maanantai 5. toukokuuta 2014

Eurooppa - ollako vai eikö olla?

Euroopan Unionista oli tarkoitus syntyä rauhan ja demokratian linnake, joka luo vaurautta ja hyvinvointia maanosan kansoille ja kansalaisille. Mikä on mennyt pieleen, mitä voisimme tehdä paremmin? Joitakin ajatuksia olen jo esittänyt - nyt kilautan kavereille ja kysyn heidän mielipiteitään!

"Kansallinen etu pitäisi tulkita uudelleen eurooppalaisista lähtökohdista. Eurooppalaisten arvojen ja eurooppalaisen hyvinvointimalliin turvaaminen ja edellyttävät nykyistä tiiviimpää yhteistyötä ja toimivia instituutioita."

"Eurooppa on menettänyt asemaansa talouden ja politiikan aktiivisena toimijana talouskriisin seurauksena. EU:n oikeutus on kyseenalaistettu. Kritiikkiin on suhtauduttava vakavasti."
"... kansalaisten arkeen vaikuttavat suoraan päätökset on usein tehty demokraattisen valvonnan ulkopuolella."
Liisa Jaakonsaari Hämeen Kaiussa
http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/tyo-ja-talous/21047-sdp-n-jaakonsaari-eu-kritiikkiin-suhtauduttava-aina-vakavasti

Ilpo Rossi:
Euroopan Unionin synnyn kaksi keskeistä perustetta olivat rauhan ja demokratian vahvistaminen ja takaaminen Euroopassa. Ukrainan kriisin lähtökohtana oli Euroopan Unionin ja Ukrainan välille työstetty yhteistoimintasopimus, joka tähtää Ukrainan koko yhteiskunta-arkkitehtuurin muuttamiseen EU-keskeiseksi energia-ratkaisuja, logistiikkaketjuja ja koko tähänastista EU:n sopimuskokonaisuutta myöten. Venäjällä tämä nähdään 1990-luvulta peräisin olevan IVY-rakenteen romuttamisena ja EU:n tunkeutumisena syvälle Moskova-keskeisten talousrakenteiden häiritsijäksi. Tämä on johtamassa koko läntisen maailman uudelleen lähes sodan partaalle. Euroopan Unionin  ja USA:n vapaakauppasopimus, josta uusi parlamentti tulee päättämään, näyttäisi merkitsevän pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin kriminalisointia, sillä se antaisi yrityksille juridisen oikeuden ensisijaisuuteen ja korvauksiin jos yritysten intressit vaarantuvat. Sopimuksen voimaantulo poistaisi mahdollisuuden julkisten ja hallinnoltaan avointen ja kansanvaltaisten palvelujen tuottamiseen.  Yhteenvetona: kahdessa keskeisimmässä EU:n peruslinjauksessa ollaan nyt astumassa rajan yli - rajan joka asettaa rauhan ja demokratian kyseenalaiseksi. 

Ei kommentteja: