään ja myös minulle erityisesti suunnattuun haasteeseen, julkaisen samaisen tekstin myös täällä blogisivullani:

23.5. 2023


Ilpo Rossi: Ilman varoja näitä paikkoja on mahdotonta säilyttää…




25.6. 2023

Suomen hallitusneuvotteluja käydään nyt ennätyksellisen suurten talouskiristysten tunnelmissa, kaikkien muiden ongelmien kuten maahantulon kieltämisen, siihen liittyvien tulorajojen ja vihreää siirtymää tavoittelevien ympäristökysymysten siirtämisen/peruuttamisen ilmapiirissä. Eurooppalainen ulottuvuus on ainakin ulospäin suuntautuvassa tiedotuksessa loistanut poissaolollaan, neuvottelut näyttävät tapahtuvan suomalaisessa kuplassa. Brysseliläinen blogisti näkee suuren taantuman uhkaavan koko Eurooppaa. Tarvittaisiin vasta- eikä myötäsyklistä talouspolitiikkaa. Jos Orpon kynnyskysymyksiksi asettamat talouden supistukset toteutuvat, se tulee jyrkentämään sukellusta alaspäin. Porvarillisen, hengeltään konservatiivisen ja sisällöltään uusliberalistisenm talouspolitiikan painajainen näyttää olevan toteutumassa.


Ilpo Rossi, vastauksena Veikko Tarvaisen sodan mahdollisuutta pohtineeseen fb-päivitykseen:

Ilmeisesti on jo ylitetty se kynnys, joka alkaa merkitä todellisen ja laajan sodan syttymistä. Euroopalle se tulee pahimpaan mahdolliseen aikaan: Molemminpuoliset taloudelliset sanktiot ja niiden seuraukset ovat jo n yt viemässä Euroopapa pahaan taloudelliseen taantumaan - ja pian ilmeisesti pitäisi alkaa mittavan taloudellinen, hallinnollisen ja kulttuurisen romuttamisen aika kiihtyvän sodankäynnin ja äärimmäisyyksiä merkitsevien aseiden kanssa. Eläinlajeista tällaiseen laajaan tuhosuuntaiseen toimintaan kykenee vain todellisesta tarvepohjastaan irronnut ihminen.


Ilpo Rossi, vastauksena Reijo Lehtisen fb-päivitykseen jonka mukaan pari asiaa on vielä käsittelemättä, SOTE ja talous…

Mitään virallisia papereita ei ole tullut ulos, mutta nämä merkit viittaavat äärioikeistolaiseen vallankaappaukseen. Kun oppositiolla ei ole somen ohella juuri minkäänlaista tiedonvälityskanavaa käytössään, edessä on paljoin kurjia ihmiskohtaloita, taloudellista nääntymistä, raivon patoutumista ja agressiota. Akkuna yhteiskunnallisille uudiostuksille avautui Marinin hallituksen ja Rinteen johdolla sille rakennetun ohjelman muodossa hetkeksi. Nyt alkaa pimeyden kausi ja se saattaa jatkua pitkään.




26.5. 2023

Blogi "Lost in Europa":

Saksa maksaa nyt laskua "energiasodasta"


"Toistaiseksi on sanottu, että Saksa selvisi "energiasodasta" Venäjän kanssa hyvin. Mutta nyt tulee loppulasku: Suurin EU-maa on taantumassa, näkymät ovat huonot - myös muun EU:n osalta .

"Saksan talousmoottori romahtaa " , kirjoittaa "Bloomberg". Saksaa uhkaa pitkä, hidas taantuminen  - ja se voi vetää koko EU:n alaspäin vievään kierteeseen. Saksalaiset taloustutkijat päätyvät samaan johtopäätökseen. Parannusta ei ole näköpiirissä.

Olemme tekemisissä myrkyllisen seoksen kanssa. Korkeat energian hinnat ovat kiihdyttäneet inflaatiota (jopa jo ennen Ukrainan sotaa), hillinneet kysyntää ja alentaneet reaalipalkkoja. Samaan aikaan korkeat korot tukahduttavat nyt investoinnit ja siten talouden. Noidankehä.

Tavallinen vastaus on, että Putin on syyllinen. Mutta kuten sanoin, energian hintainflaatio alkoi ennen sotaa. Saksa, sekä entisen liittokansleri Merkelin että Scholzin ja Habeckin aikana EU:ssa, on kuitenkin ollut haluton tekemään mitään räjähdysmäisesti nousevien energiahintojen suhteen.

Kaikki Ranskan, Espanjan tai Kreikan aloitteet estettiin ja eurooppalainen kaasun hintajarru estettiin. Samaan aikaan Habeck kannatti energiapakotteita Venäjää vastaan, mikä vauhditti inflaatiota. Ja sitten hän osti myös kaasumarkkinat tyhjiksi kuuta hipovilla hinnoilla!

Saksa maksaa nyt laskua kaikesta tästä – ja liiallisesta riippuvuudestaan venäläisestä kaasusta. " Energiasota Putinia vastaan" , jonka EU uskoi jo voineensa, on aiheuttanut valtavia vahinkoja suurimman EU-maan taloudelle..

Ikään kuin se ei olisi tarpeeksi, EU vaatii nyt myös kansallisen energia-avun pikaista lopettamista. Saksa on ottanut käyttöön suurimmat tukien peruutukset - jos niitä nyt vähennetään, se vaimentaa taloutta entisestään..."


Ilpo Rossi:

Suomen hallitusneuvotteluja käydään nyt ennätyksellisen suurten talouskiristysten tunnelmissa, kaikkien muiden ongelmien kuten maahantulon kieltämisen, siihen liittyvien tulorajojen ja vihreää siirtymää tavoittelevien ympäristökysymysten siirtämisen/peruuttamisen ilmapiirissä. Eurooppalainen ulottuvuus on ainakin ulospäin suuntautuvassa tiedotuksessa loistanut poissaolollaan, neuvottelut näyttävät tapahtuvan suomalaisessa kuplassa. Brysseliläinen blogisti näkee suuren taantuman uhkaavan koko Eurooppaa. Tarvittaisiin vasta- eikä myötäsyklistä talouspolitiikkaa. Jos Orpon kynnyskysymyksiksi asettamat talouden supistukset toteutuvat, se tulee jyrkentämään sukellusta alaspäin. Porvarillisen, hengeltään konservatiivisen ja sisällöltään uusliberalistisenm talouspolitiikan painajainen näyttää olevan toteutumassa.




29.5. 2023

Bloggari "Lost in Europe" Turkin vaaleista ja Erdoganin voitosta:

"Kolme katkeraa opetusta Turkin vaaleista

29. toukokuuta 2023

Turkin sulttaani Erdogan voi jatkaa. 20 vuoden vallan jälkeen hän valitsi itsensä uudelleen - ja opetti Euroopalle kolme katkeraa opetusta.

Oppitunti: Nämä vaalit eivät olleet reilut ja vapaat. Media suosi järjestelmällisesti Erdogania, EU:sta ei ollut riippumattomia vaalitarkkailijoita, ja lopulta Erdogan jopa jakoi seteleitä - eivätkä vaalit olleet vielä ohi!

Oppitunti: EU ei ole tehnyt mitään edistääkseen paluuta demokratiaan. Oppositiojohtaja Kilicdaroglu ei saanut tukea; Bryssel ei ole edes avannut näkemystä Turkin ja Euroopan lähentymisestä.

Oppitunti: EU:n ulkomailla asuvat turkkilaiset rakastavat sulttaania ja halveksivat demokratiaa. Etenkin Saksassa maanpaossa olleet turkkilaiset äänestivät joukoittain Erdogania. Paljon kehuttu integraatio on epäonnistunut - jopa kolmannessa sukupolvessa..."


31.5. 2023

Valtionvarainministeriö ehdottaa syrjimistä - Sorsa-Säätiön Finer pitää ehdotuksen logiikkaa ontuvana...

"SOSIALIDEMOKRAATTISEN ajatuspaja Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja, aiemmin muun muassa veroasiantuntijana Verohallinnossa, veropoliittisena asiantuntijana SDP:n eduskuntaryhmässä sekä verotutkijana työskennellyt Lauri Finér ihmettelee Twitterissä Demokraatin VM:stä saamia perusteluja.

Hänen mielestään VM ei esitä asiaperusteita, vaan vetoaa lain systematiikkaan.

– Tiivistäen VM perustelee ehdotustaan sillä, että yritykset ja palkansaajat ovat eri asia. Ja koska erilaisia saa syrjiä, niin VM ehdottaa syrjimistä. Politiikassa pitäisi kuitenkin olla kyse siitä, että lakia muutetaan asiaperustein, ei siksi, että jokin on mahdollista.

Finérin mielestä ainut esillä ollut asiaperuste on se, että muutos toisi lisää verotuloja, jolla voisi esimerkiksi lyhentää velkaa.

– Verojen keräämiseksi ei kuitenkaan olisi tarvetta syrjiä yhtä ryhmää.

– Myös VM:n perustelu lain systematiikasta ontuu. Lainsäädännössä on monta systematiikkaa. Keskeinen liittyy siihen, ettei ketään pidä syrjiä ilman asiaperustetta. Nyt näyttää, että VM valikoi kirsikan systematiikkojen joukosta, ja sivuuttaa muut. Ylipäänsä politiikassa on kyse siitä, että lain systematiikkaa muutetaan, jos siihen on asiaperustelut. Ehdotuksen perustelussa VM:n logiikka menee toisin päin. Asiaperusteilla ei niin väliä, kunhan muutoksen voi johtaa nykylain muodosta, Finér näkee."


31.5. 2023

Itävaltalaismedia näyttää edellyttävän ehdottoman tuen antamista Euroopan Unionin uuskeynesiläiselle, uusliberaalille makrotalouspolitiikalle, jonka tukijaksi suostuminen merkitsee sosialidemokraattisen arvopohjan murskaamista: SPÖ:n puheenjohtajaehdokas ja Traiskirchnerin pormestari Andreas Babler puolustaa kiistanalaisia ​​EU:ta koskevia lausuntojaan: Hänen sanamuotonsa "voi olla liioiteltua", mutta "semanttisista hienouksista" ei pitäisi nyt keskustella, hän sanoi keskiviikkona. Vuonna 2020 julkaistun videon lausunnoistaan ​​Babler sai kritiikkiä esimerkiksi NEOSilta. Wienin SPÖ-johtaja Michael Ludwig vaati "selkeää asemaa Eurooppa-myönteiselle tielle" puolueen johdossa.

Kirjallisessa lausunnossaan hän ei perunut lausuntoaan, jonka mukaan EU oli "aggressiivisin ulkopoliittinen sotilasliitto, joka on koskaan ollut olemassa". KURIERin kysyessä Babeler sanoi, ettei hän tiennyt lainausta eikä siksi voinut kommentoida sitä


1.6. 2023

Katastrofin aineksia...

Social Europe -verkkolehdessä Robert Misik analysoi Itävallan sosialidemokraattisen SPÖ:n puolueen tilannetta juuri edessäolevan puoluekokouksen alla varsin kriittiseen sävyyn - eikä aiheetta. Puolue suoritti kiivaan puolueen johtamista koskevan taistelun jälkeen jäsenäänestyksen puoluejohtajuudesta, joka päättyi kolmen ehdokkaan, nyt eroamssa olevan Pamela Rendi-Wagnerin, Burgenlandin osavaltion pääministerinä toimivan Hans Peter Doskozilin ja puolueen nuorisojärjestössä ja sen tehtävissä kasvaneen, Traiskirchenin pormestarina yli 70%n kannatuksella toimivan Andreas Bablerin  tasatulokseen. Omien yhteyksieni kautta tiedän että Andreas Babler on perinteistä sosialidemokratiaa edustavana vasemmistososialidemokraattina ja eurooppa-kriittisenä erityisen suosittu SPÖ:n nuoremman polven ja erityisesti "Sozialistische Jugend" - nuorisojärjestöstä tulevien keskuudessa. Tilanteessa on käsitykseni mukaan paljon katastrofin aineksia. Kirjoitin tästä myös “Kuuta osoittava sormi” blogissani…


31.6. 2023

Eila Huhta

Nyt ollaan menossa kohti diktatuuria, jos ei jo olla sitä.


Ilpo Rossi:

Eila Huhta: Teit juuri huomion, joka jokaisen peruskoulun käyneen suomalaisen pitäisi oivaltaa: suunta on äärimmäisen yksipuolinen, moniarvoisuutta ja kansalaisen perusoilkeuksia loukkaava. Tarkoitus ilmeisesti on poistaa kansalaisilta kaikki vaikutusmahdollisuudet.


1.6. 2023

Nyt nostan lätsääni Taloussanomien kommentaattorin loistavalle analyysille:

Taloussanomien kommentaattori Jan Hurri kokee hallitustunnustelija Petteri Orpon ja "uuskeynesiläiseen" eli Euroopan Unionin noudattamaan uusliberaaliin talouspohjaan perustavan valtionvarainministeriön suositusten olevan hataralla ja harhaisella pohjalla. 

"Juuri noiden epäuskottavien taustaoletusten takia mikään määrä matemaattisia yhtälöitä tai ennustemallien koodirivejä ei saa laskelmien johtopäätöksiä jalostumaan uskottaviksi tai varsinkaan luotettaviksi.

Sen sijaan osin surrealistiset oletukset voivat vinksauttaa talouspolitiikan toimet sellaisiin siirtoihin, joista koituu kansalaisille oikeita seurauksia.

Osa noista seurauksista voi kohdella osaa kansalaisista varsin kovakouraisesti, vaikka ne perustuisivat talousteoreettisiin päättömyyksiin.

Yksi tällainen potentiaalisesti haitallinen ja joka tapauksessa harhainen uuskeynesiläinen perustulkinta katsoo kaiken taloudessa ilmenevän työttömyyden vapaaehtoiseksi."

Hannu Taavitsainen kommentoi:

Saksa on jo vajonnut taantumaan ja sota jatkuu keskellä Eurooppaa. Tuo valtavia riskejä, jos ryhdytään rajuihin leikkauksiin sekä heikentämään työntekijöiden vakiintuneita oikeuksia näin herkässä tilanteessa. Talous on myös psykologiaa ja nyt Säätytalolta tulvii aivan väärän suuntaisia viestejä! Oikeistohallitus aikoo leikata kasvun siivet Suomelta!

Ilpo Rossi vastasi Hannu Taavitsaiselle:

"Hannu Taavitsainen Hannulta erinomainen metafora Suomen siipien leikkaamisesta; Jan Hurrin kommenttipuhenvuorossa nousee ehkä ensimmäistä kertaa näkyviin se, että Valtionvarainministeriön talousanalyysin pohjana on ns. uuskeynesiläinen (lue:uusliberaali), valtavirtainen talousoppi, jota Valtionvarainministeriön ON NOUDATETTAVA perustuen Euroopan Unionin Korjausmekanismin perustuslakitasoisiin määräyksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että Euroopan Valuuttaunionin kaikkien jäsenvaltioiden talous on samalla tavoin vaarassa; selvimmin tämä aneeminen talouskehitys näkyy erona pohjoismaisihin verrattuna. Hannun huomiot sodan jatkumisesta ja talouden taantumisesta osoittavat, että juuri mitään merkkejä positiivisesta, dynaamisesta kehityksestä ei ole. Jopa vetytalouden nopea nousu ja Suomen mahdollisuudet siinä yhteydessä saattavat vesittyä, kun kansainväliset rahastajat pääsevät mestaroimaan Suomeen tehtävien investointien muodossa."


Hannu Taavitsainen:

Ilpo Rossi: epäilen, että vetytalouden nopeasta noususta annetaan liian ruusuinen kuva tällä hetkellä - tarkoituksellisesti. Investoijat EIVÄT tule tänne hyväntekijöinä, vaan voittoja takoakseen. Hankkeet kutistuvat tai ne perutaan kokonaan, jos suomalaiset EIVÄT ole riittävän nöyriä - kolonialismin hengessä!


Itävaltalaismedia näyttää edellyttävän ehdottoman tuen antamista Euroopan Unionin uuskeynesiläiselle, uusliberaalille makrotalouspolitiikalle, jonka tukijaksi suostuminen merkitsee sosialidemokraattisen arvopohjan murskaamista: SPÖ:n puheenjohtajaehdokas ja Traiskirchnerin pormestari Andreas Babler puolustaa kiistanalaisia ​​EU:ta koskevia lausuntojaan: Hänen sanamuotonsa "voi olla liioiteltua", mutta "semanttisista hienouksista" ei pitäisi nyt keskustella, hän sanoi keskiviikkona. Vuonna 2020 julkaistun videon lausunnoistaan ​​Babler sai kritiikkiä esimerkiksi NEOSilta. Wienin SPÖ-johtaja Michael Ludwig vaati "selkeää asemaa Eurooppa-myönteiselle tielle" puolueen johdossa.

Kirjallisessa lausunnossaan hän ei perunut lausuntoaan, jonka mukaan EU oli "aggressiivisin ulkopoliittinen sotilasliitto, joka on koskaan ollut olemassa". KURIERin kysyessä Babeler sanoi, ettei hän tiennyt lainausta eikä siksi voinut kommentoida sitä. https://kurier.at/…/babler-rudert-zu-eu-ausagen…/402469244


Ilpo Rossi kommentoi Penti Välimaan julkaisua menossaolevista julkisen sektorin työntekijöin lakjoista:


"Menossaoleva yksityisten hoitoalojen lakkoliike osoittaa, että voittoa kiskotaan nimenomaan työntekijöiden palkoista ja ilmeisesti myös muista laadullisista tekijöistä. SOTE-uudistuksen myötä alkaa käydä selväksi että julkinen sektori toimii omapäätöksisesti palkalla pärjäämisen johtotähtenä, siis eettisenä palkkajohtajana vientisektorin sijasta. Ammattiyhdistysliike nousee näissä oloissa mitä tärkeimmäksi vaikuttajaksi ja kun verovähennysoikeus poistetaan, on tämä menetys lisättävä työtaistelujen palkkavaatimuksiin. Eli valtion säästö merkitsee lisäkuluja yrityksille. Tätä kirjanpitoidentiteettiä Orpon taustalla oleva ideologinen valtav irta ei tunnista ollenkaan."


Pentti Humalamäki:

Ilpo olet oikessa, monesti järjellisistä ihmisistä on päästävä eroon.


Vastauksena Pentti Humalamäelle:

"Tämä vaara on mitä ilmeisin. Kuinka monta sosialidemokraattia on Euroopan instituutioiden johdossa? Sekä Kiuru että Rinne ovat luopuneet yrityksestä päästä julkiseen virkaan akateemisista saavutuksistaan huolimatta. Onko ay-aktiivilla, esim. luottamusmiehellä mahdollisuutta edetä uralla yrityksessä? Tosiasiassa olemme lähestymässä Saksassa 1900-luvun loppuvuosikymmeninä esiintynyttä ammattikieltoa (Berufsverbot) joka koski tuolloin pääosin Saksan kommunisteja ja heidän kanssaan yhteistyötä tehneitä. Nyt tämä vastemielinen toimintatapa alkaa koskea myös sosialidemokraatteja? Ja mahdollisesti myös vihreän liikkeen aktivisteja?"




2.6. 2023

Berliinin Luonnonystävät raportoivat Brasilian presidentin Lula da Silvan ja Intian presidentin Narendra Modin tapaamisesta Hiroshiman G7-huippukokouksen yhteydessä. Tämä tapahtui välittömästi ennen Suome Tasavallan presidentin Sauli Niinistön Brasilian vierailua:


Molemmat jättivaltiot pyrkivät edistämään neuvotteluratkaisua Kiinan tapaan Venäjän Ukrainaan suuntaaman sodan ratkaisemisessa: "Hiroshima . G7-huippukokouksessa Japanissa Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva ja Intian pääministeri Narendra Modi tapasivat julistuksen tavoitteenaan vahvistaa maiden kahdenvälistä kumppanuutta. Molemmat valtionpäämiehet kutsuttiin vieraiksi G7-kokoukseen.

Intian ulkoministeriö kertoi, että yhteyksiä syvennetään puolustusteollisuuden, kaupan, lääkkeiden, maatalouden, maito- ja karjatalouden sekä biopolttoaineiden ja puhtaan energian aloilla.

Lula twiittasi : "Toivon, että voimme jatkaa suhteiden syventämistä tämän suuren Intian maan kanssa. Meillä on valtavat mahdollisuudet yhteiseen työhön ja kauppaan Brasilian ja Intian välillä. " Brasilia ja Intia ovat kansainvälisesti "erittäin tärkeitä uuden globaalin geopolitiikan muovaamisessa", Brasilian presidentti sanoi.

Modi ja Lula korostivat molempien valtioiden yhteistä osallistumista monenvälisiin elimiin. Mainittiin ei vain G20-ryhmää, jossa Intia on tällä hetkellä puheenjohtajamaa ja joka on tarkoitus luovuttaa Brasilialle seuraavalla toimikaudella, vaan myös G4, YK:n turvallisuusneuvoston uudistusliitto Saksan ja Japanin kanssa. BRICS-maiden, joihin kuuluvat myös Venäjä, Kiina ja Etelä-Afrikka, sekä yhteinen vuoropuhelufoorumi Etelä-Afrikan kanssa.

Intia ja Brasilia pyrkivät myös mannertenväliseen yhteistyöhön Latinalaisen Amerikan ja Aasian välillä. Ukrainan sodasta tuli myös kahden valtionpäämiehen keskustelunaihe. Modin mukaan Intia on kiinnostunut työskentelemään Brasilian kanssa rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.

Brasilia ja Intia ovat säilyttäneet diplomaattisuhteet 75 vuotta. Intia on Etelä-Amerikan maan viidenneksi suurin kauppakumppani. Kaupan kokonaisvolyymi vuonna 2021 saavutti ennätyskorkean 15,1 miljardin dollarin." (Artikkelin kirjoittaja Maria Luziara Hatje). 


Tämä "Lost In Europa" bloggarin puheenvuoro on mielenkiintoinen siitäkin syystä, koska Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken piti juuri tänään Helsingin kaupungintalolla pitkähkön puheen analysoiden siinä paitsi Suomen NATO-jäsenyyttä, myös Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. Puhe sisälsi oikeutetun vaatimuksen Venäjän poistumisesta Ukrainan maaperältä, mutta koko konsepti jäi - tietenkin - koko lailla avoimeksi. Kun sota joskus päättyy, ollaan valtavan ongelmakentän kanssa edelleen tekemisissä: Ukrainan jälleenrakennus, neuvottelut rauhantilasta ja sen kestävyydestä, jälleenrakentamisen kustannukset, sotarikollisten rankaiseminen jne. Ukrainan "rauhankaava" käsitellee juuri näitä ulottuvuukvia. Sodalla ja siihen liittyvillä sanktioilla on myös valtavia taloudellisia seuraamuksia ja vaikutuksia ja puhe sisälsi myös viitteitä siitä, että tähän sotaan neutraalisti suhautuvat maat saattavat joutua myös itse välillisesti sanktioiden kohteeksi. Esimerkiksi niiden tuotteita ja raaka-aineita ei saisi ostaa. Tämä ohjaa NATOn ja Euroopan Unionin liittoumaa selkeästi amerikkalaisen liuskekaasun ja -öljyn käyttöön olipa sen hinta mikä tahansa. Taloudellinen kilpailu suurten makrotalousalueiden välillä jatkuu edelleen uusilla kierroksilla, USA:n hallinnon hyväksyttyä velkakaton kohottamisen. Miten velkapelkoinen ja makrotalouden instrumentteja vain yksipuolisen rajoitetusti käyttävä Euroopan Unioni tästä selviää - on edelleen suuri tulevaisuuden arvoitus..."



2.6. 2023

Vastauksena Jarkko Elorannalle hänen valinnastaan Euroopan Ammattiyhdfistysliikkeen hallitukseen: Ilpo Rossi

Jos uskoo itseensä ja osallistavan kansalaistoiminnan voimaan, niin kyllä tämäkin homma hoituu hengeltään demokraattisessa yhteisössä. Kokemusta ja taitoja on varmaan vuosien varrella kertynyt ihan riittävästi tähän tehtävään. Ammattiyhdistysliikkeen tehtävä ja sille asetettavat vaatimukset ovat ay-vihamielisessä ja lähes pelkästään markkinan varaan rakentavassa Euroopassa kasvamassa. Jopa äärioikeistoon nojaavat konservatiiviset hallitukset ajavat hyvinvointivaltiota johdonmukaisesti alas ja ainoa johon kansalainen voi turvansa rakentaa, on oikeusvaltiota, demokratiaa ja yhteistä hyvinvointia puolustava ja sen aktivoimista vaativa, taisteleva ammattiyhdistysliike. Kohti uusia rohkeita tavoitteita!

  • Ei tykännyt - kaikista muista kymmenistä kommenteista kylläkin. Olen tainnut arvostella liian voimakkaasti Ammatillisen Keskusjärjerstön suhdetta makrotalouspolitiikkaan ja sitä edustaneiden, ekonomistien (Patrizio Lainá, Jussi Ahokas ja Anne Marttinen) poislähtöä SAK:n palveluksesta...


Ilpo Rossi

Erinomaisen voimaannuttava ja arvokas puheenvuoro Juhani Räsäseltä  - taas kerran - Juhani Räsäseltä. Pyydän tässä samantien lupaa julkaista tämä puheesi myös tulevaisuuteen suuntautuneessa blogissani "Kohden uudenlaista maailmaa", johon olen vähitellen koonnut mielenkiintoisia, rohkaisevia ja uutta avaavia "tulevaisuuspuheenvuoroja". 


Mika Hyypiä: Mihin menevätkään yritystuet?

Mika Hyypiä Euroopan Keskuspankin määrällisen elvytyksen myötä vuosina 2014-2022 EKP lunasti Suomen valtion velkakirjoja taseisiinsa yli 60 mrd:n euron edestä. Tämä summa on edelleen muodollisesti Suomen vastattavana, vaikka siitä ei korkoja menekään. Tähän perään sopii esittämäsi kysymys hyvin: Mihin menivätkään nämä yritystuet?




 Ilpo Rossi

Berliinin Luonnonystävät raportoivat Brasilian presidentin Lula da Silvan ja Intian presidentin Narendra Modin tapaamisesta Hiroshiman G7-huippukokouksen yhteydessä. Molemmat jättivaltiot pyrkivät edistämään neuvotteluratkaisua Kiinan tapaan Venäjän Ukrainaan suuntaaman sodan ratkaisemisessa: "Hiroshima . G7-huippukokouksessa Japanissa Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva ja Intian pääministeri Narendra Modi tapasivat julistuksen tavoitteenaan vahvistaa maiden kahdenvälistä kumppanuutta. Molemmat valtionpäämiehet kutsuttiin vieraiksi G7-kokoukseen.

Intian ulkoministeriö kertoi, että yhteyksiä syvennetään puolustusteollisuuden, kaupan, lääkkeiden, maatalouden, maito- ja karjatalouden sekä biopolttoaineiden ja puhtaan energian aloilla.

Lula twiittasi : "Toivon, että voimme jatkaa suhteiden syventämistä tämän suuren Intian maan kanssa. Meillä on valtavat mahdollisuudet yhteiseen työhön ja kauppaan Brasilian ja Intian välillä. " Brasilia ja Intia ovat kansainvälisesti "erittäin tärkeitä uuden globaalin geopolitiikan muovaamisessa", Brasilian presidentti sanoi.

Modi ja Lula korostivat molempien valtioiden yhteistä osallistumista monenvälisiin elimiin. Mainittiin ei vain G20-ryhmää, jossa Intia on tällä hetkellä puheenjohtajamaa ja joka on tarkoitus luovuttaa Brasilialle seuraavalla toimikaudella, vaan myös G4, YK:n turvallisuusneuvoston uudistusliitto Saksan ja Japanin kanssa. BRICS-maiden, joihin kuuluvat myös Venäjä, Kiina ja Etelä-Afrikka, sekä yhteinen vuoropuhelufoorumi Etelä-Afrikan kanssa.

Intia ja Brasilia pyrkivät myös mannertenväliseen yhteistyöhön Latinalaisen Amerikan ja Aasian välillä. Ukrainan sodasta tuli myös kahden valtionpäämiehen keskustelunaihe. Modin mukaan Intia on kiinnostunut työskentelemään Brasilian kanssa rauhanomaisen ratkaisun löytämiseksi.

Brasilia ja Intia ovat säilyttäneet diplomaattisuhteet 75 vuotta. Intia on Etelä-Amerikan maan viidenneksi suurin kauppakumppani. Kaupan kokonaisvolyymi vuonna 2021 saavutti ennätyskorkean 15,1 miljardin dollarin." (Artikkelin kirjoittaja Maria Luziara Hatje) https://amerika21.de/…/264…/brasilien-indien-zusammenarbeit…



Blogi "Lost in Europe" Ukrainan kymmenen kohdan rauhanaloitteesta:

Huippusalainen: Mikä on Ukrainan rauhankaava?

1. kesäkuuta 2023

Presidentti Selenskyj vetoaa siihen, EU lainaa sitä, ja myös liittokansleri Scholz mainitsee sen. Mutta mitä Ukrainan kymmenen kohdan suunnitelma, jota kutsutaan "rauhankaavaksi", oikeastaan sanoo? Tutkimus .

Kaikki haluavat rauhaa Ukrainaan, he sanovat. Mutta paavin, Brasilian presidentin Lulan ja Kiinan Xin esittämät rauhanaloitteet kohtaavat kohteliasta hylkäämistä.

Liian epämääräistä, liian yksipuolista ja epärealistista, sanovat Kiova ja Bryssel. Lisäksi Ukrainan "rauhankaava" on jo olemassa – se on paras perusta konfliktin kestävälle ratkaisulle.

Mutta mitä sen sisällä oikein on? EU ja G7-maat viittaavat toistuvasti 10 kohdan suunnitelmaan, ja myös liittokansleri Scholz tunnusti tämän hiljattain. Mutta tekstiä ei julkaistu – eihän?

Kysyin asiaa EU:n komissiosta Brysselissä ja liittovaltion lehdistötoimistosta Berliinissä. Kummarkaan eivät voineet tai halunneet antaa mitään tietoa. Vain Ukrainan hallitus voi julkaista tekstin, se sanoi.

Uusi kysely Ukrainan EU-edustustosta Brysselissä. Tällä kertaa en saanut vastausta ollenkaan. Twitter -haku (Ukrainan puolustusministeriön CC ) ei myöskään tuottanut tulosta.

Johtopäätös: Jos Ukrainan rauhankaava on olemassa, se on ilmeisesti erittäin salainen. Vaikka Kiova väittää toistuvasti olevansa sitoutunut rauhaan ja että sillä on suunnitelma, se ei ole kertonut yksityiskohtia.

Maksimivaatimukset

Asiasta on vuotanut vain se, että Ukraina vaatii kaikkien Venäjän joukkojen vetäytymistä, kaikkien sotavankien vapauttamista, tuomioistuinta venäläisiä sotarikollisia vastaan ja länsimaisia turvallisuustakuita.

Jos sen oletetaan olevan "rauhankaava", sellainen se ei ole. Nämä ovat maksimivaatimuksia, jotka voidaan toteuttaa vain lännen tuella - Venäjän täydellisen sotilaallisen tappion jälkeen.

Tällä "kaavalla", jonka EU sanoo jakavansa, rauha on kaukana. Sama koskee luultavasti Zelenskyyn helmikuussa lupaamaa "rauhanhuippukokousta" .



Huippukokous Tanskassa

Sen on määrä tapahtua heinäkuussa, Tanskassa . Tanskan ulkoministeri haluaa kutsua myös Brasilian ja Kiinan. Mutta vain "kun Ukrainan mielestä sen aika on tullut" .

Tällä hetkellä se ei näytä ollenkaan siltä. Selenskyj työstää edelleen "keväthyökkäystään" - ja  odottaa uusia aseita ja hävittäjiä Saksasta ja Yhdysvalloista.

Hänen suunnitelmansa eivät lupaa rauhaa, vaan lisää sotaa...

Katso myös " Aseet ovat vasta alkua: mitä Scholz lupaa Ukrainalle ". (linkki alkuperäisessä) Lisää Ukrainan sodasta täältä (linkki alkuperäisessä)

PS Wall Street Journalin raportin mukaan Ukraina suunnittelee nyt rauhanhuippukokousta ilman Venäjää. Tätä varten "rauhankaavaa" tarkistetaan yhdessä liittoutuneiden kanssa. Ehkä se siksi salataan?

Veikko Salonen

Oliko valtiovarainministeriö yksin ainoa mahdollinen taho laatimaan ruokalistan patamustan porvarihallituksen valittavaksi?


Vastinetta Veikko Saloselle

" Valtionvarainministeriö - ja periaatteessa koko hallitus - on täysin sidottu perustuslakitasoisilla määräyksillä Euroopan Komission noudattamaan talouslinjaan, joka edellyttää palaamista Maastrichtin sopimuksen 60%:n velkakattoon bkt:sta ja 3%:n kasvurajaan jo vuoden 2024 alusta lähtien. Se mikä jää useimmiten sanomatta, että tätä uuskeynesiläistä ja uusliberaalia politiikkaa on PAKKO noudataa - muuta vaihtoehtoa ei ole olemassa... "


2.36. 2023

Valtionvarainministeriö noudattaa ehdotuksillaan vain Euroopan Komission perustuslakitasoista ohjausta, joka tavoittelee nopeaa paluuta Maastrichtin sopimuksen mukaisiin velka- ja kasvurajoituksiin jo vuoden 2024 alusta. Valtionvarainministeriö ei voi - eikä myöskään hallitus tai eduskunta - poiketa Euroopan Komission ohjauslinjasta, koska sitä tukee ns. Korjausmekanismista annetut valtiovaltaa ja kaikkia julkisia eliimiä sitovat eettiset ohjeet. Vahvaa valtiota tavoitteleva politiikkaa ei ole Euroopan Unionin perussopimuksen mukaista toimintaa, jossa markkinoille on annettu ensisijainen asema. Esim. tukien on suuntauduttava yrityksille, ei jäsenvaltioille. Tästä syystä Sanna Marinin hallituksen yhden kauden kestänyt valtiota vahvistava politiikka jää poikkeustapaukseksi erinomsista saavutuksistaan huolimatta. Tutustu korjausmekanismiin

3.6. 2023

Orpon hallitusneuvottelujen linjaukset juontavat juurensa Euroopan Komission tavoitteeseen palata Maastrichtin sopimuksen mukaisiin velka- ja kasvurajoituksiin vuoden 2024 alusta lähtien. Komission talouslinjaukset ovat perustuslakitasoisia ja niitä on sekä valtionvarainministeriön että hallituksen noudatettava. Kaiken lisäksi linjaa korjaavien ehdotusten tulee olla ns. Korjausmekanismin mukaisia. Se on perustuslakitasoinen asiakirja ja siksi se kannattaa lukea tarkkaan! 



3.6. 2023

"Nyt ei rahat riitä - jumalauta..."Muistelen tätä HS:n juttua lukiessa Irwin Goodmanin iskelmää...

"ELINTASON lasku pakottaa suuren osan kuluttajista kulukuurille. Monilla liipaisimella ovat ensimmäisenä arjen huvitukset, kuten matkustelu ja ravintolat.

Myöskään säästöjä ei kerry samalla tavalla kuin aiempina vuosina, koska inflaation takia sukanvarteen ajatelluista rahoista isompi osa kuluu arjen perusasioihin, kuten elintarvikkeisiin.

”Jostain on pakko karsia, ellei ole säästöjä, joilla menonsa voi kattaa. Huonommassa tapauksessa on otettava velkaa”, Nummiaro sanoo.

Nummiaro muistuttaa, ettei elintason lasku iske kaikkiin kuluttajiin yhtä lujaa.

Pienituloiset palkansaajat käyttävät tuloistaan suhteessa suuremman osan pakollisiin perustarpeisiin, esimerkiksi elintarvikkeisiin. He ovat inflaation kourissa kaikista tiukimmilla, kun heidän palkkansa ei nouse samaa tahtia inflaation kanssa."



Veikko Salonen

Orpon hallitus tulee ottamaan sieltä mistä voihke ja valitus eivät kuulu, eikä media reagoi.

Ilpo Rossi

Palkankorotukset eivät riitä kattamaan alkuunkaan inflaation myötä tapahtunutta hintojen nousua kotitalouksissa. Kun tähän lisätään pian syntyvän hallituksen kova tavoite valtionvelan vähentämiseksi, merkitsee se automaattisesti ns. kirjanpitoidentiteetin mukaan vastaavaa pääoman menetystä yrityksille ja kansalaisille. Elintaso tulee putoamaan, ostovoima heikkenemään ja yrityskonkursseja tullaan näkemään entistä enemmän. Tarjontainflaatio jakaa siis myös yrityksiä kahteen eri leiriin, voittajiin ja häviäjiin. Koska yritykset yrittävät kompensoida menetyksensä hintoja nostamalla, merkitsee tämä lisäpainetta ostovoiman heikkenemiseen. Vauraan Euroopan utopian sijasta edessä on eurooppalainen dystopia. utopian vastakohta, ei-toivottava yhteiskunta... Järjettömäksi tämän tilanteen tekee se, että virallinen politiikka ei osaa analysoida tätä tilannetta millään tavalla...


Mika Railo

Helsinki vanhoissa kuvissa (The old pictures of Helsinki)

4. kesäkuu klo 0.21  · 

Miina Sillanpään syntymästä on tänään 157 vuotta!

Miina Sillanpää (1866-1952) oli Suomen ensimmäinen naisministeri ja hän kuului aikansa keskeisiin naisvaikuttajiin. Miinan ura kansanedustajana sijoittui vuosiin 1907-1948, jona aikana hänen huomionsa saivat sosiaalipolitiikka ja aivan keskeisesti naisten aseman parantaminen. Myöskään heikossa asemassa olevat ryhmät, kuten palvelijattaret, vanhukset sekä yksinhuoltajaäidit eivät jääneet häneltä huomiotta, vaan hän auttoi heitä vielä ollessaan eläkkeellä. Tähän liittyen Miina Sillanpää oli oleellinen taustavaikuttaja ensikotitoiminnassa, sillä hänen johtamanaan Helsinki sai ensimmäisen Ensi Kodin vuonna 1940. 

Miina Sillanpäälle myönnettiin talousneuvoksen arvonimi vuonna 1939. Vuonna 1949 Miina vastaanotti 500 000 markan suuruisen Suomen Kulttuurirahaston tunnustuspalkinnon yhteiskunnan ja erityisesti naisten aseman parantamiseksi tehdystä menestyksellisestä elämäntyöstään. Miina Sillanpään arvostuksesta kertoo sekin kun hän täytti 80 vuotta, siitä tuli ykkösuutinen koko Suomessa ja juhlat kestivät viikon.


Ilpo Rossi

Tänään on myös minun mummuni Emma Paanasen (os. Hytönen) syntymäpäivä; hän oli syntynyt 4. kesäkuuta 1884, oli perustamassa Viitasaaren Kimingille kyläyhdistystä viime vuosisadan alussa, josta kehkeytyi myöhemmin myös Permosmäen työväenyhdistys. Seurasi koko elämänsä aktiivisesti yhteiskunnallisia asioita ja edusti Miina Sillanpään tavoin sosialidemokraattista arvomaailmaa. Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden myötä myös naiset pääsivät äänestämään ensimmäissä vaaleissa 1907, mutta mummoni oli silloin vasta 22 vuotias ja ikäraja naisile oli 24 vuotta... Saattaa olla että juuri hänen - ja hänen koko sukupolvensa - naisten asennemaailma johdatti myös minut arvostamaan demokratiaa, tasa-arvoa ja yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta...


Juhani Räsänen

4. kesäkuu klo 19.28  · 

Hesarin Teemu Luukko pääsi pääministeri Sanna Marinin mukaan puhujamatkalle New Yorkiin. Jutun mukaan Luukko ahdisteli pääministeriä saadakseen selville, mitä Marin aikoo tehdä seuraavaksi. Luukko turhautuu, kun Marinin "ohjelmaa ei ole paljastettu, eikä hänen huoneeseensa pääse kuvaamaan eikä haastattelemaan"  eikä muutenkaan niin kuin "pieni toimittaja toivoisi". Koko juttu on yhtä leukailua ja ahdistelua.  "Pieni toimittaja toteaa, että "kysymykseni ärsyttävät, ja Marini pinna alkaa kiristyä". Pieni toimittaja ei usko, että  pääministeri ei halua puhua itsestään, vaan ahdistelee henkilöön menevillä kysymyksillä, kun hän  yrittää "hivuuttaa keskustelun Marinin tulevaisuuteen".  Koko juttu henkii syvää halveksuntaa pääministeriä kohtaan. Se on täynnä "pienen toimittajan" letkautuksia Marinista kautta linjan.  Pientä toimittajaa harmittaa, kun "täällä kapitalismin ytimessä ihmiset jonottavat, jotta saavat ottaa yhteiskuvan suomalaisen vasemmistopolitiikon kanssa".                                                           

Eri maissa kehittynyt journalismin etiikka on melko yhdenmukaista. Tämä näkyy myös vuonna 1983 kirjatuissa Journalismin ammattietiikan kansainvälisissä periaatteissa. Kun verrataan Euroopan eri maissa voimassa olevia journalistietiikan säännöstöjä, niistä löytyvät eettisinä toimintaperiaatteina muun muassa totuudellisuus, vapaus, tasa-arvo, rehellisyys, kunnioitus ja itsenäisyys. Tunnettu media-etiikan asiantuntija John Merrill tiivistää toimittajan arvopohjan neljään asiaan: hänen tulee olla totuudenmukainen, vääristelemätön, perusteellinen ja reilu. Mistään journalistisista säännöistä ei löydy putkivittuilu.

Ilpo Rossi:

Median pitäisi edustaa "poliittisen keskustelun verenkiertoa" ja tuoda sillä tavalla elinvoimaa yhteiskunnalliseen elämään. Nykyolosuhteissa se ei meillä toimi. Tässä suhteessa mediamme ylistää itseään arvoista joihin se ei lähimainkaan yllä. Juuri Juhani Räsäsen mainitsema projisointi edustaa mielestäni patologiaa päivän politiikassa.


5.6. 2023

Lähes uskomaton virhe SPÖ:n puheenjohtajavaalin ääntenlaskennassa: uusi puheenjohtaja onkin Andreas Babler eikä Hans Peter Doskozil

"Burgenlandin kuvernööri Doskozil puhui "sosiaalidemokratian uudesta pohjapisteestä" sen jälkeen, kun vaalitulokset sekoitettiin. Hän on jäämässä eläkkeelle liittovaltion politiikasta

Andreas Babler on nyt SPÖ:n johtaja. Koska äänet vaihtuivat puoluekokouksessa Linzissä niitä laskettaessa. Joten Hans Peter Doskozil ei saanut 52,7 prosenttia äänistä, vaan Babler. Tämän ilmoitti vaalitoimikunnan johtaja Michaela Grubesa hätäisesti kutsutussa lehdistötilaisuudessa maanantai-iltapäivällä.

Virhe tapahtui siirrettäessä Excel-laskentataulukkoon. Listat äänestyslaatikoista koottiin yhteen ja syötettiin järjestelmään. Virhe tapahtui: "Tulos oli päinvastainen", Grubesa sanoo.

Se, että maanantaina iltapäivällä toteutettiin ylimääräinen äänenlasku , johtuu siitä, että virallisesti julkistetusta tuloksesta puuttui yksi ääni. Se löydettiin ja oli virheellinen. Samalla kuitenkin havaittiin myös, että äänet oli jaettu väärin.

Grubesan mukaan uutta puoluekokousta ei tarvita: "Mielestäni koko prosessi on todennettavissa", sanoi Grubesa, joka pyysi anteeksi Doskozililta. Hän otti itselleen, ettei puoluekokouksessa ollut seurantatarkastuksia. Kukaan komissiossa - ei edes hän itse - ei ole aiheuttanut tätä.

Nyt saatavilla olevien tulosten mukaan Doskozil sai 280 ääntä ja Babler 317 ääntä.

Maanantaina Babler ilmaisi epäröintinsä puoluekokouksen odottamattomasta voitosta. Valtuutetun äänten jako oli "ilmeisesti väärin", hän sanoi. Babler pyytää komissiota tarkistamaan tulokset uudelleen - tämä tarkastus on jo käynnissä. Tuloksen suhteen ei pitäisi olla "kysymysmerkkejä". Siksi hän vaati "absoluuttista avoimuutta". Jos tulos on tarkistuksen jälkeenkin oikea, hän ottaa toimiston haltuunsa.

Lähes uskomaton virhe on tuskallinen kaikille, Babeler selitti. Hän on pahoillaan Doskozilin ja kaikkien asianosaisten puolesta. Hän haluaa työskennellä "sosiaalidemokratian täydellisen paluun" parissa. Babler haluaa edelleen neuvotella tiiminsä kanssa henkilökohtaisissa asioissa. Hän ei sallinut kysymyksiä lehdistötilaisuudessa.

Martti Muukkonen: Noloa 

Ilpo Rossin vastaus Martti Muukkoselle: 

 SPÖ:ssä pudistellaan päätä tällaisen romahduksen johdosta: TV-kanava 3Sat uutisoi:

"Laskentahäiriön jälkeen SPÖ:ssä on valtava kohu. Presidentinvaaleja ei voittanut Burgenlandin kuvernööri Hans Peter Doskozil, vaan Traiskirchin pormestari Andreas Babler. Sosialidemokraattiset järjestöt ovat nyt Bablerin takana. Mutta vaalihäiriö aiheutti pään päänpudistuksia.

Televisiokanava 3Sat uutisissaan:

Kärntenin SPÖ:n pomo ja kuvernööri Peter Kaiser kuvaili viimeisimpiä tapahtumia puoluekonferenssissa lauantaina Linzissä "superkatastrofiksi". Doskozil julistettiin voittajaksi äänten enemmistöllä, mutta yhtä ääntä ei rekisteröity. Kadonnutta ääntä etsiessään SPÖ huomasi, ettei Doskozil ollut voittanut, vaan Babler. Äänet olivat vaihtuneet, kerrottiin maanantaina iltapäivällä.

"Uskomaton, suuri romahdus. Nämä ovat virheitä, joita ei koskaan pitäisi tapahtua", sanoi Kaiser, joka oli itse Linzissä lauantaina. puolueen johtokunnan jäsenenä hän saattoi vain pyytää anteeksi kaikilta jäseniltä. Jatkomenettely on nyt suoritettava. valiokuntien päättämä "Mielestäni uusi tulos on nyt vahvistettu ja Andreas Babler on SPÖ:n uusi puheenjohtaja" - lisää tästä osoitteessa kaernten.ORF.at .

Wienin SPÖ:n pomo ja pormestari Michael Ludwig (SPÖ) onnitteli Twitterissä sanoilla: "Onnittelen Andi Bableria.

Hän on sitoutunut, dynaaminen sosiaalidemokraatti ja SPÖ:n uusi liittopuolueen puheenjohtaja. Hänellä on täysi tukemme! Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja solidaarisuuden puolesta yhteiskunnassamme."


5.6. 2023

Joni Penkari:

Luonnonystävien kirjoitus näyttäisi perustuvan kuubalaisen uutistoimiston materiaaliin. Ylipäätään tämä uutinen on noussut pinnalle lähinnä juuri Kuuban/Venezuelan kautta tai äärivasemmistolaisissa julkaisuissa. Eli terve mediakriittisyys on paikallaan.

Perun politiikka on ollut melkoinen kaaos enemmän tai vähemmän viime vuosikymmenet. Erityisesti viimeisen vuosikymmenen. Maassa ei ole oikeastaan todellisia puolueita vaan muutamien johtavien henkilöiden ympärille ryhmittyneitä vaaliorganisaatioita. Ainakin Fujimorin kaudesta saakka valtaa ovat pitäneet erilaiset populistit, joskus oikealta ja joskus vasemmalta. Fujimorin vaalitappion jälkeen sekä presidenttien että parlamenttien toimikaudet ovat tupanneet loppumaan kesken - yleensä enemmän tai vähemmän korruptiosyytösten, oikeudenkäyntien ja mielenosoitusten kautta. Eli tilanne ei Perussa ole nyt mitenkään poikkeuksellinen.

Pedro Castillo oli mitä suurimmassa määrin vasemmistopopulistinen johtaja, joka voitti vaalit pienellä marginaalilla. Hänellä tai hänen "puolueellaan" ei ollut mitään kokemusta politiikasta tai hallinnosta. Hänen n. 1,5 vuoden presidenttikautensa aikana Perussa taisi olla viisi hallitusta, noin 80 eri ministeriä ja useita presidenttiä tai hallitusta koskeneita korruptiotutkimuksia ja skandaaleita. Viralta panon hän vältti aiemmin lähinnä armeijan ja poliisin tuen ansiosta. Toki tuo on lähinnä maan tapa Perussa aivan presidentin vasemmistolaisuudesta tai oikeistolaisuudesta riippumatta.

Toisin kuin kirjoittamasi teksti väittää, ei Castilloa pantu viralta korruptiosyytösten vuoksi vaan koska tämä yritti hajottaa kongressin ja keskittää vallan itselleen. Kongressi voitti kuitenkin valtakamppailun ja Castillo jäi "kahden tunnin diktaattoriksi". Nyt maan presidenttinä on hänen entinen - vasemmistolainen - varapresidenttinsä. Perun kongressin suurin ryhmä on muuten myös vasemmistolainen, vaikka oikeistolla ja keskustalla on yhteensä enemmistö paikoista.

Boluarte on ilmoittanut aikaistavansa presidentinvaaleja kahdella vuodella vuoteen 2024. Kuitenkin mielenosoittajat vaativat vuotta 2023 ja kongressivaaleja samaan. Tällä hetkellä hallitus ja oppositio ovat aika etäällä toisistaan eikä kompromissi näytä helpolta. Mielenosoitukset ja kaaos ovat jatkuneet tosiaan jo kuukausia. Mutta vaikka vaalit aikaistettaisiin, tuskin se muuttaisi tuolla oikein mitään. Castillo nousi valtaan "kuivattamaan Liman suota", mutta upposi siihen itse. Kun maassa ei ole todellisia puolueita tai tapaa vaikuttaa poliittisesti eliitin ulkopuolelta, lienee seuraavakin hallinto ihan yhtä kaoottinen kuin nämä edelliset ovat olleet.

Maan taloushan sukeltaa aika syvällä kaaoksen vuoksi. Lisäksi tuolla on iso joukko paperittomia ja kansalaisoikeudettomia venezualaisia siirtolaisia tai pakolaisia, jotka voivat sen seurauksena lähteä vaeltamaan jonnekin muualle.


Ilpo Rossin vastaus Joni Penkarille: 

Mielenkiintoista analyysia Perun tilanteesta, sitä tarvitaan ja erilaisista näkökohdista lähtien. Poliittinen järjestelmä ei todellakaan näytä Perussa vakaalta, vaikka siellä on vuosikymmeniä vaikuttanut myös Perun työväenpuolue APRA, Sosialistisen Internationaalon jäsenpuolue. Koko latinalainen Amerikka on tietyllä tavalla tienhaarassa ja pyrkimykset irrottautua yhdysvaltalaisesta yliotteesta ovat selkeästi havaittavissa. Pohjimmiltaan on kysymys Perun suuntautumisesta tässä koko latinalaista Amerikkaa koskevassa uudelleenorganisoitumisessa. Siellä tavoitellaan ymmärtääkseni Euroopan Unionin tyyppistä makrotaloudellista rakennetta, jossa mm. Brasilian presidentillä Lulalla on merkittävä, suuntaa antava ja sisältöihin vasikuttava rooli. Mitä tulee tausta-aineiston sisällölliseen kritiikiin ja toimituksen kotimaahan, myöskään Etelä-Amerikasta ei ole helppoa löytää muuta kuin taloudellista valtavirtaa myötäilevää ja samalla tapaa yhtä yksipuolista sisältöä. Pidän kuitenkin hyvänä sitä, että tämä postaus herättää mielenkiintoa tämänkin alueen tapahtumiin.


"EKP antaa pankeille valtavia voittoja – mutta näyttää muuta


6. kesäkuuta 2023

Tietääkö Euroopan keskuspankki mitä se tekee? EKP:n johtajan Lagarden kuuleminen Euroopan parlamentissa herättää tämän kysymyksen. Kyse oli yritysten voitoista, jotka kiihdyttävät inflaatiota - ja ylimääräisistä voitoista, joita liikepankit keräävät.

Kysyttäessä yritysten tulosten roolista euroalueen historiallisissa hintojen nousussa, Lagarde vastasi kuulleensa siitä, mutta valitettavasti hänellä ei ollut luotettavia tietoja.

Yritysten voitot ohjaavat tällä hetkellä hintoja paljon enemmän kuin palkankorotukset. Työntekijöiden on jopa hyväksyttävä reaalipalkkojen menetys!

Vielä räikeämpää on tietämättömyys liikepankkien ylimääräisistä voitoista nousevien ohjauskorkojen vuoksi. EU Observerin raportin mukaan se on noin 135 miljardia euroa – lähes yhtä paljon kuin EU:n budjetti on vuodessa.

Mutta Lagarde selitti, ettei hänellä ollut tietoa tästä - eikä sekään kiinnostanut häntä.

Korkeamman koron tuotot eivät tapahdu veronmaksajien kustannuksella - koska EKP voi tulostaa niin paljon rahaa kuin haluaa. Ne ovat kuitenkin säädyttömiä, kun otetaan huomioon, kuinka vähän pankit välittävät asiakkailleen.

Säästöjen korot ovat edelleen aivan liian alhaiset – huolimatta EKP:n korkeista ohjauskoroista..."

---

6.6. 2023

Kommentti Mati Niemelle hänen ilmoittautuessaan SDP:n puoluesihteeriehdokkaaksi:


"Ilmoittautumisesi tekee erityisen arvokkaaksi se, että olet julkaissut kotisivuillasi peräti seitsemänkohtaisen analyysin siitä mitä tavoittelet. Pari kommenttia tässä edelleen pohdittavaksi: 1) Se että pidät hyvinvointivaltiota tärkeänä ja että siitä ei tingitä senttiäkään, on ensimmänen kriittistä analyysia vaativa kohta; Euroopan Unioni, joka rakentaa ensisijaisesti ja varsin johdonmukaisesti markkinamekanismin varaan, ei näy tunnistavan perinteistä pohjoismaista hyvinvointivaltiota toimintamallina lainkaan. Sen toimet suuntautuvat säännönmukaisesti markkinaehtoisesti ja peruskirja sanoo, että EU "ei ota vastuuta jäsenvaltioiden veloista". Kun keskuspankin omaava yhteisö, jolle olemme luovuttaneet valuuttaunioniin liittyessämme sekä raha että suurelta osin myös finanssipolitiikan, kieltää keskeisen tehtävänsä viimekätisenä lainanantajana, ajautuu hyvinvointivaltio helposti suuriin ristiriitoihin kuten nyt meilläkin on käymässä. Myös Itävallan SPÖ:n uusi puheenjohtaja Andreas Babler on kiinnittänyt juuri tähän ongelmaan paljon huomiota; 2) Uusien jäsenten houkuttelu puolueeseen on arvokas asia sekin, mutta nyt tarvitaan houkuttelua voimaperäisempiä toimia. Osallistamiselle on luotava aivan uudenlaiset, taloudellisesti tuetut edellytykset. Vahvan kansalaisjärjestöjen - myös puoluetoiminnan kautta tapahtuvan - osallistumisen soisi kokevan uuden renesanssin. Se voisi olla yksi niistä vahvoista aseista, joilla taistellaan sisällöltään ristiriitaista ja usein lyhytnäköistä populismia ja "veren perintöön" perustuvaa nationalismia vastaan. Joka tapauksessa, menestystä mielestäni oikealla, sisällöllisesti rikastuttavalla tavalla alkaneelle puoluesihteerin tehtävän tavoittelullesi!"


7.6. 2023

Matti Niemi, SDP:n puoluesihteeriehdokas:


Ilpo Rossi kommentti oli sen verran kattava, että se ansaitsee pidemmän vastauksen. Siksi pahoittelut viiveestä. Ja kiitokset kannustuksesta keskusteluun!

1) Kiinnität huomiota EU:n ja pohjoismaisen hyvinvointivaltion välisiin kipupisteisiin. On totta, että EU:n projekti 1990- ja 2000-luvuilla on ollut (sisä)markkinoiden vapauttaminen, eli siinä mielessä markkinavetoinen. Sanoisin kuitenkin että ensinnäkin EU:n fokus on finanssikriisin jälkeen muuttunut ja että toiseksi ”markkinavetoisuuden” ja hyvinvointivaltion välillä ei tarvitse vallita sellaista ristiriitaa kuin helposti oletetaan.

Finanssikriisin jälkeen ja erityisesti nykyisen komission aikana EU on tehnyt tietynlaisen käännöksen kohti suurempaa roolia jäsenmaiden talouskysymyksissä. EU on myös ottanut asialistalleen useita työ- ja sosiaalialan aloitteita, joita aiemmat komissiot eivät ole halunneet edistää.Sosialidemokraattisten puolueiden menestys useissa jäsenmaissa viimeisen 10 vuoden aikana on ollut mahdollistamassa tätä.

Koronakriisi ja nyt sota Ukrainassa ovat edistäneet tätä kehitystä harppauksin, mutta en pitäisi esimerkiksi talouspoliittisen koordinaation lisääntymistä lähtökohtaisesti pohjoismaisen hyvinvointivaltion idean vastaisena. Kotimaiset talouspoliittiset kommentaattorit tuntuvat välillä toimivan suuremmalla oikeistolaisella aatteenpalolla kuin EU-todellisuudessa toimivat.

Toisekseen en näe sellaista ristiriitaa markkinavetoisuuden ja hyvinvointivaltion välillä, kuin joskus esitetään. Pohjoismaiseen hyvinvointimalliin kuuluu avoin, markkinamekanismia hyödyntävä, kilpailuun pohjaava markkinatalous, sillä se on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi talouskasvulle - joka puolestaan on edellytys hyvinvointivaltion rahoitukselle. Mutta markkinatalouteen kuuluu pelisääntöjen noudattaminen, esimerkiksi työlainsäädännössä tai verovälttelyssä. Tässä sääntöjen puolella meillä voisi olla vähän edunvalvottavaa myös kotimaassa.

2) Minusta tosiaan uusien jäsenten saaminen puolueeseen on itseisarvoinen asia. Meihin kohdistuu paljon kiinnostusta, mutta se ei vielä kauheasti näy puolueen jäsenyydessä. Erilaisia keinoja tähän on kokeiltu, eikä minulla ole viisastenkiveä tarjota. Pitänee tutustua sisarpuolueiden, erityisesti Ruotsin, menestykseen tällä saralla.

Sen kuitenkin lisäisin, että SDP:llä on aina muitakin kannattajia kuin jäseniä. Meidän pitäisi pystyä puhuttelemaan erityisesti niitä, jotka kannattavat meitä, mutta eivät tee sitä "julkisesti" liittymällä jäseneksi. Tähän voisi olla tarjolla digitaalisia ratkaisuja. Kyllä aina sitten osa tästä porukasta innostuu myös jäsenyyteen.

Kansalaisjärjestöjen kautta tapahtuvasta vaikuttamisesta olen samaa mieltä ja varmaan kaikki tuntemani demariaktiivit toimivat tai ovat toimineet myös muissa järjestöissä. Meillä on tällä saralla vahvat verkostot ja näytöt."


Ilpo Rossi

Kiitos Matti Niemi vastauskirjoituksesta kannanottoineen. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että kansanvaltainen hyvinvointivaltio toimii - ja tuleekin toimia - yhteistyössä myös yritysten kanssa. Marinin hallituksen toiminta on tässä suhteessa onnistunut ja lupaava esimerkki. Menemättä tällä kertaa tämän pidemmälle totean vain, että Itävallan sisarpuolueemme puoluekongressissa uudeksi puheenjohtajaksi valittu Andreas Babler saattaa olla hyvä eurooppalainen yhteistyökumppani sekä sosialidemokratian toiminnallisen tilan että poliittisen analyysin edistämisessä...



8.6. 2023

Blogi "Lost in Europe" kiinnitti jo vuonna 2022  huomiota Euroopan Komission itsänäiseen, ilman parlamenttia tapahtuvaan vallankäyttöön:

"EU:n komission vallan uskomaton kasvu

26. huhtikuuta 2022

EU:n komissio ottaa Twitterin käyttöön ja kehottaa uutta omistajaa Muskia taistelemaan vihaa ja valeuutisia vastaan. Twitterin on "sopeuduttava täysin eurooppalaisiin sääntöihin", sanoi EU-komissaari Breton. Hän on tosissaan - koska sääntöjä seurataan jatkossa Brysselistä käsin.

Tämän mahdollistaa "Digital Services Act" (DSA) , joka antaa EU:n komissiolle suoran pääsyn Internetiin ja sen sisältöön . Jatkossa Brysselin viranomainen voi vaatia suuria Internet-alustoja, kuten Twitteriä, "rajoittamaan informaatiota akuuteista uhista" akuuteissa kriisitilanteissa.

Se on vain viimeisin esimerkki komission uskomattomasta vallan kasvusta . Saksalaisen CDU-poliitikon von der Leyenin johdolla 27 komissaaria ja heidän noin 32 000 virkamiestä ovat ottaneet yhä enemmän valtaa, enimmäkseen ilman parlamentaarista valvontaa.

Se alkoi rokotteen hankinnalla . Vaikka EU:lla ei (ei) ole paljon sananvaltaa terveyspolitiikassa, von der Leyen otti vastuun rokotteen tilaamisesta. Monen miljardin dollarin sopimukset on pidetty salassa tähän päivään asti, mutta nyt viisi vihreää europarlamentaarikkoa on haastanut vob der Layenin oikeuteen tavasta jolla rokotteet hankittiin.

Seuraava vallankaappaus koski 750 miljardin euron Coronan jälleenrakennusrahastoa . EU:n komissio huolehtii rahoitusmarkkinoiden rahoituksesta ja rahojen jaosta. Osa tuesta pidätetään (esim. Unkarin osalta), EU:n parlamentilla ei ole tässäkään asiassa määräysvaltaa.

Sitten joulukuussa 2021 tulivat Venäjän vastaiset pakotteet . Ilman selkeää mandaattia von der Leyenin hallitus neuvotteli ankarimmat rangaistustoimenpiteet suoraan Washingtonin Valkoisen talon kanssa - kauan ennen sotaa. Avoimuus? Ei mitään, mediapyynnöt estetään.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, komissio hallinnoi myös rauhanrahastoa , jonka arvo oli alun perin 5 miljardia euroa . Tämä on EU-budjetti, joka on alun perin tarkoitettu rauhanturvaoperaatioihin Afrikassa. Nyt hän rahoittaa sotaa Venäjää vastaan Ukrainassa – ilman parlamentaarista valvontaa."

Kaikille näille toimenpiteille on hyvät syyt. Pandemia, sota, terrori Internetissä – Euroopan on toimittava tätä vastaan. Missään ei kuitenkaan ole kirjoitettu, että EU-virkamiehet, joita ei ole valittu, saavat kaapata kasvavaa valtaa ilman julkista keskustelua ja parlamentaarista valvontaa.

Tämän mahdollisti pysyvä kriisi ja EU: n jatkuva hätätila vuodesta 2020 lähtien. Ja kyseenalaisen käsityksen kautta Euroopan integraatiosta, joka näkyy "enemmän Eurooppaa" - ja käytännössä tarkoittaa "enemmän valtaa von der Leyenille ja hänen neuvonantajilleen" ...


8.6. 2023

MMT-professori Bill Mitchell keskustele Pod-cast ohjelmassaa syistä miksi rikkaita pitäisi verottaa nykyistä enemmän. Itsenäisen keskuspankin omaavan valtion ei tarvitse verottaa rikkaita esim. SOTE-rahoituksen vuoksi, vaan Mitchellin mielestä tavoitteen tulisi olla näiden ylisuuren poliittisen vaikutuksen vähentäminen:


"Tässä jaksossa tarkastelen usein esitetyn kehotuksen "Verota rikkaita" todenperäisyyttä, jonka kannattajat uskovat antavan hallitukselle lisää kulutuskapasiteettia terveydenhuolto- ja koulutuspalvelujen parantamiseksi. Opimme, että ei ole olemassa nollasummapeliä, jossa meidän on uhrattava A, jos haluamme lisää B:tä, kunhan on käyttämättömiä tuotantoresursseja, jotka voidaan ottaa käyttöön. Valuuttaa liikkeeseen laskevalla hallituksella ei ole taloudellisia rajoitteita. Meidän pitäisi korottaa korkeatuloisten veroja, mutta ei siksi, että hallitus tarvitsee heidän rahojaan. Syynä on se, että jos heillä on vähemmän rahaa, se vähentää heidän valtaansa vaikuttaa julkiseen keskusteluun, esimerkiksi

tiedotusvälineiden hallinnan, ajatuspajojen ja lobbausjärjestöjen , poliittisten puolueiden rahoittamisen kautta ja kaikilla muilla tavoilla, kun on paljon rahaa käytettävissä. Käteisellä voi roiskuttaa ympäriinsä ja saada haluamansa monien muiden kustannuksella."


Ilpo Rossi

Optioita ja palkkioita perustellaan usein vastuullisilla ja vaativilla tehtävillä. Nämä samat henkilöt ovat sitten valmiita käyttämään näitä kaikki marginaalit ylittäviä tulojaan poliittiseen manipulointiin ja etuoilkeutettujen aseman edelleen vahvistamiseen. Tämän päivän valtava tuloerojen polarisoituminen oikeuttaisi sekin entistä progressiivisempaa verotusta. Se mikä on mielenkiintoista prof. Mitchellin podcast-päivityksessä, on se, että itsenäisen keskuspankin omaava valtio - ja miksi ei myös yhteisö kuten EU - voi tarvittaessa rahoittaa myös kaikki sosiaaliset ja yhteiseen turvallisuuteen tähtäävät ohjelmansa ilman rikkaiden ylimääräistä verottamistakin. Tätä taustaa vasten Euroopan Unionin ja Suomen velkaongelmat ovat luonteeltaan ideologisia ja rajoittuneeseen, yksipuoliseen makrotalousajatteluun perustuvia. Edessä on turhia kärsimyksiä...



8.6. 2023

Mitä äänestäjät odottavat SPÖ:ltä?

STANDARDille tällä viikolla tehty markkinatutkimus vahvistaa, että sosiaalidemokratia on siirtynyt vasemmalle.

Conrad Seidl

8.6.2023 klo 17.25

Linz – SPÖ:n puoluekokouksessa oli monia erimielisyyksiä – mutta puoluekokouksen tunnuslauseesta vallitsi yksimielisyys niin presidenttiehdokkaiden kuin kannattajienkin keskuudessa: ”Sosiaalista politiikkaa Itävallalle” on iskulause, jonka pitäisi sopia SPÖ:hen. Äänioikeutettujen enemmistö Itävallassa ei kuitenkaan yhdy tähän SPÖ:lle tunnusomaiseen väitteeseen. Monet kannattavat hyväntekeväisyyttä.

Tämä on tulos Linzin markkinainstituutin tällä viikolla STANDARDin puolesta suorittamasta kyselystä.


Ilkka Hannula

Mistähän tämä hyväntekeväisyysaspekti on ilmaantunut?


Vastaus Ilkka Hannulalle:

Tämä aspektihan on perinteinen konservatiivinen tapa suhtautua sosiaalisuuteen. Jopa jotkut yrityksetkin saavat siitä nimensä, mm. Charitas... Minustakin yllättävää että tämä vaihtoehto nousee muka vakavasti varteenotettavana esille. Itävallassa ja esimerkiksi Wienissä on jo vuosikymmeniä ollut ilmainen julkinen yterveydenhoito, jota nyt ilmeisesti ollaan romuttamassa.

Martti Muukkonen

Tässä näkyy myös se, mikä meilläkin: vasemmisto ei osaa perustella politiikkaansa kristillisin termein. Siitä huolimatta, että sen politiikka on kristillisempää kuin oikeiston. Äänestyksissä kyse on enemmän identiteetistä kuin politiikan sisällöstä.


Ilpo Rossi vastasi Martti Muukkoselle:

Espanjassakin on vahva katolinen kulttuuri ja siellä käy samoin kuin meillä tai jopa Etelä-Amerikassa. Kirkon ja uskon nimiin vannova oikeisto on politiikkan sisällöltään ja yhteiskuntaluonteltaan suorastaan raivokkaan uhkaavaa juuri kansanvaltaan ja kansalaisten yhteiskunnallisiin oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä. Ihmisluonne on tässä suhteessa syvästi riippuvainen turvallisuuden ja eloonjäämiskamppailun subjektiivisesti koetuista valinnoista. Kristinuskon sanoman eettinen sisältö on mielestäni vahvassa yhteydessä kansanvaltaisen työväenliikkeen arvopohjaan, vaikka se ei sitä itse tunnistaisikaan. Jopa Marxin kommunismi ja sosialismi on mm. sosialipsykologi Erich Frommin mukaan juutalaisen sapatti-tradition sisällön ilmaisemista 1800-luvun yhteiskunnallisella kielellä. Siksipä lepopäivän pyhittämisellä on merkitystä myös tämän päivän palkansaajalle, joka ei tahdo samaistaa enää itseään perinteiseen työväenliikkeeseen.


9.6. 2023

SPÖ:n uuden puheenjohtajan Andreas Bablerin ideoita hänen puoluekokouspuheenvuorostaan der Standardin kertomana:

Miljonäärivero

Verotuksen kiristäminen 4 rikkaimman prosentin osalta toisi lisätuloa valtiontalouteen jopa viisi miljardia euroa; perintövero, joka oikeiuttaísi miljoonan euron vähennykseen, toisi 650 miljoonaa euroa.

Nykyisen hallituksen "verolahjojen" poistaminen toisi puolestaan 1,9 mrd euroa vuoteen 2026 mennessä. Vihreät kannattavat samantapaisesti verotulojen lisäämistä.

Neljän päivän työviikko

SPÖ:n uusi puheenjohtaja on ottanut ohjelmaansa myös neljän päivän työviikon ja työajan lyhentämisen 32 tuntiin viikossa. Tälle ehdotukselle hän ei saa puolueen yksimielistä tukea. Esimerkiksi taloudellisesti hyvin menestyvä Wien alhaisine työttömyyslukuineen pelkää joutuvansa vaikeuksiin tällaisen ehdotuksen myötä.

Tyhjät asunnot verotuksen kohteeksi

Itävallassa, joka on turismilla elävä maa, on valtavasti pääosin tyhjillään seisovia sijoitusasuntoja. Babler ehdottaa, että jos asunnos

sa ei käytetä sähköä eikä vettä normaalin asumisen tapaan, ne voitaisin ottaa verotuksen kohteeksi.


Sosiaalisia vaatimuksia

Babler vaatii päiväkoteihin ja kouluihin terveysperusteisesti maksutonta - tai mahdollisen perusmaksuun kuuluvaa - maksutonta lounasta lapsille. Terveydenhoidossa hän vatii hoitajakiintiöiden korottamista, ja pääsyä lääkärille 14 vrk:n sisällä liikenteessä julkisen raideliikenteen laajentamista.

Maahanmuutto ja turvapaikkakeskukset

Babler väittää, että sillä ei ole väliä, perustetaanko keskuksia  EU:n sisällä vai sen ulkopuolella, vaan ensisijaisesti kysymys on siitä, millä kriteereillä ja mitkä oikeuslaitokset ovat vastuussa turvapaikan myöntämisestä. Turvapaikkaprosessia on parannettava yleisesti, joten ei ole väliä "millä puolella aitaa tällainen prosessi tapahtuu". SPÖ jatkaa todennäköisesti intensiivisesti turvapaikka- ja maahanmuuttoaiheen käsittelyä Bablerin aikana - erityisesti keskustelussa oikeistolaisen FPÖ:n ja täällä oikealle siirtyneen ÖVP:n kanssa. 

EU-kritiikkiä

Vuosia sitten Babler kuvaili EU:ta "uusliberaaliksi, protektionistiseksi, kilpailukykyiseksi... pahimmalla mahdollisella tavalla". Lisäksi "kuten olemme nähneet, se on aggressiivisin ulkopoliittinen sotilaallinen liitto, jollaista on koskaan ollut - avunantovelvollisuuksineen", kun unionin ulkopuolisten jäsenmaiden taloudelliset edut ovat vaarassa.

Babler on nyt asettanut entiset EU-puheensa uuteen näkökulmaan ja myöntänyt, että EU tuo mukanaan myös paljon positiivista, esimerkiksi rajat ylittävillä työmarkkinoilla ja työntekijöiden suojelua. Mutta on myös kohtia, "jotka eivät mene niin hyvin - avainsana Orbánisaatio. Linnoitukset pysyvät aina raunioina historiassa. Euroopasta ei voi tulla linnoitusta."

Pehmeämpää huumepolitiikkaa

Babler on vaatinut jo vuosia kanmnabiksen laillistamista yhdessä vihreiden, NEOS-puolueen ja SPÖ:n nuorisosiiven vaatimusten mukaan. Itävallan konservatiivinen ÖVP ja myös vapaat demokraatit vastustavat kiivaasti tätä ehdotusta.

Linkin takana on myös näyte Bablerin "etunojassa esittämästä höyhenenkevyestä" puheenvuorosta...


9.6. 2023


"SDP:n puheenjohtajaehdokas, kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on julkaissut visionsa vuoteen 2035. “Suomen suunta on tulevaisuus” -nimellä kulkeva visio tähtää siihen, että Suomi on maailman ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointiyhteiskunta vuonna 2035. Tämä on toteutettava niin, että kaikki pysyvät mukana ja niin, että vihreään siirtymään liittyvät valtavat mahdollisuudet muuntuvat taloudellisiksi menestystarinoiksi."

Näin sanoo siis ohjelmajulistuksessaan Antti Lindtman; siinä hän todellakin keskittyy suurelta osin kopin ottamiseen ilmastohaasteesta ja työelämän haasteisiin vastaamisesta. Euroopan Unionia ja sen asettamia haasteita hän ei ohjelmassaan mainitse, mikä tarkoittanee nykylinjan mukaista toimintatapaa. Samoin talouspoliittinen linja perustunee pitkälle juuri aktiiviseen työvoimapolitiikkaan ja taloudellisen yhdenvertaisuuden saavuttamiseen juuri dynaamisen työelämän kautta. Kuinka vahvaa valtiota tulevaisuuden sosialidemokratia tavoittelee?  Onko tulevaisuuden sosialidemokraattinen Suomi brändinä kansanvaltainen hyvinvointivaltio vaiko markkinoiden ohjaama kilpailuyhteiskiunta? Mitä odotamme Euroopan Unionilta, kansainväliseltä yhteistyöltä, Yhdistyneiltä Kansakunnilta? Kärjistyvässä maailmantilanteessa tarvitsemme keskustelua ja visiointia myös makrotasolla.


9.6. 2023

Onko Espanja oikealla tiellä?

Verkkolehti Social Europe julkaisee kattavan artikkelin Espanjasta, jossa juuri ennen Espanja EU-puheenjohtajuutta ja heinäkuun lopun parlamenttivaaleja poliittinen oikeisto on vallannut asemia järjestetyissä paikallisvaaleissa:

Tässä pieni lainaus kirjoituksesta:

"BETTINA LUISE RÜRUP 9. kesäkuuta 2023

Jos espanjalaiset äänestävät oikeiston puolesta ensi kuussa, Espanja olisi jälleen yksi maa kasvavassa eurooppalaisessa oikeistolaistumisaallossa.

Toukokuun viimeisenä sunnuntaina äänestykseen kutsuttiin 36,6 miljoonaa espanjalaista. Oikeistooppositio oli tehnyt vaaleja edeltävinä viikkoina kaikkensa muuttaakseen alue- ja paikallisvaalit kansanäänestykseksi Pedro Sánchezin hallituksen työstä. Heidän näkökulmastaan ​​kyse oli "sanchismista" äänestämisestä, joka oli viimeisten kolmen ja puolen vuoden aikana oletettavasti ajanut maan kuiluun.

Huolimatta myönteisestä talouskehityksestä ja lukuisista lainsäädäntöaloitteista, jotka ovat hyödyttäneet erityisesti keski- ja pienituloisia, tällä näkemyksellä on ollut yllättävää kannatusta. Paikallisilla ja alueellisilla kysymyksillä, jotka olivat yleensä näiden vaalien eturintamassa, ei juurikaan ollut merkitystä.

Aluevaalien jälkeen voittajaksi nousi oikeisto-konservatiivinen Partido Popular . Valtakunnallisesti se sai 31,5 prosenttia äänistä, jolloin sosiaalidemokraattinen PSOE jäi taakse 28,1 prosentilla. PP:stä on tullut vahvin voima seitsemässä niistä 12 autonomisesta yhteisöstä, joissa vaalit pidettiin. Se nimittää myös 30 suurimman kaupungin pormestarit. Andalusiassa, Espanjan sosialistien linnakkeessa, jossa osavaltion hallitus meni PP:lle viime vuonna, seitsemää kahdeksasta suurkaupungista – Almería, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Malaga ja Sevilla – hallitsee tämä oikeistopuolue.

Vuosi sitten virkaan valittu PP:n presidentti Alberto Núñez Feijóo näkee itsensä jo seuraavana pääministerinä. Puolue on suurelta osin velkaa menestyksestään keskustaoikeistolaisen Ciudadanosin lähes täydelliselle häviämiselle .


11.6. 2023

Poliittisen logiikan jääräpäisyyden ylistyslaulu... Tällaista kirjoitin 8 vuotta sitten eli v. 2015; ainoa muutos jota tekstiin kannattaisi tehdä, on puhua Keskustapuolueen sijasta Kokoomuksesta. Säästämisen logiikka hallitusneruvotteluissa ontuu, ja se ei lupaa hyvää sen enempää yrityksille kuin kansalaisillekaan alkavalla hallituskaudella:


Logiikka ontuu...

Elinkeinoministeri Olli Rehn ja pääministeri Juha Sipilä ovat useaan kertaan todenneet, että jos valtion kautta tapahtuva elvytys olisi toimiva ratkaisu, pitäisi Kreikan, Espanjan ja Portugali eli näiden PIIG-maiden olla taloudellisesti mitä parhaimmassa kunnossa. Näiden maiden taloudellinen tilanne siis osoittaisi että valtion kautta tapahtuva elvytys ei ole toimiva ratkaisu.

Entä pohjoismaat? Niissä on vuosikymmeniä rakennettu julkisen sektorin varaan, verot ovat Unionin korkeimmalla tasolla, mutta myös talous on – ehkä Suomea lukuunottamatta – edelleen erinomaisessa kunnossa. Rehnin ajatuksenjuoksun mukaan pohjoismaisen hyvinvointimallin olisi pitänyt ajaa myös pohjoismaiden taloudet rapakuntoon jo ajat sitten.

Rehnin analyysista herää ainakin kaksi pohtimisen arvoista kysymystä. Ensiksikin, onko valtion kautta tapahtuva elvytys todellakin kehno vaihtoehto, pankkien, investointiyhteisöjen ja yritysten kautta tapahtuvaan elvytykseen verrattuna? Toinen kysymys kuuluu, missä määrin Keskustapuolue on ylipäätään ollut julkisen sektorin varaan rakentuvan hyvinvoinnin kannalla? 

Vaatisi seikkaperäistä tietoa siitä, missä olosuhteissa Kreikan velkaantuminen on tapahtunut. Pääsääntö näyttää olleen vahva yksityisen sektorin mukaantulo investointeihin, valtion järjestämät takuut rahoitukselle ja toteutuksen yhteydessä mukaan iskenyt korruptio, jonka johdosta huomattava osa varoista on päätynyt veroparatiisien pankkien tileille. Kreikka myöntää itsekin tämän olleen maan tavan. Olettaisin taustojen löytyvän muutaman vuosikymmenen takaisista autoritaarisista, rojalistiseen valtaan ja ehkä myös kirkon bysanttiseen kaikkivoipaisuuteen, siis vahvaan asemaan perustuneista käytännöistä. Sellaista avointa ja demokraattista hallintoa, yhtyneenä vähäiseen tai lähes järjestäytymättömään korruptioon kuin mikä on sävyttänyt pohjoismaista hallintoa ja hyvinvointiratkaisuja - sellaista ei Välimeren maista ole löydettävissä. Tuloksena on hukkaan, hankkeiden kannalta epäolennaiseen, tehottomaan ja jopa rikolliseen jemmaamiseen valuva raha ja olemattomat tulokset sijoitetun pääoman määrään nähden. Käynnissä olevan prosessin aikana nykyinen Syrizan johtama hallitus on Kreikassa tämän avoimesti myöntänytkin.

Pohjoismaissa vahva sosiaalinen omatunto ja rehti, korruptioon vaikeasti taivutettavissa oleva elämäntapa on johtanut toisenlaiseen tulokseen. Yhteisillä päätöksillä, yhteisellä voimien kartuttamisella, avoimella kansanvaltaisella hallinnolla ja yksityistä voittoa tavoittelemattomilla käytännöillä on pystytty osoittamaan, että veroa kanta yhteisö voi olla tavattoman voimakas  pääoman kokoaja, yhteisiin hankkeisiin sijoittaja ja tehokas pääomien käyttäjä. Kun julkisen sektorin hankkeet ovat lisäksi paljon henkilöstöä vaativia ja samalla palkkapolitiikassaan ehdottoman avoimia ja järjestäytyneitä, muodostavat näihin hankkeisiin sijoitetut varat veronmaksun kautta voimavaroja kartuttavan, myönteisen kehän, edellyttäen tietenkin että sijoittaminen yhteisiin hankkeisiin on pitkäjänteistä. 

Yksityinen yritys tarvitsee sijoituksilleen kysyntää ja ostovoimaa. Julkinen investointi taas puolestaan luo kysyntää ja ostovoimaa. Siksi yhteinen säästäminen voimavarojen kartuttamisen muodossa luo tärkeän perustan julkisen sektorin kautta tapahtuvalle elvyttämiselle.

Missä määrin Suomen Keskustapuolue tunnistaa itsensä vahvan hyvinvointivaltion initioijaksi ja kehittäjäksi? Vaikka puhutaan hyvinvointivaltion pelastamisesta, niin keinovalikoima näyttää päinvastaista. Tästä seuraa että sellaiset elvyttävät toimet jotka olisivat yhteiskunnallisen eheyden kannalta tarpeellisia koko Euroopassa, jäävät nyt kehittämättä. Voi olla että hallitus saa Euroopan konservatiiviselta hegemonialta synninpäästön ja luvan jatkaa, mutta kansan kannalta tulos näyttää uhkaavasti kääntyvän päinvastaiseen suuntaan.

Pelkkä odotettavissa oleva virheliikkeiden korjaus ei auta jos ajosuunta on kokonaisuudessaan väärä. 

(Kirjoitan tämän poikkeuksellisesti  "talteen" tänne Facebook-sivulle kun en asetusten pomppimisen vuoksi pääse kirjoittamaan blogisivulleni, IR)


13.6. 2023

Ilpo Rossi kommentoi Pentti Laitisen "Sote on sekava." linkitystä:

SOTE on ollut voimassa vasta vajaan puoli vuotta, joten lopullisen päätöksen tekeminen tilastoista ja raportoinnista vaikuttaa mielestäni ennenaikaiselta. Hyvinvointialueet eivät ole yhteneväisiä rakenteeltaan joten luonnollisiakin eroja on olemassa. Omasta puolestani olisin enemmän huolissani suunniteltujen säästötoimien seurauksista. Helsingin terveydenhoitojärjestelmä on malliesimerkki jälkeenjääneisyydestä. Amnesty International on juuri kiinnittänyt huomiota vanhan SOTE-järjestemämme epäonnistumiseen, joten nyt ei ole aika pysäyttää tätä suurta uudistusta. https://yle.fi/a/74-20036214


14.6. 2023

Juhani Räsänen

14. kesäkuu klo 12.40  · 

Ajattelin tässä vanhustumisen merkkipäivänä laittaa Säätytalolle alla olevat terveiset. Vanhustumisen aika

Kun meidät velkataakaks´ taputettiin,

ja ylistäen sivuun pantiin, alistettiin.

Silloin kysymähän me tänne jäämme,

missä tapahtuikaan käskyttävä käänne.

Ei maata polvillaan me rakennettu,

vaan vaitonaisna ain on rakastettu.

Me teimme aina mitä tehdä kuului

tähän todellisuus taipui sekä muuttui.

Ei meitä kopioineet digiohjelmistot

eikä salaisina järjestyvät mikroliskot.

Mutt´ millaista on elämä nyt täällä,

kun onlain tunkee sieluun joka säällä.

Ei vanhuus meille enää mieltä anna,

eikä taakkojamme takaa aikain kanna.

Se vahtii joka kolon kehossamme,

luulotellen vielä kaiken korjaavansa.

Niin tukka harvenee ja tippuu hampaat,

pois viedään elämämme taustakankaat.

Pois häivyttää voi meidät näkyvistä,

ja vaipat riisuakin ennen kylmäämistä.

Pian koittaa jokaiselle merkkipäivä,

ja unohtuupi muistojenkin valapäivä.

Ei koskaan ollut päivää samanlaista,

mutt´ nyt on ajan kulku puolinaista.

Kunnia on hiekkaan uppoava keidas,

mutt`ahne hoiva on, ryöstäjänä reipas.

Me emme nuoruutta voi koskaan ostaa

mutt´ tarvitse ei sitä myöskään kostaa.

Me voimme kestää kyllä vähemmällä,

vaan poistaa ei voi meitä räppäämällä.

Loppuun saakka meitä saatte kestää,

ei Luojan lykkykään voi sitä estää.


Anita Raitio: Tässä on kevyt ironia koko ajan päällä vaikka vakavasta asiasta puhutaan.

Vanhuustuminenkin on hapsuuntuvaa ja höppänää vanhenemista, josta ei kannata puhua.


Ilpo Rossin vastaus Anita Raitiolle: "Vanhenemisella" on sanana kielessämme monia merkityksiä, yksi niistä liittyy vanhenemiseen mm. (ruoan) pilaantumisen merkityksessä. Olen ymmärtänyt niin, että Juhani Räsänen on kehittänyt vanhustumisen käsitteen kuvatakseen juuri ikääntymiseen liittyviä, sinänsä luonnollisia piirteitä..."




14.6. 2023

Tampereelta tulossa yksi ehdokas lisää SDP:n puoluesihteerikisaan. Muistaakseni tunsin hänet jo aikaisemman nimensä (Kaisa Penny) aikoihin keskeisistä tehtävistä kansainvälisessä sosialidemokraattisessa nuorisoliikkeessä. Olisikohan hän samanlaista ainesta kuin Itävallan järjestökokemusta omannut ja erityisesti nuoremman puolueväen suosima Andreas Babler, josta tuli Itävallan SPÖ:n uusi puheenjohtaja tasaväkisen ja tiukan puoluekokousvaalin jälkeen?


14.6. 2023

Kansanedustaja Eeva Johanna Eloranta  varoittaa suuresta virheestä…

Tällä sektorilla jokainen euro menee välittömään kulutukseen...

"Kulttuurin rahoituksen nostaminen prosenttiin valtion budjetista olisi kansantalouden ja julkisen talouden kannalta erittäin tehokas toimi. Jos onnistuisimme nostamaan alan osuuden bruttokansantuotteesta EU:n keskitasolle olisi luotu arvonlisä kansantaloudelle jopa 2,5 miljardia euroa. Tämä tarkoittaisi myös tuhansia uusia työpaikkoja ja miljoonia lisää verotuottoja. Uusi hallitus tekisi suuren virheen, jos se päätyisi leikkaamaan kulttuurin rahoituksesta.

"

Hannu Ikonen:

En ole SDP: johtotehtävissä nähnyt yhtään "sosialistia" sitten P. Paasion.

Vastaus Hannu Ikoselle: 

"Sosialistinen" vaihtoehto ja toimintapolitiikka on kadonnut sosialidemokratiasta koko Euroopassa, ehkä koko maailmassakin. Yksi merkki avauksista sosialistiseen suuntaan olisi Itävallan SPÖ:n uuden puheenjohtajan Andreas Bablerin esittämä kritiikki Euroopan Unionia kohtaan ja edes jonkinlainen yritys nostaa kansanvaltainen hyvinvointivaltio toimintamalliksi koko Euroopassa nykyisen markkinoille alistavan politiikan sijasta. Minusta näytti siltä, että Kaisan suu tukittiin tehokkaasti tässä suhteessa sekä hänen toimiessaan Sorsa-säätiön toiminnanjohtajana että vastuullisissa tehtävissä sos.dem. puoluetoimistossa. Joka tapauksessa, "ylpeän sosialistin" profiili edellyttää rohkeita, henkisiä esteitä ja rajoja ylittäviä visioita ja toimia. Tulosten suhteen kaikki on epävarmaa, kukaan ehdokkaista ei voi sanoa varmaa tulevaisuudesta. Haluaisin rohkaista uutta johtoa rohkeaan mielikuvien luontiin tulevasta, koska pelkkä tahtotila ei yksin riitä. Vanhan suggestioperiaatteen mukaan mielikuvilla on valtava merkitys:"Kun tahto ja mielikuvitus joutuvat ristiriitaan, mielikuvitus voittaa aina, eikä tästä säännöstä ole yhtään poikkeusta."



14.6. 2023

"Sahra Wagenknecht paljastaa Putinin todelliset aikeet ja paljastaa hänen salaiset sotasuunnitelmansa. Järkyttävä video tarjoaa todisteita ja järkyttää maailman yleisöä. Ota selvää uhkaavasta tilanteesta ja Wagenknechtin toimista sitä vastaan!"

Saksalainen liittopäiväedustaja Sahra Wagenknecht on juuri erotettu Liittotasavallan Vasemmistopuolueesta (Linke) johtuen hänen suorapuheisuudestaan ja historiallisen perspektiivin avaamisesta siihen, miksi suhteet Venäjään ovat niin radikaalisti muuttuneet vihanpidon suuntaan,  mikä näkyy herättävän suuttumusta virallisessa saksalaisessa mielipiteessä. Ensi kevään jälkeen hänen puheenvuorojaan saatetaan kuulla hänen itsenäisen liittopäiväryhmänsä kautta ja samalla myös Euroopan parlamentissa. Uskon niiden, jotka ovat suhtautuneet kriittisesti ja kielteisesti NATO-jäsenyyteemme kuuntelevan tarkkaan - kielitaitojensa mukaan - mitä tämä rohkea nainen Euroopan tilanteesta sanoo...

Reino Seppänen

Sitä minä vaan kysyn, onko gospodin Putin itse kertonut suunnitelmansa "tälle rohkealle naiselle"?

llpo Rossi Reino Seppäselle:

Sahra Wagenknecht on myös arvostellut Venäjän sotilasteknillistä hyökkäystä Ukrainaan ja pitää sitä uhkaavana ja virheellisenä vastauksena NATOn itälaajenemiseen. Ylläolevassa videossa hän kuitenkin esittää pätkän Putinin puheesta Saksan liittopäivillä vuodelta 2001, jossa Putin esittää yhteistä eurooppalaista turvallisuusrakennetta ja yhteistyön tiivstämistä paneurooppalaisella tasolla. NATOn asteittainen laajeneminen Venäjän rajoille Gorbatshoville annetusta suullisesta lupauksesta huolimatta näyttää muuttaneen Putinin ja Venäjän strategiaa ja pitää NATO-laajenemista Venäjän hajottamiseen tähtäävänä toimintana. Wagenknecht pitää myös Saksojen yhdistymistä ja Warsovan liiton purkautumista lähinnä Gorbatshovin yleiseen liennytykseen tähdänneen politiikan tuloksena. Länsi on sensijaan jatkanut USA;n johdolla NATO-laajennusta ja taloudellisesti agressiivista "Make America great again" politiikkaa. Ollaanpa tästä analyysistä mitä mieltä hyvänsä, Wagenknechtin analyysi tulisi hyväksyä osaksi eurooppalaista dialogia tässä ilmeisesti yhä vaikeammaksi käyvässä tilanteessa. Näin ei ole kuitenkaan Saksassa tapahtunut, Wagenknechtin mielestäni hyvin punnittu argumentointi sivuutetaan kokonaan jopa Saksan Linke-puolueessa. Tätä on todella vaikeaa ymmärtää muuten kuin kovan valtapolitiikan ilmauksena.


---

15. kesäkuuta 2023

Saksan turvallisuusstrategia on julkaistu.

"Lost in Europe" blogi arvioi tätäkin sodasn ulottuvuutta kriittisesti - Nord Stream kaasuputken räjäytyksestä ei puhuta mitään: "Turvallisuusstrategiasta puuttuu suurin hyökkäys Saksan etuja vastaan



Puolustava. kimmoisa, kestävä: Näin Saksan uusi kansallinen turvallisuusstrategia edistää "Saksan integroitua turvallisuutta". Mutta Ukrainan sodan alun jälkeen tärkein hyökkäys puuttuu : Nord Stream .

Syksyllä 2022 räjäytettyä saksalais-venäläistä kaasuputkea ei mainita 74-sivuisessa asiakirjassa ollenkaan . Uudella strategialla halutaan myös suojella "kriittistä infrastruktuuria".

" Kriittiset infrastruktuurit ovat elintärkeitä elämän kannalta, ja ne ovat yhä enemmän alttiina merkittäville uhille ja häiriöille", sanotaan sivulla 25 . "Merillinen ulottuvuus, veden ylä- ja alapuolella, on erityisen tärkeä toimitusvarmuuden ja taloudellisen turvallisuuden kannalta Saksassa. "

"Merellinen ulottuvuus " oli myös erittäin tärkeä Nord Streamille, koska putki sijaitsee Itämeressä. Näyttää siltä, ​​että liittovaltion hallitus ajatteli sitä - mutta ei uskaltanut mainita sitä. Silloin olisi noussut esiin liikaa kysymyksiä.

Esimerkiksi mitä tapahtui tekijöiden tutkinnalle? Tai myös sille, kuinka vastuullisia pitäisi rangaista. Viime aikoina USA on levittänyt huhua, että räjäyttäjät olisivat olleet ukrainalaisia...

Hallitus ei selvästikään halunnut puuttua asiaan. Mutta sellaisen turvallisuusstrategian kirjoittaminen, jossa jätetään pois suurin hyökkäys keskeistä energiainfrastruktuuria vastaan ​​vuosikymmeniin -- ja keskellä "energiasotaa" - edellyttää voimakasta ponnistelua...

PS Ruotsi on selvittämässä Nord Streamia vastaan ​​tehtyjä hyökkäyksiä, kertoo "telepolis" . Valitettavasti Tukholma ei ole halunnut paljastaa kuka tekijä oli..."


Myös blogi "Lost in Europe" käsittelee puolustusministerien kokouksen jälkeen Ukrainan sotaa ja erityisesti NATOn roolia tässä yhteydessä. Näyttää siltä, että liittopäiväedustaja Sahra Wagenknecht on pahin tikku NATOn silmässä: "Nato jatkaa Ukrainan aseistamista. Brysselissä pidetyssä kokouksessa suunniteltiin uusia asetoimituksia. Mutta mikä tämän tarkoitus on? Liitolla ei ole vastauksia - se on jumissa "sodan sumussa".

Ukrainan vastahyökkäys on alkanut – mutta EU ei tiedä, mihin se johtaa. Se ei ole edes muotoillut selkeitä tavoitteita tai ehtoja, kuten olemme analysoineet täällä .

Entä NATO? Loppujen lopuksi tämä on maailman tehokkain sotilasliitto, sen pitäisi tietää mitä se siellä tavoittelee - varsinkin kun monet ukrainalaiset pataljoonat olivat Naton kouluttamia ja varustamia.

Mutta "Ukraina-kontaktiryhmän" kokouksessa Brysselissä Naton pääsihteeri Stoltenberg ei vastannut.

"Näemme rajuja taisteluita", Stoltenberg sanoo. On vielä sodan varhaisia ​​vaiheita, mutta voidaan nähdä, että Ukraina saavuttaa voittoja ja voi vapauttaa miehitetyt maat. "Se johtuu ukrainalaisten sotilaiden rohkeudesta, urheudesta ja taidoista ", hän sanoi.

Hän olisi voinut yhtä hyvin sanoa mitään. Naton rooli on edelleen epämääräinen, kuten myös sen tavoitteet. Stoltenberg asettaa vastuun kaikesta ukrainalaisille ​​sotilaille - tässä länttä edustavassa sodassa heidän on kannettava taisteluvastuu.

Saksassa tunnustettu NATO-asiantuntija F. Gaub tietää varmasti paremmin, eikö? "Maischbergerissä" hänen annettiin kaksintaistella suullisesti S. Wagenknechtin kanssa. Mutta hänestä tuli vain kuumaa ilmaa.

Ukraina on "sodan sumussa" , hän lainasi Clausewitzia. Vielä on aivan liian aikaista tulitauolle tai jopa neuvotteluille, kuten Wagenknecht vaatii.

Syy: On olemassa sisäinen "konfliktikello", joka päättää, milloin molemmat osapuolet ovat "kypsiä" neuvotteluihin. Mutta aika ei ole vielä tullut.

Onko kello viittä vaille kaksitoista?

Valitettavasti Gaub ei myöskään osannut sanoa, onko tämä "kello" viittä vaille kaksitoista - vai onko se jo liian myöhäistä. Hän oli varma vain yhdestä: Naton on jatkettava aseiden toimittamista, Ukrainan on jatkettava taistelua.

Jos tämä on Naton asiantuntijoiden panos sotaan, hyvää yötä. Ainakin heidän pitäisi odottaa kehittävän sotatavoitteita ja sodan päättymisskenaarioita.

Mutta tästä ei ole mitään nähtävissä - ei Gaubissa eikä Stoltenbergissä. Jos on, meidän on varmaan tarkistettava Washingtonista.

Siellä ainakin tiedetään, että "sota on politiikan jatkamista muilla keinoin" . Tämä muuten tulee myös Clausewitzilta...

PS Voi tietysti myös olla, että Naton sisäpiiriläiset heittävät tarkoituksella savuverhoja. Mutta älkäämme miettikö sitä...



17.6. 2023

Uuden hallituksen talouskuuri on kova - mutta siitä huolimatta jo perusskenaariossa valtion velkaa on ensimmäisen vaalikauden jälkeen prosentuaalisesti enemmän kuin mitä Sanna Marinin hallitus jättää jälkeensä...

Talousprofessorit Vesa Vihriälä ja Roope Uusitalo:

" Yllättävän iso paketti ollaan tekemässä työelämään ja nimenomaan muutoksia, joista työmarkkinajärjestöt ovat riidelleet koko 2000-luvun. Työehtosopimusten yleissitovuus on näköjään säilymässä, mutta suunnitelmissa on lakkosakkojen korotuksia, työttömyysturvan leikkauksia, irtisanomissuojan muutoksia, lomautusaikojen lyhentämisiä ja paikallisen sopimisen ehtojen muuttamisia. Jos nämä nyt toteutetaan hallituskauden aikana, niin se voi vielä aiheuttaa kovaa vastarintaa ay-liikkeessä, Uusitalo sanoo.

Vihriälä puolestaan uskoo, että lukumääräiseen työllisyystavoitteeseen voidaan päästä, jos niistä oikeasti pystytään päättämään. Mutta onko työllisyyspolitiikan toimilla mahdollisuus päästä laskettuun parin miljardin euron kohennukseen julkiseen talouteen, niin sen suhteen Vihriälä on skeptisempi."

Toisen hallituskauden skenaario on jo pelkkää toiveajattelua; ei ainoastaan Suomi vaan koko Euroopan Unioni joutuu ajattelemaan ilmastokatastrofin, Ukrainasse menossaolevan "sotilasteknisen" harjoituksen (Putin) ja anarkistisesti etuoikeutettua asemaansa käyttävän markkinan vaikutuksia perusteellisesti uudelleen.




17.6. 2023

Sanna Marin ja Antti Lindtman: Oikeistohallitus maksattaa laskunsa työntekijöillä

"Tulevan hallituksen hallitusohjelma on julkaistu. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ottivat hallitusohjelmaan kantaa tiedotteessaan:

Hallitusohjelma osoittaa, että kipeimmät leikkaukset osuvat työssäkäyviin ja pieni- ja keskituloisiin suomalaisiin. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaativat tulevalta hallitukselta oikeudenmukaisempaa politiikkaa.

Tulevan hallituksen ohjelmassa leikkaukset aiotaan maksattaa tavallisilla, työssäkäyvillä suomalaisilla. Sosiaaliturvan pienentäminen, palveluiden leikkaukset sekä työntekijöiden oikeuksien heikentäminen ovat uuden hallituksen työlistalla. Hyväosaisille ei ikäviä toimenpiteitä juuri ole tiedossa. 

– Orpon oikeistohallituksen työelämälinjaukset ovat karua luettavaa erityisesti pieni- ja keskituloiselle työntekijälle. Leikkaukset köyhimpien asumistukeen, työttömyysturvaan ja yhteisiin terveyspalveluihin osuvat kipeästi moneen jo valmiiksi heikossa asemassa olevaan, mutta samalla ne lisäävät kaikkien muidenkin kokemaa epävarmuutta, Marin sanoo.

– Oikeistohallitus käy erityisen raskaasti suomalaisen työntekijän kimppuun. Työntekijöiden oikeuksien heikentäminen on hallitukselta selkeästi periaatteellinen valinta, sillä valtion velkaa ei näillä valinnoilla pienennetä, Lindtman toteaa. 

Marin ja Lindtman muistuttavat, että Suomen vahvuus on aina ollut keskinäinen luottamus. Orpon hallituksella on mahdollisuus kasvattaa tuota luottamusta tekemällä oikeudenmukaista politiikkaa, tai heikentää sitä rakentamalla vastakkainasettelua."

Myös muut SDP:n kansanedustajat ovat ottaneet aktiivisesti kantaa hallitusohjelmaan.


17.6. 2023

Ilpo Rossi

Kun Suomi on nyt NATOn täysjäsen, on tärkeää tutustua NATOn historiaan ja sen alkuperäiseen tarkoitukseen. Linkitän tähän videon, jossa Saksan SPD:n entinen puheenjohtaja Oskar Lafontaine kertaa lyhyesti NATOn historian ja tarkoituksen - mutta kritisoi samalla sitä, että NATO on sitten 1990-luvun muuttunut rauhanrakentajasta enemmänkin interventioliitoksi, joka syventää ritistiriitoja ja vastakkainasettelua. Syynä Lafontainen mukaan on se, että samalla kun rakennetaan puolustusliittoa, mukaan on astunut myös vahva taloudellisten etujen hankkiminen erityisesti öljyn, kaasun ja muiden raaka-aineiden muodossa. Lafontaine muistuttaa puhessaan John Fitzgerald Kennedyn sanoneen presidenttikaudellaan, että hänen toivensa mukaan kenenkään sotilaan ei pitäisi tarvita menettää henkeään tällaisten tavoitteiden vuoksi... 

17. .6.2023

On juuri menossa Tasavallan presidentin vastaanotto, uusi hallitus on tullut pääministeri Petteri Orpon kanssa tervehdyskäynnille. Puheessaan hallitukselle TP otti kantaa talouteen todeten maan talouden tilanteen olevan tavattoman huono. TP näyttää siis pysyttelevän uuskeynesiläisen, uusliberaalin talousanalyysin puitteissa. Suomen taloudesta ja Sanna Marinin hallituksen tekemästä työstä voidaan olla perustellusti täysin eri mieltä niin TP:n kuin pääministeri Orponkin kanssa. Marinin hallituksen viimeinen budjettivuosi päättyy vasta kuuden kuukauden kuluttua ja vasta sitten voidaan nähdä mitä kaikkea on saatu aikaan. Minun veikkaukseni on, että hyvä työllisyyskäyrä, velkasuhde, työeläkerahastot kehittyvät edelleen myönteiseen suuntaan. Sitten kaikki muuttuu....


18.6. 2023

Bloggari Kalle Mikkolainen sanoo hallitusohjelmasta sattuvasti sen, mitä minä ja moni muu haluaisi sanoa - jos osaisi:

"Nyt voidaan viimeistään sanoa, että uusliberalismi on löytänyt tiensä Suomeenkin. Se on nyt kyseenalaistanut pohjoismaisen tavan elää. Se on päättänyt ajaa hyvinvointivaltion alas. Hallitus tulee ottamaan heiltä, joilla vähiten on ja antamaan heille, joilla ennestään on. Surullisinta ja heidän puolestaan minussa eniten myötähäpeää aiheuttava asia on, että tämä tehtiin asioista ymmärtämättömien antaessa raikuvat aplodit.

En tiedä kumpi minussa aiheuttaa myötähäpeää enemmän, se jos tulevan hallituksen puolueiden edustajat itse tietävät, että heidän ohjelmansa tarkoittavan eriarvoisuuden rajua kasvattamista ja hyvinvointivaltion alasajoa, vai se että he aidosti itse uskovat ohjelmansa pelastavan Suomen."


Orpon-Purran hallitusohjelman julkistamisen ja hyväksymisen myötä yhden hallituskauden ajaksi - Pandemian, Ukrainan sodan ja sen aiheuttaman inflaation keskellä - avautunut historian akkuna hyvinvointiuudistuksille on sulkeutunut ja alkamassa on pimeä jakso Suomen - ja mitä todennäköisimmin koko Euroopan ja ehkä koko maailman  - historiassa. Tämä jyrkkä ja hälyttävä äärioikeistolaistuminen johtaa yhteiskunapolitiikan väkivaltaistumiseen, koska sellaista yhteiskunnallista verenkiertoa edustavaa mediaa eikä osallistavia rakenteita ole, jotka mahdollistaisi avoimen ja moniarvoisen keskustelun ja soallistumisen. Tästä eteenpäin eletään vain yhden riistävän ja epäoikeiudenmukaisen totuuden maailmassa. Tämän totuuden sanelee Euroopan tasolla Euroopan Komissio, jonka vaatimuksesta palataan Maastrichtin sopimuksen pakkopaitaan ja jonka vaatimukseen perustuvat myös hallitusohjelman perustana olleet Valtionvarainministeriön suositukset. Pelättävissä on, että seuraa pidempi jakso - muutamia vuosikymmeniä - markkinoihin ja uuskeynesiläiseen, austeristiseen politiikkaan perustuvaa korpivaellusta.


.



Jaakko Kuusela

Kullekin ansionsa mukaan. Niin sinullekin Toveri

Ilpo Rossi

Jaakko Kuusela Myönnettäköön, että on vähän narsistista nostaa tällainenkin asia näkyviin tässä yhteydessä. Kun toisaalta ei ole titteleitä eikä muita erityisiä ansioita, pidin tärkeänä tällä kriittisellä hetkellä korostaa sitä, että kannanotollani on kokemukseen ja osallistumisen liittyvä pitkä kokemusperäinen tausta. Pidän tärkeänä myös sitä että Kansan Sivistysrahaston merkitystä yhteisenä kansanvaltaisten meriittien ylläpitäjänä ja konkretisoijana pidetään esillä..


Juhani Räsänen: Minun mielestäni Ilpolle kuuluu Työväen Akateemikon arvonimi


Ilpo Rossin vastaus Juhani Räsäselle

 Tässä on juuri alkamassa "Pride-viikko" - "Pride tarkoittaa omakuvaa ja erityisesti sukupuolivähemmistöille omakuvan näköisyys on tärkeä asia. Minulla on aina ollut vähän hankalaa merkitä raksi oikeaan ruutuun: ollako eläkeläinen, vanhus, seniorikansalainen, liittosihteeri valtakunnallisessa järjestössä, emeritus-toimitsija, osastosihteeri joka ei tarkoittanut mitään kovi tarkkarajaista, kansainvälisen järjestön pääsihteeri vai mikä?. Totta on sekin, että avatessani "Työväen akatemialaiset" Fb-sivuston ajattelin Työväen Akatemian luomaa arvokasta perinnettä, jossa kansan syvistä riveistä nousseet heräävät yhteiskunnalliseen ajatteluun ja toimintaan kansakunnan kaikilla toimintatasoilla. Akatemialaisia ollaan siis kaikki tuossa opinahjossa vauhtia elämänpolulleen saaneet. Iän myötä on yhä vaikeampi samaistua mihinkään yksittäiseen kategoriaan eikä pelkistävään ja yksinkertaistavaan elämäntapaan tahdo löytyä oikeaa pride-ilmaisua. Kiitos kuitenkin Juhanille hauskasta oivalluksesta!



19.6. 2023

Itävallan Luonnonyatävien kongressiraportti:

Konferenssitiedotteessa todetaan muun muassa: "Noin 180 edustajaa saapui Naturefriends Austrian kansalliseen liittokonferenssiin Graziin. Andreas Schieder vahvistettiin puheenjohtajaksi seuraaviksi kolmeksi vuodeksi vaikuttavalla 100 prosentin tuloksella.

”Luonnon ystävät ovat kasvaneet viime vuosina vaikuttavaksi 160 000 jäsenen yhteisöksi. Edustamme osaamista kaikissa alppiurheilulajeissa, mutta olemme myös Itävallan vuorten ja luonnon puolestapuhujia. Puheenjohtajan mukaan Itävallan Luonnonystävät jatkavat taistelua liikkumisvapauden säilyttämisen puolesta Itävallan vuorilla ja luonnossa”, sanoo luonnonystävien tuore puheenjohtaja Andreas Schieder.

Ennen konferenssia oli jo perinteeseen kuuluva monipuolinen tukiohjelma, jossa oli kaupunkikävelyjä, vaelluksia, Steiermarkin ilta viininmaisteluineen ja gaalaillallinen vanhassa Grazin yliopistossa. Liittovaltion konferenssin aikana entiselle liittovaltion presidentille Dr. Heinz Fischerille luovutettiin korkein mahdollinen trunnustuspalkinto, Itävallan luonnonystävien kultainen kunnialaatta. Loppujen lopuksi Fischer oli myös luonnonystävien pitkäaikainen puheenjohtaja.

Luennossa aiheesta "Terveys ja liikunta" Dr. Hutter esittelee luonnonystävät-yhteisön, joka on omistautunut tälle aiheelle vuodesta 1895 lähtien. Ohjelmajulistuksessa päätettiin "Berg frei" -kampanjasta, jonka aiheena on vapaa pääsy luontoon, samoin päätettiin myös Wildalpenin neljän vesiurheilukoulutuskeskuksen, Wiesberghausin vuoristourheilun ja urheilukiipeilykeskuksen jatkokehittämisestä hallitiloissa Wienissä ja Hofgasteinerhausissa lumiurheilun ja -liikunnan muodossa.

Koska kaikilla maailmassa, myös tulevilla sukupolvilla, on sama oikeus koskemattomaan globaaliin ilmastoon, Naturefriends tukee kattavia ilmasto-oikeudenmukaisuusaloitteita. Tärkeä askel tähän suuntaan on uusiutuvien energiamuotojen kehittäminen energiakäänteen yhteydessä, mutta myös määrätietoisesti ja tavoitteellisesti luontoliikunnan alueilla. Siksi Naturefriends Austria sanoo ei myös suurille aurinkosähköjärjestelmille, joita aiotaan sijoittaa alppiluontoalueille.

"Ilmastoherkkujen muodossa on jo nyt panostettu merkittävästi vegaani- ja kasvisruokiin Luonnonystävien mökeissä."

Friends of Nature Austria on yksi Itävallan tärkeimmistä alppiseuroista. Niillä on 160 000 jäsentä ja noin 9 500 kunniavirkailijaa. He piirtävät 6 500 kilometriä digitaalisesti tallennettuja ja ylläpidettyjä vaellusreittejä ja 140 majapaikkaa. Luonnonystäville tarjolla on vuorikiipeilyä, lumiurheilua, maastopyöräilyä ja vesiurheilua.



19.6. 2023

Martti Koskenniemi Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa:

"ESITTÄESSÄÄN normien purkamista hallitus ei siis lisää abstraktia ”vapautta”. Se vain valtuuttaa tietyt toimijat – henkilöt tai yritykset – puuttumaan toisten toimijoiden vapauspiiriin. Tällainen tyypillisesti oikeistolaiseen ideologiaan kuuluva vapauspuhe tukee yhteiskunnassa vahvoja toimijoita – niitä, joilla on tietoa, kykyä ja resursseja toimia – ja tekee sen niiden kustannuksella, joiden arvoja ja vapauksia aiemmalla normilla oli tarkoitus suojata. Puheella luodaan vaikutelma siitä, että hallitus vain haluaa yhteistä hyvää. Tosiasiassa sillä tehdään politiikkaa, siis arvovalintoja."







20.6. 2023

Blogi "Lost in Europe": 

"Sota Ukrainassa: Macron liittyy haukkojen leiriin

20. kesäkuuta 2023

Naton pääsihteeri Stoltenberg on juuri tehnyt selväksi, että Ukrainan liittyminen NATOon ei ole ajankohtainen kysymys ja että Naton Vilnan huippukokoukseen se ei tule  saamaan "kutsua". Mutta nyt Ranskan presidentti Macron ottaa toisen kannan.

Ranska on päättänyt tukea Ukrainan Nato-jäsenyyttä. Macron sanoi tämän kansallisen turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Macron on luopumassa aiemmasta "ei"stään. Hän myös etääntyy liittymisen estävästä Saksan ja Yhdysvallotojen kannanotostai. Päätös oli ensisijaisesti taktinen ja sen tarkoituksena oli painostaa Venäjää, kirjoittaa Le Monde.

Viime kädessä Macron väittelee nyt Kissingerin tavoin: Natoon liittyminen oli ennen väärin – mutta Venäjän hyökkäyksen alusta lähtien se on ollut ainoa tehokas turvallisuustakuu. Puolalaiset ja balttilaiset väittävät samalla tavalla.

Hän kuitenkin puukottaa liittokansleri Scholzia ja Yhdysvaltain presidenttiä Bideniä selkään. Eikä hän voi painostaa Venäjääkään, sillä Naton pääsihteeri Stoltenberg on jo tehnyt selväksi, ettei liittyminen ole tällä hetkellä ajankohtainen kysymys.

Johtopäätös: Macron irrottautuu ranskalais-saksalaisesta konsensuksesta ja siirtyy haukkojen leiriin. Emme ole lähestymässä sodan loppua - päinvastoin: Venäjä taistelee riistääkseen Ukrainan Natosta..."


EU:n komission ehdotus

:"GM-kasvien" salakuljetus ruokaan

EU:n komission luonnos mahdollistaa laajan uusien geenitekniikan menetelmien lieventämisen. Luomuviljelijät ja ympäristönsuojelijat ovat raivoissaan.

BRYSSELI taz | EU-komissio haluaa höllentää tiukkoja eurooppalaisia geenitekniikan sääntöjä ja kumota elintarvikkeiden merkinnät. Tämä käy ilmi Brysselin viranomaisten alustavasta luonnoksesta, joka on tazin käytettävissä. Suunnitelma esitellään virallisesti vasta 5. heinäkuuta – mutta siellä on jo massiivisia mielenosoituksia.

"Toiminta on, että EU:n komission luonnos on tuhoisa yli 80 prosentille kuluttajista, jotka eivät halua mitään geenitekniikkaa lautasilleen. Se on tuhoisaa eurooppalaiselle ennalta varautumisen periaatteelle”, arvostelee Saksan ympäristö- ja luonnonsuojeluliitto (BUND). "Siihen loppuisi GMO-vapaa, perinteinen ja ekologinen viljely", varoittaa maaseudun maatalouden työryhmä. "Ennustettavissa oleva patentointiaalto tekee geneettisten resurssien saatavuudesta kasvattajille entistä vaikeampaa tai mahdotonta. Pienet ja keskikokoiset luomu- ja tavanomaiset jalostajat ovat siksi romahduksen partaalla."

Tarkemmin sanottuna kyse on kasveista, jotka on luotu uusilla genomitekniikoilla (NGT), kuten Crispr/Cas-geenisaksilla. Ne on jätettävä riskinarvioinnin ulkopuolelle, jos tuotetut lajikkeet olisi voitu luoda myös tavanomaisin menetelmin, kuten risteyttäminen tai valinta. "Tällaisia viljelykasveja kohdeltaisiin kuten tavanomaisia viljelykasveja, eivätkä ne vaatisi lupaa, riskinarviointia, jäljitettävyyttä ja merkintöjä", luonnoksessa lukee.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on todennut, että NGT ei tarkoita uusia riskejä. Lisäksi NGT-laitoksille on "merkittävä tarve" EU:ssa ja maailmanlaajuisesti esimerkiksi ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. On kiistanalaista, voiko NGT tehdä tämän paremmin kuin perinteiset jalostustekniikat.

Kiistaa torjunta-aineiden käytöstä

NGT-laitoksista valmistettujen elintarvikkeiden ja rehujen merkintävaatimusta ei esitetä luonnoksessa, joka on virallisen esityksensä mukaan vielä vietävä Euroopan parlamentin ja EU:n jäsenvaltioiden neuvoston läpi. Loppujen lopuksi siemenet tai lisäysaineisto olisi ilmoitettava selvästi. NGT-kasveja ei pitäisi sallia luonnonmukaisessa viljelyssä.

"Komissio ja maatalousteollisuus väittävät, että NGT:n käyttö voi edistää kestävämpää maataloutta", sanoo vihreän Euroopan parlamentin jäsen Martin Häusling, joka johtaa itse luomutilaa. "Mutta riskit biologiselle monimuotoisuudelle, terveydelle, jalostukselle ja elintarvikejärjestelmälle ovat suuret."

Luonnos tulee keskellä jo kiivasta keskustelua suojelusta ja geenitekniikasta. Viime torstaina EU-parlamentin ympäristövaliokunta ei päässyt yhteisymmärrykseen yhteisestä kannasta suunnitellusta renaturointilakista – konservatiivit ja oikeistopopulistit torjuvat luonnoksen.


21.6. 2023

Miika Kautto

EUn ja Kiinan kauppatasapaino 365 miljardia alijäämäinen. Eurooppalaisten vaikeus tehdä kauppaa Kiinassa ja Kiinan valtiontuki omille yrityksille. Toivottavasti Kiinalle ei nyt.


Vastauksena Miika Kauttolle:

Kiinan makrotaloutta on jokseenkin mahdotonta mitoittaa perinteisen markkinalähtökohdan kautta, varsinkin sellaisen uuskeynesiläisen ja uusliberaalin arvomaailman kautta joka vallitsee läntisessä arvoyhteisössä. Lännessä tiedetään loppujen lopuksi aika vähän siitä, kuinka Kiinan valtio ja markkina toteuttavat raha- ja finanssipolitiikkaa. Minusta näyttää siltä, että Kiinan valtio ja keskuspankki toteuttavat omapäätöksistä, endogeenista, suhteellisen modernia monetarismia ja finanssipolitiikkaa. Tähän ei varsinkaan Euroopan Unionissa päästä sillä sen makrotalouspolitiikkaa on rajattu mainitsemallasi tavalla pelkästään markkinan varaan. En näe sellaista arvoperustetta oikeutetuksi, joka alkaa sanktioida Kiinan puolentoista miljardin kansalaisen yhteisössä toteutettua valtion ja markkinan yhteistoimintaa läntisillä, jokseenkin irrationaaleilla sisäisillä säännöillä.



21.6. 2023

"Blogi Lost in Europe" EU:n taloudellisen turvallisuuden strategiasta:

"Takaa rintekehän kautta silmään"

21. kesäkuuta 2023

"Takaa rintakehän kautta silmään". Näin sanotaan, kun jokin on tarpeettoman monimutkaista tai hämärää. Juuri näin EU-komission päällikkö von der Leyen teki esitellessään "taloudellisen turvallisuuden strategiaansa" .

Hän väittää, että Kiina on Euroopan talouden epävarmuuden lähde. Toistaiseksi kauppa Kiinan kanssa on ollut vakauden ankkuri erityisesti Saksalle. Epävarmuus johtuu ensisijaisesti Yhdysvalloista ja sen pakotteista. Koska ne toimivat jo – Taiwanin konfliktista riippumatta.

Amerikkalaiset ovat jo kieltäneet Alankomaita viemästä korkean teknologian siruja Kiinaan. He haluavat kieltää Saksaa jatkamasta Huawein tuotteiden käyttöä. Suunnitteilla on jopa massiivisia Venäjän "malliin" perustuvia taloudellisia pakotteita - ne vaikuttaisivat erityisesti Saksan talouteen.

Mutta sen sijaan, että von der Leyen nimeäisi selvästi tämän riskin ja etääntyisi Yhdysvaltain strategiasta, hän seuraa jälleen idoliaan Bideniä. Juuri sinä päivänä, kun liittokansleri Scholz otti vastaan Kiinan pääministerin Li Qiangin Berliinissä, CDU-poliitikko ilmoitti talouspolitiikan muutoksesta Brysselissä.

Protektionistinen investointien valvonta ja valtion kontrolloima ulkomaankauppa - se uhkaa, jos von der Leyen voittaa. Todellinen riski taloudelle – aikaansaatu EU:ssa tai USA:ssa..."




Ei kommentteja: