torstai 19. tammikuuta 2017

Itävallan SPÖ:n toukokuun puoluekokous perutaan

SPÖ - Itävallan sosialidemokraattinen (sosialistinen) puolue on päättänyt siirtää puoluekokoustaan, joka oli suunniteltu pidettäväksi 12.-13. toukokuuta 2017 Grazissa Steiermarkissa. Syynä on periaateohjelmatyön keskeneräisyys. Sen luonnoksen laatijat, parlamenttiryhmän puheenjohtaja Josef Cap (Wienin SPÖ:stä) ja Itävallan Eläkeläisten liiton puheenjohtaja, politiikan veteraani Karl Blecha ovat esityksensä antaneet, mutta se ei ole kelvannut uudelle puheenjohtajalle Christian Kernille.

Hän moitii ohjelmaluonnosta "rohkeuden puutteesta, vähäisestä edistyksellisyydestä ja liiasta huokoisuudesta". Luonnos näyttää enemmänkin koalitiosopimukselta kuin sisällölliseltä ohjelmalta. Tämä johtunee osittain myös Kernin edeltäjästä, Werner Faymannista, joka halusi tehdä toteutettavissa olevan lyhyen tähtäimen ohjelman. Kern haluaa katsoa tätä päivää - ja edessä olevaa lainsäätämisjaksoa - pidemmälle ja tällä tavalla asemoida puolue selkeästi tulevaisuutta ajatellen."Kysymys on lentokorkeudesta", tokaisee Kern. Kun käytettävissä ei ole mitään vaihtoehtoista ohjelmaa ja kun kokous maksaisi järjestelyineen n. 400 000 euroa, ei ole järkevää kokoontua.

Uuden luonnoksen laatiminen on annettu Renner-instituutin johtajalle Maria Maltschnigille ja se esitettäisiin puoluekokoukselle vuonna 2018.

Josef Capin ja Karl Blechan työryhmässä olivat mukana ennenkaikkea Wienin SPÖ, Akateemisten sosialidemokraattien liitto,  lapsipoliittinen järjestö Kinderfreunde sekä puoluetta lähelläolevat nuorisojärjestöt.

Maria Maltschnig on suhteellisen uusi Renner-instituutin johdossa - hän aloitti vuoden 2016 lokakuussa.Hän haluaa kehittää puolueakatemia Renner-instituuttia punaisen ajatuspajan suuntaan. Hänen ohjelmaluonnoksensa tulee sisältämään 5-7 suurta ohjelma-aluetta, kuten esimerkiksi työelämä - mukaanluettuna digitalisaatio,sosiaalivaltion tulevaisuus, taloudellinen kehitys ja oikeudenmukaisuuskysymykset. Olennainen kysymys on myös omistuksen ja omaisuuksien epätasainen jakautuminen."Meidän pitää muistaa ketä me edustamme". sanoo Maltschnig.

Puoluejohtaja Kern ei ole antanut mitään ohjetta, mitä teemoja pitäisi ottaa mukaan, vain kehotuksen työskennellä  rohkeasti ja ohjelmallisesti. "Maailma on muuttunut viimeisen 20. vuoden aikana dramaattisesti, meillä oli finanssi- ja talouskriisi ja me olemme joutuneet kokemaan uusliberalismin voittokulun ja sen seuraukset. Näihin meidän on löydettävä vastauksia ja sen me tulemme myös tekemään", sanoo Maltschnig.

Mitä puolueorganisaatioon tulee, SPÖ haluaa digitalisoida myös puolueosallistumista. Tässä kohden puolueella on kuitenkin suuri ongelma. Ainoastaan murto-osalla puolueen 200.000 jäsenestä on sähköposti.


(Referaatti Michael Völkerin raportista derStandard -lehdessä 19.1. 2017.).


Ei kommentteja: