perjantai 10. marraskuuta 2017

Sosialidemokratian juuret

"Sosialidemokratia on jo saavuttanut sen, mitä se tavoitteli; liikkeen on kyettävä määrittelemään tavoitteensa uudestaan ja uudistuttava jos se aikoo menestyä." Tämän toteamuksen kuulee poliittisessa keskustelussa tuon tuostakin. Voin kuvitella, että liikkeen arvoperintöä tuntemattomasta tuollainen suggestio tuntuu ahdistavalta ja lamauttavalta. Sellaiseksihan se on tarkoitettukin.

Ryhtyäkö siis kiihkeästi arvailemaan tulevaisuuden taktiikkaa ja strategiaa - vai yrittääkö löytää jotain arvokasta ja vielä toteutumatonta työväenliikkeen arvoperinnöstä, aikaisempien sukupolvien, isiemme ja äitiemme elämää ja toivoa ylläpitäneestä arvomaailmasta?

Hindutraditiossa - johon mm. jooga pysyvine asanoineen ja muine harjoituksineen kuuluu - pidetään juurta, lähdettä muuttumattomana, johon aina palataan ja jonka syvintä olemusta jatkuvasti tutkitaan ja avataan. Tradition arvot ovat pysyneet lähes muuttumattomina jo useita tuhansia vuosia. Aika-ajoin traditio on ollut lähellä katketa, mutta perinne on kuitenkin jatkunut niin vahvana, että se muodostaa mitä rikkaimman  perustan hindulaisuudelle.

Tuo perinne ei tavoittelekaan uudistumista siinä mielessä, että vanha koettaisiin jo saavutetuksi ja ylitetyksi. Päinvastoin, Patanjalia, Upanishadeja,  Bagavad Gitaa ja vanhoja mestareita, "guruja" tutkitaan ja niihin palataan yhä uudelleen ja uudelleen.

Minulla on tapana palata yhä uudelleen ja uudelleen myös ns. Frankfurtin koulukunnan suuriin mestareihin, joista erityisen intensiivisesti olen viitisenkymmnentä vuotta tutkinut tuon laitoksen sosiaalipsykologian eliniäkseen (mikä ei toteutunut) valitun johtajan Erich Frommin tuotantoa. Palaan jatkuvasti hänen löytöihinsä kuin varmalle lähteelle, josta aina löytyy mieltä kirkastavaa ja avartavaa eliksiiriä, "elämän vettä".

Pidän virheenä sitä, että niin  nopeasti aikaisempien mestareiden työ ja luova panos unohdetaan ja lähdetään haikailemaan uutta ilman jo ollemassaolevan arvopohjan ymmärtämistä ja tuntemista.

Sosialidemokratia, joka on sitoutunut ihmisyyden ja ihmisenä olemisen ehtojen maalliseen, "historian sisäiseen" kehittämiseen, on monessa suhteessa sukua muille maailman humanistisille perinteille, joihin hindulaisuus ja buddhismi - nämä kaksi keskenään hyvinkin läheistä harjoittamisen muotoa - ilman muuta kuuluvat. Perinteitä kunnioitetaan ja lähdettä, juurta tutkitaan ja avataan mitä erilaisimmilla tavoilla.  Voitaisiin todeta, että demokratia elämäntapana - sosialidemokratian tärkeä ulottuvuus - kaipaa tässä suhteessa yhteyttä paitsi oman arvoperintönsä avaamiseen, myös maailman muihin humanistisiin traditioihin.

Tämä saattaa kuulostaa selän kääntämiseltä tulevaisuudelle ja paluuta vanhaan. Toisaalta vaatimus vanhan ja jo muka toteutetun sivuuttamisesta tarkoittaa aikaisempien sukupolvien henkisen työn ja elämäntavan saavutusten aliarviointia ja historian kumulatiivisen kasvun vähättelyä.

Kun sosialidemokratia puhuu ihmisyydestä, demokratiasta elämäntapana, ihmisen omaehtoisuuudesta ja toiminnallisesta vapauttamisesta, tapaus ihmisen täydestä toteuttamisesta, on lähteellä, perinteellä, juurilla ja niiden radikaalilla avaamisella ja elvyttämisellä suurempi merkitys kuin historiattomalla ja perinteettömällä tulevaisuuden ennustamisella.

Sellaiset ulottuvuudet kuin autenttisuus, integriteetti, vastuuntunto ja  rikastuttaminen lähtevät liikkeen juurista, kaiken toiminnan ja ohjelmoinnin taustalla olevasta perustasta.

Tai ilmaiskaamme asia tietokonekielellä: jokaiselle tietokoneelle tärkeää on BIOS (lyhenne sanoista Basic Input-Output System), jonka varaan kaikki ohjelmalliset toiminnat rakentuvat. Poliittisen liikkeen arvoperintö on sen perustassa olevaa Input- ja Outputjärjestelmää, jolle tulevaisuutta rakennetaan. Tuohon perustaan ankkuroitu "tapaus ihmisen" toteuttamisen visio on sosialidemokratian ja ihmiskunnan kohdalla vielä mitä suurimmassa määrin kesken. Siksi sellaista uusiutumistarvetta, jossa vanha perusta hylätään ja unohdetaan, ei ole olemassa. Tradition ja siihen sisältyvän arvoperinnön sivuuttaminen poistaa liikkeen toiminnalle olennaisen syvyysulottuvuuden.

Palataan siis juurille, "sosialidemokratian biokseen", avataan sitä vanhojen mestareiden löytöjen pohjalta, jotta voisimme löytää kestävän tien tulevaisuuteen.

Ei kommentteja: