tiistai 8. joulukuuta 2020

Historiallinen askel kohden parempaa

Katselin ja kuuntelin tänään YLE:n Areenasta hallituksen sosiaali- ja terveysuudistusta  - ns. SOTE-uudistusta - koskevan ministerien ja hallituspuolueiden esittelyn. Antti Rinteen ilmiö-pohjalle rakennettu hallitusohjelma näyttää nyt olevan pääsemässä tämän hallituskauden ehkä tärkeimpään rakenteelliseen uudistukseen. 

Tätä hetkeä voidaan pitää historiallisena siksi, että 'historian akkuna' on nyt avautunut tälle koko kansakunnan hyvinvointia, terveyttä ja tasa-arvoa toteuttavalle uudistukselle. Taustalla on nykyinen perustuslakimme, joka edellyttää yhteisvastuun ottamista tästä uudistuksesta. Tässä suhteessa SOTE-uudistuksen tuominen hallitukselta yksimielisenä eduskuntaan merkitsee perustuslain kannalta myös  opposition tahdon toteutumista, ovathan myös oppositiossa nyt olevat voimat olleet perustuslain ja perustuslakivaliokunnan takana tämän suuren tehtävän toteuttamispohjaa rakentamassa.

Historian siivet havisevat yhteiskunnallisessa uudistustyössä harvakseltaan. Edellinen suuri paradigmanmuutos tapahtui 1960- ja 1970-luvuilla, jolloin hyvinvointivaltion uudet suuret hankkeet kuten päivähoitolaki, peruskoulu-uudistus, työeläkelainsäädäntö ja suuri joukko työelämään liittyviä sopimuslakeja, mm. laki yhteistoiminnasta työpaikoilla, työpaikkaterveydenhuoltoa koskeva laki ja työpaikkaruokailua koskevat uudistukset saatiin voimaan. Sattumoisin olivat poliittiset edellytykset pitkän sodanjälkeisen riitelyn ja vastakkainasettelun jälkeen sellaiset että nämä pitkälle meidän aikaamme ulottuneet uudistukset saatiin aikaan.

Suuret uudistukset ovat vaikuttaneet myös näiden uudistusten aikana ja jälkeen syntyneisiin sukupolviin ja ikäluokkiin. Monista asioista, kuten tasa-arvoisesta koulutuksesta, terveellisestä ravinnosta, eläkkeestä aktiivisen työuran jälkeen on tullut lähes  itsestäänselvyyksiä. Taloudcellisen perusrakenteen muutos vaikuttaa tietoisuuteemme ja arkikokemukseemme voimakkaasti. Työväenliikkeen arvoperinnön alullesaattaja ja initioija Karl Marx totesi jo aikanaan, että yhteiskunnan materiaalinen perusta ja sen rakenteet vaikuttavat jopa haistamiseen ja maistamiseen, kuten hän asian ilmaisi. 

Kun katselen tämän päivän nuoria kasvissyöjiä, eläinten suojelijoita, puiden halaajia ja pitättyväiseen elämäntapaan pyrkiviä 'uuden tietoisuuden' kehittäjiä, voi vain ihmetellen todeta kuinka oikeassa  suuri mestari oli ja kuinka pitkälle hänen havaintonsa vaikuttavat vielä tulevaisuuteen. Vastaavasti työntekijä, joka 'joutuu' yhteistoimintalain mukaisiin neuvotteluihin, kokee vinksahtaneeksi kääntyneen yhteistoiminnan valtavana uhkana itselleen.

Sosiaalisten oikeuksien, terveyden, ja tasa-arvon  kohdalla epäkohtien poistaminen on kestänyt pidempään. Meidän ikaamme on vaikuttanut voimakkaasti yksityistä intressiä ja henkilökohtaista vastuuta korostanut ajattelutapa joka on ajanut myös yhteisvastuun ja henkilökohtaisen vastuun kannattajia eri leireihin. Tämä on näkynyt erityisesti suhtautumisessa taloudellisiin resursseihin ja niiden yhteisvastuulliseen käyttöön, mutta myös suhtautumisessa muukalaisiin, muualta kuin perinteisestä elämänpiiristämme kotoisin oleviin. Tämä on näkynyt myös suhtautumisessa sosiaalisiin oikeuksiin ja demokratiaan. Nyt liikkeelle saatu hallituksen SOTE-uudistus vie meidän suuren harppauksen kohden oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.

Katselen tätä kehitystä myös poliittisena ja yhteiskunnallisesti aktiivisena henkilönä, olenhan ollut aktiivisesti mukana sosialidemokraattisessa liikkeessä jo yli kuusikymmentä vuotta. Näen yhteyden sosiaalisuuden ja demokratian kehittämisessä myös sosialidemokratiaan aatteena, näkyväthän nämä ulottuvuudet jo liikkeen nimessä, ei ainoastaan suomesssa vaan myös kansainvälisesti; "social democracy" tarkoittaa juuri senkaltaista kehitystä mitä meidän SOTE-uudistuksemme vie eteenpäin.

Sosiaalioden dcemokratia ei ole kuitenkaan sosialidemokratian eikä minkään muunkaan aatteellisen suunnan yksityisomaisuutta eikä sitä pidä 'kapitalisoida' pelkästään yhden puolueen pääomaksi. Kysymys on koko ajan koko kansasta, sen suvereeneista ja luovuttamattomsiuta oikeuksista. Nykyisen hallituksen ilmiöpohjainen hallitus on onnistunut viiden naispuheenjohtajansa johdolla tarttumaan uuteen, kaikille tärkeään tietoisuuden tasoon ja siksi nämä voimat saavat nimensä siihen kunniatauluun, jota historia ja maailma tulee pitämään lähes uskomattomana saavutuksena. 

On luotu yhdessä edellytyksiä kansakunnan onnelle ja menestykselle. Koen suuria tunteita sanoessani tämän ja uskon sen suuresti vaikuttavan yhtyeiskuntaelämämme kuintoutumiseen ja selkeytymiseen.


Ei kommentteja: