torstai 3. heinäkuuta 2014

Saksan minimipalkka - brutaalisti amputoitu...


Saksalainen die Zeit -lehti kertoo, että Saksassa astuu vuoden 2015 alusta voimaan minimipalkkalaki, jonka mukaan työstä on maksettavan 8,50 euroa tunnissa - vähintään. Lakiin sisältyy poikkeussäännöksiä, jotka mahdollistavat pienemmän palkan maksamisen vuoden 2016 loppuun. Asiasta on sovittava kuitenkin alan ammattiliiton kanssa. Harjoittelijoille -  Saksan ammatillisen koulutuksen luonteesta johtuen heitä on paljon - voidaan maksaa vähemmän. Julkisten alojen ammattiliittomammutin ver.di:n puheenjohtajan mukaan poikkeukset amputoivat brutaalisti voimaantulevaa lakia. SPD:n parlamenttiryhmän puheenjohtaja on kuitenkin kuvaillut voimaantulevaa lakia mittasuhteiltaan historialliseksi.

Voiko vähimmäispalkalla Saksassa elää? Täydessä työsuhteessa se merkitsee 1400 euron kuukausipalkkaa bruttona, käteen jäävä osuus on 1040 euroa. Sosiaalisen tuen varassa elävä Hartz IV vastaanottaja saa 391 euroa kuukaudessa ja tämän lisäksi vuokrakuluihin keskimäärin 333 euroa eli yhteensä 724 euroa kuukaudessa. Vähimmäispalkalla elävä saisi siis joka tapauksessa enemmän kuin mitä toimeentulon ehdottomaksi alarajaksi määritelty sosiaalituki tarkoittaa.

Saksan talousinstituutin DIW:n mukaan minimipalkka merkitsisi joka kuudennen työntekijän palkannousua. "Minityösuhteessa olevista - opiskelijat, väliaikaistyötä tekevät työttömät, eläkkeellä lisäansiota tavoittelevat - hyötyjiä olisi noin puolet eli joka toinen. Valtion sosiaalimenoja minimipalkkalaki laskisi niiden osalta, jotka vajavaisen työsuhteensa vuoksi saavat myös Harz IV mukaista sosiaalitukea.

Minimipalkkalain onnistuminen riippuu nyt siitä, palkkaavatko yritykset väkeä töihin edes tällä palkalla. Tässä mielessä vastuu työllistämisestä on siis edelleen yrityksillä, ei julkisilla rakenteilla. Kaukana ei olla ajatuksesta, että yhteiskunta ottaa itse täyden vastuun työllistämisestä ja siis siitä että ihmisen toimeentulo on minimitasolla turvattu kaikissa tilanteissa.

Brutaalisti amputoitu...

Ei kommentteja: