maanantai 12. maaliskuuta 2018
Pullon henki
Maaliskuun 2018 alussa USA:n presidentti Trump on ilmoittanut massiivisista, jopa 25 prosentin tulleista teräksen ja alumiinin tuonnille ja tänään 12.3. 2018 35. prosentin tulleista saksalaisille autoille. Vapaakauppasopimusten verkosto alkaa repeillä ja tekee sen täysin odottamattomalla tavalla: vapaakauppasopimusten reilu peli ei riitäkään USA:lle. Ei riittänyt sekään että yritykset saavat vapaakaupassa ensisijaisen roolin suhteessa demokraattiseen valtioon ja sen laitoksiin. Paljastuu, että koko vapaakaupan tavoitteet ovat paitsi ideologisia suhteessa demokraattisen valtioon ja yksityiseen voitontavoitteluun, myös pohjimmiltaan amerikkalaisen protektionismin suojaksi ajateltu maailmanlaajuinen verkosto. "America first" ei näytä toteutuvankaan läntisen arvoyhteisön järkähtämättömien, henkiseen kallioon hakattujen periaateiden muodossa. Jotta perimmäiset ja todelliset tavoitteet toteutuisivat, USA on presidenttinsä Trumpin johdolla aloittamassa kauppasotaa, joka uhkaa romuttaa luottamukselliset suhteet ja niiden varaan rakennetut, reiluksi peliksi ja vapaaksi kilpailuksi oletetut rakenteet.
Euroopan Unioni on nyt joutumassa käymään taistelua uudella ja odottamattomalla rintamalla. Kauppasota on vaarassa nousta politiikan uudeksi muodoksi. Kun tiedetään että sodassa ja rakkaudessa kaikki on sallittua, avautuu uusi vihamielinen rintama Euroopan Unioninkin ratkaistavaksi. Ongelmia on paljon ja olen jo aikaisemmin puhunutkin "seitsenpäisestä lohikäärmeestä", joka joutuu nyt kehittämään uuden, tultasyöksevän pään puolustautuakseen kauppasodassa.
Saksa on joutumassa terästeollisuuksineen, pitkälle kehittyneine teknologioineen ja autoteollisuuksineen erityisellä tavalla tämän vaarallisella tavalla uhkaavan kauppasodan keskiöön. Jos uusi koalitiohallitus jatkaa konservatiivisen CDU:ta edustavan entisen valtionvarainministerin Wolfgang Schäublen linjoilla, kovenevat autoritaariset otteet ovat mitä todennäköisin tapa yrittää ratkaista saksalainen ja eurooppalainen ongelmavyyhti. Valtionvarainministeriksi on kuitenkin nyt nousemassa Olaf Scholze, sosialidemokraattisen SPD:n väliaikainen puheenjohtaja, tässä tehtävässä huhtikuulle saakka. Hän on onnistunut erinomaisesti Hampurin pormestarina. Hänelle aukeaa nyt historiallinen paikka löytää uudentyyppisiä ratkaisuja sekä tähän että moniin muihinkin konservatiivisen ja uusliberaalin poliittisen toimintastrategian aiheuttamiin älyttömiin - irrationaaleihin - ongelmiin.
Sekä Saksa että Eurooppoa voisi näyttää kokonaan toisenlaiselta, jos olisi kykyä uuteen asennoitumiseen. Euroopan ei tarvitse olla niin avuton kuin miltä nyt näyttää.
Juuri nyt olisi tärkeä hetki katsella uudelleen Euroopan Unionin toimintatapaa, sen talous- ja rahapolitiikkaa - ja vastata vaihtoehtoisella tavalla sekä alkavaan kauppasotaan että muihinkin Unionin suuriin ongelmiin. Euroopan Unionin konsolidoitua peruskirjaa olisi muutettava yksipuolisesta, markkinoihin suuntautuvasta ja sille ehdollistetusta finanssipolitiikasta sekatalouden, siis myös demokraattisen valtiokoneiston avaamien mahdollisuuksien suuntaan. Tämä mahdollisuus on nykyisissä peruskirjoissa ja mm. Maastrichtin sopimuksessa rajattu mahdollisimman ahtaalle. Euroopassa valtiot alkavat yhä enemmän muistuttaa ravinnon puutteessa kehittymättömäksi jäävää sikiötä. Myös valtiot olisi saatava määrällisen elvytyksen piiriin; olisi aloitettava massiivinen sosiaalisen Euroopan rakennustyö sen määrällisen elvytyksen tyyliin, joka vuosina 2014-2018 on suuntautunut vajaatehoisena ja epätasapainoisena yritysmaailman hankkeiden tueksi. Tuota vaihetta voitaisiin presidentti Rooseveltin amerikkalaisen 1930-luvun mallin mukaan kutsua otsikolla New Deal 2.0.
Uusi asennoituminen vaatii eurooppalaisen valtaenemmistön, valistuneiden porvareiden pragmaattista ja ennakkoluulotonta heräämistä uuteen aikaan. Neuvostokommunismia ei tarvitse enää pelätä, demokraattinen, jälkikeynesiläiseeen finanssi- ja rahapolitiikkaan nojautuva uusi asennoituminen voi avata Pandoran lippaan. Euroopan Unionin perussopimuksella pulloon pantu eurooppalainen hyvä henki on päästettävä tekemään ihmeitä. Kauppasotaan ei tarvitse vastata yhtä suurella hulluudella. Eurooppalaiselle teräkselle, alumiinille ja saksalaisille autoillekin riittää markkinoita omassa maanosassa ja joka tapauksessa itseriittoisen Amerikan ulkopuolella.
Lisäys 26.3. 2018:
Joulukuun 1. päivänä 2017 Euroopan Sosialidemokraattisen Puolueen (PES) neuvosto hyväksyi Lissabonin kokouksessaan Eurooppa-politiikkansa suuret linjat tuleville vuosille. Tuossa ohjelmassa todetaan aika selkeästi, että EU:n politiikassa täytyy tapahtua muutos. Liian kauan aikaa EU:n fiskaalisia säätöjä on tulkittu rajoittavalla tavalla, mikä estää valtioita investoimasta kasvuun ja joka aliarvioi sosiaalisia oikeuksia: "For too long, European fiscal rules have been interpreted in a restrictive way, hampering the ability of countries to invest and grow, and undermining social rights. These fiscal rules are no longer fit for the needs of our societies. They need to be revised to promote and encourage fiscal flexibility and stronger investment in sustainable development. We need a simpler and more transparent application in order to secure the sustainability, predictability and equal treatment of budgets along with the prosperity of our societies". Tämä kannaotto tarkoittaa mielestäni sitä, että Euroopan Unionin peruskirjoja ja ennenkaikkia sen konsolidoitua peruskirjaa on avattava ja koko rakennetta muutettava sekatalouden suuntaan.
Tunnisteet:
Eurooppa,
hyvinvointivaltio,
jälkikeynesikäisyys
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Oivallinen tilanteen kuvaus. Ja juuri oikea ajatussuunta, kuinka Euroopan tulisi nyt asennoitua: hyvinvointipilari vahvaksi ja koheesio kasvuun juuri nyt vallitsevan hajauttavan ilmapiirin sijaan.
Tässä tilanteessa on suorastaan välttämätöntä, ei vain otollinen hetki, että EU omaksuu itsenäisen ulko- ja kauppapoliittisen roolin, ennen kaikkea suhteessa Yhdysvaltoihin. Historiallisesti otollinen tilanne tälle olisi ollut jo silloin, kun NL keikahti kumoon, ja valmistautuminen olisi tullut aloittaa niistä oireista, joista näkyvin oli Berliinin muurin murtuminen. EU/EY:n ongelma on ollut, että on koteloiduttu kylmän sodan oletuksiin eikä ole hahmotettu omaa strategista asemaa, jossa toimittaisiin riippumatta siitä, mitä USA tekee. Presidentti Bush vanhempi sanoi jo 1991 tai -92, jolloin hän varmaan vielä kuvitteli saavansa toisen kauden, että nyt on aika USAn unilateralismille. Tämä oli semmoinen ilmoitus, että EU:n ja jäsenmaiden yksittäinkin olisi pitänyt todeta, ettei tämä sovi Euroopalle. Sama pätee edelleen: America first ei käy EU:lle. On hahmotettava EU:n oma itsenäinen ulkopolitiikka, eikä sen kiireisin osa ole puolustuspolitiikka. Jäsenvaltioissa pitäisi käynnistää keskustelu tästä teemasta. Tämä pitäisi nostaa keskeiseksi teemaksi 2019 EU-vaaleissa ja myös Suomen ek-vaaleissa.
Lähetä kommentti