lauantai 21. lokakuuta 2023

Boxin ulkopuolelta 16.9.-15.10. 2023

"OutoftheBox" - päivitykseen olen koonnut Facebookissa esiinnousseita kannanottoja ja kommentteja otsikossa mainitulta ajalta. Vaikka mukana ei olekaan aina näihin teksteihin liittyviä  taustakirjoituksia, sisältävät ne joka tapauksessa paljon arvottavaa ja siksi talteenotettavaa periaatteelista ja käytännön tilanteisiin liittyvää tarkastelua.  

17.9. 2023
Saara Siekkinen, SAK:
"Tänään kerroin isolle joukolle SAK:laisia mitään hallitusohjelma käytännössä tarkoittaa. Raskas lasti on pienituloiselle  palkansaajalle tulossa. Samaan aikaan porukkaa koolla Järvenpäässä, Tampereella ja Kuopiossa."


18.9. 202
Ukrainan viljavienti jakaa EU:ta
18. syyskuuta 2023
"EU:n komissiolla on ollut koko kesä aikaa ratkaista Ukrainan viljavientikiista. Mutta sen ”ratkaisu” – väliaikaisten tuontirajoitusten poistaminen – ei johtanut toivottuun rauhoittumiseen. Päinvastoin: se jakaa EU:ta edelleen. Puola, Unkari ja Slovakia haluavat nyt kansallisia ratkaisuja markkinoidensa suojaamiseksi. Näiden 
kolmen maan suhtautumisen pitäisi olla "rakentavaa", sanotaan Brysselissä. Mutta rintama on kovettunut, eikä sopimusta ole näköpiirissä ennen Puolan vaaleja 15. lokakuuta...
PS Ukraina haluaa ilmeisesti haastaa nämä kolme vastustajaa oikeuteen ja vaatia korvauksia. Asiasta kertoo "Politico" (linkki lehteen itse jutussa), joka on aina avoin ukrainalaisten toiveille. On kuitenkin epäselvää, millä perusteella Kiova haluaa ryhtyä toimiin. Se ei ole EU:n jäsen ja EU:n komissio on vastuussa kaupasta..."


19.9. 2023
SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Nina Malm  povaa harmaan talouden lisääntymistä vähillä rakennustyömailla, kun Petteri Opon hallitus jättää alan selviämään omillaan historiallisen heikossa tilanteessa.
"Rakennusteollisuuden ja alan työntekijöiden toiveet valtion panostuksista esimerkiksi tuettuun asuntotuotantoon ja korjausrakentamiseen kaikuvat kuuroille korville. Rahaa ei kuulemma ole – paitsi rikkaimmille räätälöityihin veronalennuksiin, mitkä näyttävät olevan leikkausten ja työmarkkinaheikennysten ohella hallituksen ainoa kiire, Malm toteaa."
---
Kurjistustoimia hallitus ilmoittaa tekevänsä siksi, koska Suomen talous on sen mukaan "kuralla". Tämä väite ei pidä paikkaansa verrattuna muihin EU:n jäsenmaihin. Todennäköistä sen sijaan on, että jyrkkä muutos Marinin hallituksen voimakkaasti elvyttävästä nykyiseen, vähän elvyttävään ja huonosti tasapainotettuun hallitussuunnitelmaan tulee viemään Suomea nopeasti ja jyrkästi alaspäin. Osasyynä on myös Euroopan Komission julkilausutut tavoitteet palaamisesta Vakaus- ja kasvusopimuksen Korjausmekanismin mukaisiin käytäntöihin jo vuodesta 2024 lähtien...



20.9. 2023
"Orpon hallituksen näytelmä budjettiriihen päätösten ympärillä on totaalista kansalaisten sumutusta. Nelikko ottaa itselleen kunnian edellisen hallituksen perinnöstä, kuten hyvästä työllisyyspolitiikasta ja TKI-toiminnan edistämisestä. Omat, kansalaisten toimeentuloa romuttavat ja talouden kestävyyttä heikentävät päätöksensä, se yrittää piilottaa julkisuudelta, SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar sanoo.
Orpon hallituksen politiikka heikentää Suomen kilpailukykyä ja kansalaisten hyvinvointia, mutta hallitus vaikenee päätöstensä vaikutuksista. Suunnitelluista leikkauksista on lähes mahdoton ottaa selkoa. Esimerkiksi asumistuen leikkaukset on piilotettu niin, että kokonaisuutta on vaikea hahmottaa. "


23.9. 2023
Purra oli sekava ja levoton ykkösasaamun haastattelussa; kuvaa esimerkki oli väite ammattiliittojen lähtemisestä poliittisen opposition vastustamisen tielle. Hyvällä tahdolla tämän voi ymmärtää yhteistoiminnaksi poliittisen opposition kanssa. Hallituksen ohjelman vakavat hyökkäykset heikompiosaisia kohtaan ja ammattiyhdistysoikeuksia vastaan ovat ilmeisiä, vaikka niitä peiteltiin Purrankin budjetin esittelyn yhteydessä. "Keltainen kirja" tulee paljastamaan karun todellisuuden. Lisäksi pääministerin ilmoitus kolmikantaisesta kokoontumisesta ja samanaikaisesta ilmoituksesta että ohjelmat viedään poliittisen demokratian nimissä läpi, lisäävät lervottomuutta. Ennen vaaleja käydyissä keskusteluissa ei voinut aavistaa, minkälainen hyökkäys työn raskaan raatajia vastaan on tulossa. Oikeus nousta vastarintaan perustuu juuri tähän petokseen, josta Matias Mäkynen kannanotossaan heristää nyrkkiään...


24.9. 2023
Poikkeuksellisen suorasanainen ja talouspoliittisesti harvinainen kommentti erikoistoimittaja Jan Hurrilta Iltasanomissa:
 "Orpo ja Purra yrittävät tökeröä talous­temppua, jolla Reagan ja Thatcherkin saivat aikaan mittavaa vahinkoa
Tulonsiirrot köyhiltä rikkaille ovat tökeröä politiikkaa, mutta ne eivät ole Orpon tai Purran keksintöä. Samaa kokeilivat jo 1980-luvun ”suuret talousuudistajat" Reagan ja Thatcher – surkein seurauksin", kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.


26.9. 2023
"Millä ihmeen konsteilla Suomeen jatkossa houkutellaan osaavaa työvoimaa, jos ihmiset heitetään kolmessa kuukaudessa pihalle, jollei sopimusten ollessa katkolla sopivaa työtä heti löydy?
– Pitäisikö tällaisten ihmisten nyt jättää Suomi? Ajassa, jossa korkea osaaminen on maamme menestyksen tae, hallitus haluaa itse aiheuttaa maahamme vakavan aivovuodon. En äkkiseltään keksi järjettömämpää politiikkaa, Razmyar lataa."
---
"Keskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà arvioi pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ensimmäinen budjettiesitystä sanomalla, että nyt päämääränä on puhtaasti hyvinvointivaltion murtaminen. Hallitus julkisti talousarvioesityksensä tiistai-iltana.
– Tässä on selvästi agendana hyvinvointivaltion murentaminen ja palkansaajien aseman heikentäminen, eikä niinkään julkisen talouden vahvistaminen, Lainà arvioi.
– Nykyiset hallituspuolueet kampanjoivat ennen vaaleja sanomalla, että laittavat julkisen talouden kuntoon. Mutta tässähän ennemminkin tehdään niin, että verotus kevenee päätösperäisesti miljardiluokassa ja rakenteellisesti sen päälle vielä useita miljardeja. Tässä haetaan järjestelmän muutosta eli murennetaan hyvinvointivaltiota, sosiaaliturvaa, hyvinvointipalveluita ja palkansaajien asemaa ja samaan aikaan kevennetään verotusta niin, että siitä hyötyvät ennen kaikkea suurituloiset."



29.10. 2023
Retkeilijä -lehti teki viisi vuotta sitten tämän jutun, jossa kerron lyhyesti yhteydestäni Luonnonystäviin, eikilpailulliseen, luonnonläheiseen retkeilyyn, maltilliseen matkailuun ja "luontevaan lomailuun". Palautan sen tässä omaankin mieleeni ja luettavaksi yhä suurempaa harrastusta saavan retkeilyn ystäville...




30.9. 2023

Ilta/Taloussanimien talouskommentoija Jan Hurri arvostelee- ja aiheesta - valtionvarainministeri Riikka Purran havaintomateriaalia perustellessaan erityisen  hyvätuloisille suunnattua veroalea samanaikaisesti kun kaikkein pienituloisimpia lyödään veroruoskalla kuin vierasta sikaa:

"HALLITUKSEN talouslinjausten yksi ajankohtainen kiistakysymys koskee suurituloisten suosimista veronalennuksilla samaan aikaan, kun monenlaisten tukileikkausten haittoja kasataan pienituloisten kontolle.

Kiistelty talouslinja perustuu pääministeri Petteri Orpon (kok) koko hallituksen hallitusohjelmaan ja hallituksen ensimmäiseen budjettiehdotukseen, mutta virkansa puolesta linjaa on eniten perustellut ja puolustanut valtiovarainministeri Riikka Purra (ps).

Purra on perustellut suurituloisten veronalennuksia muun muassa vetoamalla niin sanottuun Lafferin käyrään, johon hän viittasi hiljan Ylen A-Studio -lähetyksessä."

---

"Suurituloisia suosivan veroalen puolustaminen Lafferin käyrällä tämän päivän Suomessa vielä vuosikymmeniä herra Lafferin lautasliinatuherruksen ja siitä koituneiden vahinkojen jälkeenkin on kohteliaasti sanottuna outoa.

Lafferin käyrään vetoaminen on outoa kahdesta aivan erityisestä syystä eikä vain siksi, että väärien tai kenties vääristelevien käyrätulkintojen verukkeella on aiemminkin harjoitettu yleisen edun vastaista talouspolitiikkaa."

---

Blogi "Lost in Europe" sodasta Ukrainassa:

"Sota Ukrainassa: vastahyökkäys epäonnistui – pitääkö Naton  nyt ryhtyä toimiin?

29. syyskuuta 2023

Ukrainan vastahyökkäys ei ole tuonut merkittäviä menestyksiä, kuten New York Times vaikuttavasti osoittaa. Pitääkö Naton ryhtyä toimiin nyt? Pääsihteeri Stoltenbergin vierailu Kiovaan herättää kysymyksiä.

Yhdeksän kuukauden verisistä taisteluista huolimatta alle 500 neliökilometriä aluetta on vaihtanut omistajaa vuoden alusta. Pitkään jatkunut umpikuja voi heikentää lännen tukea Ukrainalle

Lainaus ja kartta linkitetyssä jutussa kertovat itse asiassa kaiken: Ukrainan paljon julistama vastahyökkäys epäonnistui. Vain 500 neliökilometriä vaihtui puolelta toiselle, ja kymmenien tuhansien sotilaiden täytyi tämän vuoksi kuolla järjettömästi.

Naton pääsihteeri Stoltenberg julisti keväällä, että Ukrainalla on nyt kaikki aseet, joita se tarvitsee raivatakseen maaston ja kääntääkseen vuoroveden suunnan. Hyökkäys koordinoitiin yksityiskohtaisesti Yhdysvaltojen ja Naton kanssa.

Epäonnistuminen kohdistuu nyt amerikkalaisiin ja heidän johtamaansa sotilasliittoon. Tätä taustaa vasten on huomionarvoista, että Stoltenberg matkusti Kiovaan 28. syyskuuta - samaan aikaan kuin Britannian ja Ranskan puolustusministerit.

Stoltenberg puhui edistymisestä. Ukraina selviytyy, vaikka se on vaikeaa. Presidentti Zelensky sanoi, että hänen maansa on Naton "de facto liittolainen". Liittyminen on vain ajan kysymys. Kukaan ei vastustanut.

Uusi vaihe sodassa?

Mitä tästä seuraa? Onko Stoltenbergin yllätysvierailu merkki siitä, että Nato haluaa puuttua sotaan suoremmin - ja että Yhdysvaltojen välillisesti käymä sota on siirtymässä uuteen vaiheeseen? Vai halusiko se vain irtisanoutua ja lykätä päätöksiä?

Venäjän näkökulmasta tilanne on selvä: Tämä sota on Naton sota, ja valtaamisen sijaan Ukraina ja sen "de facto" liittolaiset luottavat nyt ensisijaisesti kauko-ohjattuihin hyökkäyksiin Krimille ja Venäjän Mustanmeren laivastoon.

Viimeisin hyökkäys Mustanmeren laivaston päämajaan Sebastopolissa suunniteltiin länsimaisten tiedusteluresurssien, Naton satelliittien ja tiedustelulentokoneiden avulla, Moskovassa kerrotaan; Amerikkalaiset ja britit toimivat käskyttäjinä.

Saatat ajatella, että tämä on propagandaa . Mutta NATO-alueen kansalaisille olisi hyödyllistä tietää, mitä täällä todella tapahtuu. Mitä syvemmälle Yhdysvaltain johtama sotilasliitto sotkeutuu tähän konfliktiin, sitä suurempi on riski liittolaisille..."


Euronews uutisoi saksalaisten sotilaiden mahdollisesta osallistumisesta Ukrainan sotaan:"Saksan puolustusministeriö on kiistänyt venäläisen uutistoimiston RIA Novostin esittämän pommisyytöksen, jonka mukaan neljä Saksan armeijan sotilasta olisi saanut surmansa Leopard-panssarivaunussa Ukrainassa.

Se on räjähdysherkkä väite: Saksan armeijan jäseniä - ja siten Naton joukkoja - syytetään osallistumisesta taisteluihin Venäjää vastaan ​​Ukrainassa.

Useiden sosiaalisen median käyttäjien mukaan Venäjän asevoimien upseerit tuhosivat Ukrainaan siirretyn Leopard-panssarivaunun, jonka sisällä oli kokonaan saksalainen Bundeswehrin sotilaiden miehistö.

"Venäjä väittää kohdanneensa Ukrainassa taistelevia saksalaisia ​​sotilaita. Ovatko Naton joukot nyt mukana tässä sodassa?" kysyi yksi X-käyttäjä.

https://www.euronews.com/…/were-soldiers-from-the-german…

30.9. 2023

Kansanedustaja Lauri Lyly Orpon hallituksen leikkausorgioista:

"Tätä pohjoismaisen mallin mantraa hokemalla hallituksen vajaan ja karun mallin vaikutukset eivät työpaikoiksi muutu. Marinin hallitus loi 80 000 työpaikkaa kasvua tukevalla politiikalla, kommentoi kansanedustaja Lauri Lyly työministeri Arto Satosen lausumia lauantaiaamun Ylen Ykkösaamussa."


 1.10. 2023

Sana sunnuntaiksi:

Hallituksemme ja Euroopan Unionin talouspolitiikan taustaperusteet? Tässä "Sana sunnuntaiksi" MMT-professori Bill Mitchell kirjasta "Dystopie Eurozone" vuodelta 2014 (ei suom.), sivu 12:

"Uusliberalistinen kehys, jota aktiivisesti edistävät monet taloustieteilijät, monikansalliset instituutiot, kuten Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) sekä konservatiiviset poliitikot, mukaan lukien euroalueen laitokset Brysselissä ja Frankfurtissa,

sokeuttaa yleisön realistisilta vaihtoehdoilta käyttämällä valikoivia prioriteetteja, vääriä syy-seurausoletuksia ja skandaalimaista todellisuuden vääristämistä. Joten ennen kuin vaihtoehtoja voidaan arvioida kunnolla, taustalla oleva talous on rakennettava uudelleen. Nykyiset ja äärimmäisen ylivoimaiset vaihtoehdot säästötoimille hylätään liian nopeasti naiiveina, epärealistisina ja yksinkertaisesti hulluina, jos ne ymmärretään vain uusliberaalin taloustieteen linssin läpi."

---

Tämän viikonvaihteen podcast-jaksossa no 15 professori Bill Mitchell puhuu edelleen tästä uusliberaalista ortodoksiasta kotimantereensa Australian hallituksen pyrkimyksissä kohden parempaa työllisyyttä:

"Tässä jaksossa tarkastelen Australian hallituksen äskettäin julkaisemaa valkoista kirjaa täystyöllisyydestä, jonka tarkoituksena on määritellä sen työmarkkinapolitiikka lähitulevaisuudessa. Vertaamme sitä vuoden 1945 valkoiseen kirjaan täystyöllisyydestä, jossa tunnustettiin, että liittovaltion hallituksella oli kulutuskapasiteettita ja velvollisuus saavuttaa ja ylläpitää täystyöllisyyttä. Sitä vastoin vuoden 2023 painos on tylsä ​​asiakirja ja vahvistaa käsitystä siitä, että työllisyyden enimmäistaso määräytyy inflaation kiihdyttämättömän työttömyysasteen arvioiden mukaan ja että makrotalouspolitiikka aiheuttaa inflaatiota vain, jos se yrittää ajaa työttömyysastetta tämän tason alapuolelle. Se siis harjoittaa tavanomaista (uusliberaalia) ortodoksiaa, jossa työttömiä vastaan ​​hyökkäävää mikrotalouspolitiikkaa vaaditaan alentamaan työttömyysastetta."


Skandaalimaisesta totuuden vääristelystä on kaiketi kysymys myös siinä, miten yliopistotutkijaa, tohtori Hanna Wassia kohdellaan "ainoan oikean talousanalyysin edustajien taholta.




----


Tänään liputetaan Miina Sillanpäälle ja kansalaisvaikuttamiselle. 🇫🇮🌹 Miina Sillanpää oli Suomen ensimmäisiä naispuolisia kansanedustajia ja ensimmäinen ministerinä toiminut nainen. Hän oli aktiivinen kansalaistoimija sekä sitkeä koulutuksen, sivistyksen ja tasa-arvon puolestapuhuja. Eli juuri niiden asioiden, jotka edelleen tänäkin päivänä tarvitsevat puolustajansa. ”Jokaisella ihmisellä on elämässään oikeus hyvinvointiin, inhimillisiin työoloihin ja ihmisyyden kunnioittamiseen.” Tätä Miinan poliittista perintöä viemme ilolla ja ylpeydellä eteenpäin.



Ilpo Rossi: Tämä on tärkeä kansanvallan ja osallistamisen kansallisena liputuspäivänä. Kansanvalta edellyttää yhteisöllisyyttä, osallistumista, yhteistoimintaa ja aktivoitumista seuraamaan oman ajan yhteiskunnallisia ilmiöitä. Kasvu vastuunottoon tapahtuu kansalaisjärejestöjen kautta. Sosiaalinen media voi tukea tätä toimintaa, mutta sellaisenaan se ei ole osallistavan ja vastuuseen johtavan kansanvallan keskeinen väylä.
---

Feijun putous on yksi näyttävimpiä vesiputouksia Suomessa. Se sijaitsee Kevon luonnonpuistossa Suomiäidin oikealla korvallisella...Klippi on peräisin Jouni Riihelän juuri julkaisemalta videolta - kiitos...

https://www.youtube.com/clip/Ugkx7pjpwSA0h8DezJFiRhboxOcSnPN-f9rE

4.10. 2023

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar:

"On jopa julkisesti sanottu, ettei pienipalkkaisten tulisi Helsingissä asua. Minä en halua sellaista Helsinkiä. Haluan, että lähihoitajilla, varhaiskasvatuksen opettajilla ja ravintola-alan työntekijöillä on jatkossakin mahdollisuus asua Helsingissä.

Helsinki kaikille, ei vain harvoille."



5.10. 2023

LostinEurope" EU:n Ukrainapolitiikasta:

Ukrainasta tulee budjettiriski, neuvottelut Venäjän kanssa – ja pakotteiden "katastrofi"

5. lokakuuta 2023

Euroopan tarkkailulista 5.10.2023 alkaen –

Tilanne ei ole vielä niin vakava kuin Yhdysvalloissa, jossa uhkaa talouskatkos ja apu Ukrainalle on horjuvaa. Mutta hälytyskellot soivat myös Brysselissä. Seitsemänvuotisen budjetin puolivälissä EU tarvitsee täydennystä – Ukrainasta on tulossa budjettiriski.

Rahat ovat jo loppumassa. Eivät vain Ukrainan avun kustannukset karkaa käsistä. Vain kolme vuotta kahden biljoonan euron kaksinkertaisen budjetin (EU:n tavallinen budjetti ja Koronan elvytysrahasto) hyväksymisen jälkeen korkokustannusten nousulla on myös vaikutusta.

EU:n komissio on siksi vaatinut 65,8 miljardin euron lisärahoitusta. Euroopan parlamentti haluaa lisäksi 10 miljardia euroa. Ainoa yksimielisyys on, että 50 miljardia euroa – suurin osa lisärahoituksesta– pitäisi mennä Ukrainalle.

Mutta rahoitus on erittäin kiistanalainen. Saksa ja muut EU-maat valittavat tiukasta budjetista ja sanovat ei. EU:n pitäisi ensin käyttää käyttämättömät taloudelliset resurssit, sanotaan Berliinissä ja Haagissa.

Kiistaa räjäyttää entisestään EU:n tilintarkastustuomioistuimen uusi tarkastuskertomus . Tarkastajien mukaan kaksi kolmasosaa vuonna 2022 tarkastetuista menoista liittyi korkeaan riskiin. Virheitä oli myös aiempaa enemmän - virheprosentti nousi kolmesta 4,2 prosenttiin."



6.10. 2023


Timo Niemelä Suomen Kuvalehdessä:

"Analyysi: Perussuomalaisten kannatus laskee vauhdilla, koska totuus on tullut ilmi – Se on Riikka Purran syy ja ansio

Perussuomalaisilta on ehkä jäänyt huomaamatta, että jokainen suomalainen on jossakin vaiheessa lapsi, opiskelija, työtön tai sairas.

Perussuomalaisten gallupsuosio jatkaa laskuaan. Ylen uusimman mittauksen mukaan perussuomalaisia kannattaisi 17,5 prosenttia äänestäjistä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Vielä kesäkuussa kannatus oli 21 prosenttia.

Muutamassa kuukaudessa kannatuksesta on hävinnyt 3,5 prosenttiyksikköä. Syykin on selvä. Perussuomalaisten kannattajille on pikkuhiljaa alkanut valjeta, mitä kuuden miljardin euron leikkaukset ja rakenteelliset muutokset tarkoittavat ja kenelle.

Perussuomalaisten mielestä on aivan ok leikata kaikista heikoimmassa asemassa olevilta ryhmiltä, kuten työttömiltä, opiskelijoilta ja sairailta.

Perussuomalaisten äänestäjissä on paljon duunaritaustaisia. Leikkaukset kohdistuvat heihin, heidän lapsiinsa ja vanhempiinsa."


6.10. 2023

Sainkin eilen jo TV1:n jälkipörssistä tiedon tämän uuden ajatushautomon perustamisesta ja linkitinkin UTAK:n sivuston eräisiin minulle tärkeisiin ryhmiin seuraavalla maininnalla:"Tämän päivän ehkä arvokkain talousuutinen:

Eurooppalaisen talouskuripolitiikan haastava asiantuntijaverkosto rantautuu Suomeen

05.10.2023 / Kirjoittaja Lauri Holappa / Lehdistötiedote,

"Suomeen on perustettu uusi aatteellisesti progressiivinen ja puoluepoliittisesti sitoutumaton ajatushautomo Uuden talousajattelun keskus (UTAK). UTAK saa rahoituksensa saksalaiselta Dezernat Zukunft -makrotalousinstituutilta. UTAKin yhteiskunnallisia tavoitteita ovat täystyöllisyys, pienet varallisuus- ja tuloerot, tasa-arvo, kestävä kehitys ja demokratia.

UTAKin toiminnanjohtajana on aloittanut poliittisen talouden tutkija VTT Lauri Holappa, joka siirtyi tehtävävään Helsingin yliopistosta. UTAKissa on aloittanut asiantuntijana YTM Antti Alaja, joka on työskennellyt aiemmin ajatuspajasektorilla ja tutkimustehtävissä.

UTAKin työn painopistealueita ovat makrotalouspolitiikkaan, teollisuuspolitiikkaan ja hyvinvointivaltion kehittämiseen liittyvät kysymykset."


8.10.2023

Blogi "Lost in Europe" Hamasin hyökkäyksestä

Hamasin hyökkäys: historia ja EU:n vastaus

8. lokakuuta 2023

EU tuomitsi jyrkästi Hamasin tappavan hyökkäyksen ja tuki ehdoitta Israelia. Aikaisempi historia jätetään huomiotta – mutta se on tärkeää tuhoisan sodan estämiseksi.

Edellinen tarina on, että sekä EU että USA eivät ole enää kiinnostuneita Lähi-idän konfliktista. Ukrainan sota on kiinnittänyt kaikkien huomion ja kallistanut kapasiteettia.

Yhdysvallat jopa veti aseita Israelista lähettääkseen Ukrainaan. Länsi ei ilmeisesti ole huomannut tilanteen kärjistyvän paitsi Itä-Euroopassa myös Lähi-idässä.

Ei vain islamistinen Hamas, joka on radikalisoitunut yhä enemmän Iranin avulla. Israelista on myös tullut äärimmäisempi. Äärioikeistolaiset ovat nyt vallassa Lähi-idän aikoinaan ainoassa demokratiassa.

He ovat ahdistelleet palestiinalaisia sekä Länsirannalla että Gazassa ja aseistaneet siirtokuntia. "Amnesty International" puhui "apartheid"-järjestelmästä jo helmikuussa 2022 .

Kaksi päivää ennen Hamasin terrori-iskua tapahtui myös räjähdyskohtaus Al Aqsan moskeijassa. Yli 800 israelilaista siirtolaista tunkeutui kirkkoon ja esti pääsyn muslimeille.

Mutta tämä asiayhteys jätetään huomiotta useimmissa nykyisissä raporteissa "al-Aqsa Delugesta" (kuten Hamas kutsuu hyökkäystä). Tämä antaa vaikutelman, että eskalaatio tuli tyhjästä. Se on ollut nähtävissä  kuukausia.

Mutta Yhdysvallat eikä  EU ole tehneet mitään tilanteen lieventämiseksi. Siksi Brysselin ja Washingtonin tuomiot näyttävät nyt melko yksipuolisilta ja halvoilta.

EU:n komissio on jopa koristellut rakennuksensa Israelin lipulla. Lisäksi nyt selvitetään, voidaanko EU:n palestiinalaisille antamaa apua (edelleen) vähentää.

Tämä ei edistä de-eskalaatiota - päinvastoin: se todennäköisesti rohkaisee erityisesti Israelia laajentamaan "sotaa" palestiinalaisia vastaan. Mutta tämä lisää myös yhteenottoriskiä Iranin kanssa...

PS Kaksikymmentä vuotta sitten EU oli vielä tärkein oikeudenmukaisen Lähi-idän rauhan puolestapuhuja. Nykyään se oikeuttaa eskaloinnin. Se kertoo paljon Euroopan ulkopolitiikan kehityksestä...



10.10. 2023

Päivän ehkä  arvokkain talousuutinen:

Eurooppalaisen talouskuripolitiikan haastava asiantuntijaverkosto rantautuu Suomeen

05.10.2023 / Kirjoittaja Lauri Holappa / Lehdistötiedote, 

"Suomeen on perustettu uusi aatteellisesti progressiivinen ja puoluepoliittisesti sitoutumaton ajatushautomo Uuden talousajattelun keskus (UTAK). UTAK saa rahoituksensa saksalaiselta Dezernat Zukunft -makrotalousinstituutilta.  UTAKin yhteiskunnallisia tavoitteita ovat täystyöllisyys, pienet varallisuus- ja tuloerot, tasa-arvo, kestävä kehitys ja demokratia.  

UTAKin toiminnanjohtajana on aloittanut poliittisen talouden tutkija VTT Lauri Holappa, joka siirtyi tehtävävään Helsingin yliopistosta. UTAKissa on aloittanut asiantuntijana YTM Antti Alaja, joka on työskennellyt aiemmin ajatuspajasektorilla ja tutkimustehtävissä.

UTAKin työn painopistealueita ovat makrotalouspolitiikkaan, teollisuuspolitiikkaan ja hyvinvointivaltion kehittämiseen liittyvät kysymykset."

Tri Lauri Holappa tiedotteessaan:"”Eurooppalaisessa talouspolitiikassa eletään nyt ratkaisevia hetkiä. Euroopan keskuspankki on kiristänyt rahapolitiikkaansa aggressiivisesti samaan aikaan, kun meidän olisi tehtävä merkittäviä investointeja ekologiseen jälleenrakennukseen sekä Euroopan strategisen autonomian turvaamiseen. Eurooppa ei saa ajautua jälleen samanlaisiin itseaiheutettuihin ongelmiin kuin reilut kymmenen vuotta sitten eurokriisissä”, Holappa toteaa.

UTAK on huolissaan, että raha- ja finanssipolitiikka viritetään Euroopassa liian kiristäviksi. Se katsoo, että uhkana pidetyn palkkainflaation torjumiseen on tarkemmin rajattuja ja oikeudenmukaisempia keinoja, kuten tulopolitiikka."


----

SDP:n puheenjohtajan Anti Lindtmanin ryhmäpuheenvuorossa nykyhallituksen pahimmat budjettivirheet on koottu  tiiviseen ja samalla valaisevaan pakettiin. Siksi se kannattaa laittaa muistiin myös fb-sivun toimintalokiin...

10.10. 2023

Tällä videolla Saksan liittopäiväedustaja Sahra Wagenknecht esittää "synkän yksinpuhelun" siitä, kenellä oli sekä poliittinen että taloudellinen intressi räjäyttää kaasuputket Itämeressä. Synkäksi yksinpuheluksi tämän esityksen tekee se, että Saksan hallitus - ja myös EU - vaikenee tästä sen taloutta pahimmin koetelleesta sabotaashista täydellisesti.


11.10. 2023

Suomeen on perustettu uusi poliittiseen talouteen ja talouspolitiikkaan keskittyvä ajatushautomo. Uuden talousajattelun keskus (Utak) on ajatushautomo, jota ovat lähteneet vetämään Antti Alaja ja Lauri Holappa. 

Tämän viikon "Kaikki uusiksi"  Podcast-ohjelman  jaksossa Jussi kysyy Holapalta ja Alajalta, mistä heidän uudessa hankkeessaan on kysymys, ja millä tavoilla he lähtevät haastamaan valtavirtataloustiedettä.

Ilpo Rossi: Tämä Kansan Uutisten "Kaikki uusiksi" Podcastissa ilmestynyt keskustelu kannattaa ehdottomasti kuunnella. Molemmilla Uuden Taloudellisen Ajattelun Keskuksen (UTAK) toimihenkilöillä Lauri Holapalla ja ja Antti Alajalla on henkilökohtaista historiaa myös sosialidemokraattisessa liikkeessä eivätkä sen enempää UAKin perusperiaatteet kuin tässä esittelyohjelmassa esitetyt lähestymistavat ole millään tavalla ristiriidassa sosialidemokraattisenkaan talouspoliittisen ajattelun kanssa. On siis kaikki syyt ottaa avoin ja myönteisin odotuksin ladattu lähestymistapa tämän ajatushautomon työhön niin päivänpolitiikan kuin laajemmin makrotalouspoliittisen kokonaiskuvan avaamisen kannalta. "Paskamyrskyä" on odotettavissa taloudellisen valtavirran portinvartijoilta, jollaiseksi mm. Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja Aki Kangasharju heti ilmoittautui. YLEn tiistaiaamun talouden jälkipörssissä uutinen tämän ajatuspajan perustamisesti noteerattiin ja pidettiin yleisellä tasolla hyvänä että taloudellisia kysymyksiä käsitellään nyt syntyneessä uudessa ajatushautomossa - tosin jälkipörssiläiset eivät rohjenneet avata millään tavalla sitä, mitä tämän ajatushautomon avaukset voisivat sisältää. Otaksun, että varsinaisesti tiedosta ei tässä suhteessa ollut puutetta, vaan pikemminkin niistä seurauksista, mitä esim. tässä podcastissa kuvatut teemat saattaisivat jälkipörssiläisten taustayhteisöissä herättää. Lyhyesti: UTAKin työtä kannattaa ryhtyä aktiivisesti ja huolellisesti seuraamaan - sillä tulee olemaan suuri merkitys osana laajempaa eurooppalaista poliittista ja taloudellista keskustelua.

11.10. 2023

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar nostaa puheenvuorossaan esiin jo Keynesin aikanaan mainitsemat julkiseen talouteen liittyvät monin kertaistajat, joiden havaitsemiseen ja aktivoimiseen sosialidemokraattinen - ja julkisten palvelujen merkitystä korostava - politiikka  perustuu:

"Audiovisuaalisen alan edunvalvontajärjestö APFI ry on laskenut, että jokainen euro kannustintukea tuo palveluita ja työtä Suomeen 4 eurolla, josta 2 euroa on ulkomaista rahoitusta. Jokainen myönnetty kannustineuro tuo valtiolle välittömiä tuloja yli 1,4 euroa. Razmyar toteaa, että päätös on ajattelematon ja suora leikkaus pois suomalaisen elokuva- ja tv-alan kehittymisestä, työpaikoista, verotuloista ja kansainvälisestä kasvusta.

- Tähän yhteen päätöksen kiteytyy hallituksen leikkauspolitiikan ajattelemattomuus. Kun katsoin budjettikirjaa, niin piti hieraista silmiä, että onko tässä käynyt painovirhe tai vahinko, niin uskomaton tämä päätös on, sanoo Razmyar. "

Ilpo Rossi: "Julkisen talouden moninkertaistajat? Kirjoitin tästä blogissani puolitoista vuotta sitten:


13.10.2023

"Lost in Europe" blogi kertoo Politico -lehden tekemästä havainnosta:



 Blogi "Lost in Europe";"Uutisia taloussodasta (213): EU ja USA haluavat perustaa teräsklubin

13. lokakuuta 2023

Ja USA ja EU haluavat muodostaa teräsklubin – Kiinaa vastaan

Bryssel ja Washington aikovat tehdä yhteistyötä luodakseen yhteisen tullialueen, joka asettaa tulleja teräksen ja alumiinin tuonnille ei-markkinatalouksista, kuten Kiinasta, osoittaa POLITICOn näkemä Euroopan komission ehdotus EU:n ja Yhdysvaltojen väliseksi sopimukseksi. Lokakuun 3. päivänä tehdyn ehdotetun väliaikaisen sopimuksen mukaisesti Washington ja EU sopivat tarjoavansa "riittävän tullisuojan teräksen ja alumiinin tuontia vastaan, joka on peräisin ei-markkinoiden ylikapasiteetista", asiakirjassa lukee. Tämä tarkoittaisi 25 prosenttia teräkselle ja 10 prosenttia alumiinille. Toisin sanoen ajatuksena on luoda samanmielisten talouksien klubi, joka asettaisi tulleja tuonnille talouksista, joiden katsotaan vuotavan tukia avainsektoreille, kuten teräs ja puhdas teknologia. ( Politico ) Taustalla on Yhdysvaltojen rankaisevat tullit EU:sta tulevalle teräkselle. Ne nostetaan uudelleen esille lokakuun lopussa - jos sopimukseen ei päästä etukäteen. Ja kuin sattumalta, sopimus tulee nyt Kiinan kustannuksella. Tämä ei kuitenkaan todennäköisesti ole WTO:n sääntöjen mukaista.."


---

Tässä taitaa tulla ensimmäinen merkki kauan odotetusta kriittisestä suhtautumisesta Euroopan Komission ehdotuksiin Unionin finanssipolitiikn uudistamisesta. Muistutetaan tässäkin, että finanssi- ja rahapolitiikka kulkevat käsi kädessä ja että Euroopan Unioni jo peruskirjan hengen mukaisesti jättää omapäätöksisen ja moderniin makrotalouteen kuuluvan omapäätöksisen lähestymistavan täysin heitteille...

"SDP:n valiokuntaryhmä jätti eriävän mielipiteen suuren valiokunnan lausuntoon Euroopan unionin finanssipolitiikan sääntöjen uudistamiseksi, jossa Vihreiden valiokuntaryhmä on mukana. Komission lainsäädäntöehdotus sisältää kolme esitystä: ennaltaehkäisevää osaa koskeva asetus, korjaavaa osaa koskeva asetus ja budjettikehysdirektiivi."

Ilpo Rossi: "Suuren valiokunnan sosialidemokraattisen ryhmän eriävä mielipide on tärkeä, joskin vahvasti toimia tukeva raha- ja finanssipolitiikka on EU-tasolla lähes mahdotonta. Asetetut rajat muodostavat itseaiheutetun ideologisen, uusliberalistisen esteen, joka suuresti jarruttaa Euroopan Unionin selviämistä ajan suurista haasteista. Unionin eettinen säännöstö - kuten EU:n korjausmekanismi - muodostavat kansanedustajille ylipääsemättömän, perustuslakitasoisen esteen aidon makrotalouspoliittisen vaihtoehdon aikaansaamiseen."

15.10, 2023 

Sosialistisesta Internationaalista ei ole kuultu pitkiin aikoihin yhtään mitään. Tässä Demokraatin artikkelissa tästä internationaalista kerrotaan. Yllätyksenä tuli minullekin tieto Saksan, Ruotsin, Tanskan ja Norjan  perustamasta vaihtoehtoisesta internationaalista "Progressiivinen Allianssi". SDP näyttää ollen pitkään SI:n johtopaikoilla ja puoluetta edustaneet näyttävät esiintyneen edukseen ja saaneen siitä tunnustusta. Hajoamiset ja eriytymiset sosialistisen ja sosialidemokraattisen politiikan tiellä jättävät jokseenkin aneemisen ja sekavan jälkimaun - valitettavasti .

Ilpo Rossi Fb:ssä: Mikähän mahtaa olla se todellinen syy, jonka vuoksi Saksan, Ruotsin, Tanskan ja Puolan sosialidemokraattiset puolueet seurasivat Britannian Labourin linjaa ja jättivät Sosialistisen Internationaalin? Taloudellinen niukkus ja toiminnallinen heikkous eivät miuelestäni olla keskeisiä syitä. Sellaiset ongelmat on hoidettavissa keskinäisellä solidaarisuudella, ei eriseuraisuutta luomalla. Olisiko niin, että voimakkaasti laajentuneen SI:n Euroopan ulkopuoliset puolueet näkivät Euroopan Unionissa tapahtuneen suuntautumisen peruskirjatasoiseen uusliberaaliin taloudelliseen ja poliittiseen strategiaan olevan ristiriidassa sekä sosialidemokratian perusarvojen että omien kansajensa/maanosiensa keskeisten sosialidemokraattisten tavoitteiden kanssa? Eurooppalainen sosialidemokratia näyttää pitkälle luopuneen - joko vahingossa tai salassa suunnitellusti - lähes täysin markkinan varaan perustuvan eurostrategian arvostelusta ja samalla myös vahvan, kansanvaltaisen valtion tavoittelusta. Näistä asioista yritettiin käydä keskustelua neljä vuotta sitten pidetyn puoluekokouksen eurooppapolitiikkaa koskevien kannanottojen yhteydessä, mutta jostakin syystä "eurooppamyönteinen" sisältö puoluehallinnon ehdotuksen pohjalta tuli hyväksytyksi. Kun tilanteesta SI:ssä ei tuolloinkaan keskusteltu, monien - mm. minun - mielestä keskeiseksi nousi Euroopan Unionin uuskeynesiläisen makrotalouspoliitikan kritiikitön seuraaminen. Jos tällainen kehityskulku osoittautuu todeksi, tunnen itseni sosialidemokraattina pahemman kerran petetyksi. Ehkä linjaa ei ole tietoisesti valittu, koska SDP näyttää olevan mukana molemmissa kokoonpanoissa."




Ei kommentteja: