keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Unelman ja toteutuksen liitto

Euroopan Sosialidemokraattisen Puolueen aikaisempi puheenjohtaja, tanskalainen  Poul Nyrup Rasmussen on julkaissut yhdessä Friedrich Ebert -säätiön Udo Bullmannin kanssa sosialidemokratian periaatteita ja tehtävää kuvailevan esseen, jota voisi luonnehtia myös eurooppalaisen sosialidemokratian periaateohjelmaksi. Olen julkaisut jo aiemmin blogissani ns. Tampere-ryhmän sosialidemokratian periaatteita avaavan ja mielestäni erittäin onnistuneen "kommentointipaperin", viittä vaille valmiin periaateohjelman. Se on luonteeltaan julistava, monen mielestä ehkä sellaisenaan vanhahtavakin. Minua se miellytti, viehätti ja puhutteli kiitoksen ansaitsevalla tavalla.

Social Europe -verkkolehden julkaisema "Sosialidemokratia joka on tuleva" on tässä suhteessa ehkä vielä astetta jylisevämpi. Sen osoittamat uhkakuvat eivät koske ainoastaan sosialidemokratiaa, vaan ihmisen ja ympäristön kohtaloa lähimmän sadan vuoden aikana ylipäätään. Olen seuraavassa kääntänyt muutamia keskeisiksi kokemiani kohtia tuosta poliittisesta "huudosta"; se osoittaa että hetkeäkään ei ole hukattavana. Puolivillaisen lehmäkauppapolitiikan sijaan on havahduttava taistelemaan. Eikä tämä huuto koske yhtä maata ja sen sosialidemokratiaa; on kyettävä herättämään henkiin kansaa ja sosialidemokratiaa yhdistävä, aktivoiva ja toimintaan johtava verkosto koko Euroopassa ja viime kädessä koko maailmassa. On osattava yhdistää unelma ja sen käytännön toteutus. Rasmussenin esitys kuvaa aluksi moni-ilmeistä ja moniongelmaista maailmaa ja sen pelottavaa ja haastavaa dynamiikkaa. Muutamia lainauksia jatkosta:

"Nämä dynamiikat, niiden vuorovaikutus ja seuraukset jotka niillä on yhteiskuntaan ja planeettaamme, vetävät meidät mukaan yhä nopeampaan maailmaan, jossa lisääntyvien muutosten kehitys on itseään ruokkivaa. Ne ovat täynnä valtavia riskejä ja mieltäkiehtovia uusia mahdollisuuksia."

"Sosialidemokraatit eivät kaipaa yhteiskunnan sopeutumista opillisiin lainalaisuuksiin mutta tavoittelevat mahdollisuutta muovata historiaa itse niin että yhteiskunnasta tulee oman kohtalonsa mestari. Kuitenkin, jos epäonnistumme tässä tavoitteessa, olemme menettäneet ainutlaatuisuutemme."

"Huomatessamme järkevän elämän - yhdenvertaisten vauraan ja rauhallisen elon - olevan uhattuna, sosialidemokratia voi elää ja menestyä vain käynnistämällä toimintaa ja ryhtymällä taisteluun. Me uskomme että on korkea aika lähteä liikkeelle."

"Ellei sosialidemokratian lupausta muovata historiaa yhteiskunnan tarpeiden mukaan elähdytetä, pelkäämme että historia taantuu ja maailma putoaa takaisin pimeisiin aikoihin. Uudistakaamme siksi sosialidemokratiaa, suojellaksemme ja puolustaaksemme  inhimillisen yhteiskunnan ideaamme ja erityisesti taloutta joka ravitsee sekä meitä että lastenlapsiamme."
"Se mitä tuomme esiin tässä on yksinkertaisesti vain ehdotuksia."
"Viime aikoina olemme liian usein epäonnistuneet saada aikaan tuloksia, jotka ravitsevat luottamusta yhteiskuntaan jota puolustamme, siis sellaisiin tavoitteisiin kuin pyrkimys sosiaaliseen yhdenvertaisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen. Yhteistyö oikeiston kanssa on johtanut tähän ohi odotustemme  ja välttämättömyyden, sotkenut ja tullut vesitetyksi näissä vaikeissa liittoutumisissa."
" Uskomme että tätä takaiskua vastaan sosialidemokratia tarvitsee ajatusmallin muutoksen pysyäkseen elossa poliittisena liikkeenä ja säilyttääkseen siten avoimen, oikeudenmukaisen ja demokraattisen yhteiskunnan mallin."
"...tavoitteemme tulee olla globalisaation logiikan muuttaminen siten että sen edut voidaan hyödyntää samalla kun minimoidaan sen kielteiset seuraukset."
"Sosialidemokraattien on aktivoitava kollektiivinen tietoisuus ja luotava kansalliset rajat ylittävä yhteisö joka on riittävän kiinteä ja tehokas muodostuakseen kestävän kehityksen toteuttajaksi."
"...samalla kun puolueorganisaation tulee säilyttää perinteinen roolinsa yhdistävänä tekijänä taistelussa johdonmukaisten poliittisten ohjelmien puolesta, siitä tulee kehittyä myös vuorovaikutuksen verkosto, joka tuottaa jatkuvasti moninaisia ja avoimia, helposti toimivia väyliä niille kansalaisille ja sille kansalaisyhteiskunnalle, joka haluaa osallistua, antaa panoksensa, olla vuorovaikutuksessa   ja lähteä liikkeelle."

 "Sellaisen prosessin tulisi muodostua normiksi poliittisen elämän kaikilla tasoilla, paikallisesta kansainväliseen. Euroopan tasolla meidän on vahvistettava Euroopan Sosialistisen Puolueen (PES) resursseja ja roolia poliittisten visioiden ja ideoiden  luonnehtijana kiinteässä yhteistyössä kansallisten puolueiden ja Euroopan Unionin parlamenttiryhmän kanssa."
"Euroopan Unioni tulee olemaan johtava ja inspiroiva voima kohden muuttuvaa maailmaa, kohentaessaan omien kansalaistensa elämänlaatua tavalla joka osoittaa aitoa pyrkimystä kestävään kehitykseen ja samalla parannettua taloudellista suorituskykyä, yhteiskunnallista eheytymistä, oikeudenmukaisuutta ja ympäristön suojelua."

"Tuottavat julkiset investoinnit, sisältäen  infrastruktuurin lisäksi myös yhteiset palvelut, on palautettava uudelleen kunniaan näyttävällä Euroopan investointistrategialla joka mahdollistaa kestävän kasvun."
"...vallitsevat rahapoliitiset säännöt ovat jo aikoja sitten ajautuneet eroon sellaisesta läheisestä yhteydestä budjettiin, joka tavoittelee laajempia taloudellisia ja yhteiskunnallisia päämääriä; ne on uudistettava kasvun ja työn instrumenteiksi. Muussa tapauksessa ne ajavat euroalueen kuolemanhiljaiseksi ja  Euroopan Unionin sen mukaiseksi poliittiseksi projektiksi."
"Tämä tarkoittaa sitä että meidän on annettava uusi sisältö ja merkitys yhdenvertaisuuden käsitteelle, ohi aineellisen hyvinvoinnin jakamisen mielikuvan ja aineellisen hyvinvoinnin tason - olkoonkin että se ilmeisesti jää edelleen olennaiseksi osaksi yhdenvertaistamista."
"Olemassaolon elämänlaatua ei pitäisi ehdollistaa taloudelliseen kasvuun eikä kohdella sitä pelkästään kustannustekijänä, vaan se tulisi nähdä vauraan yhteiskunan keskeisenä voimana."
"Näyttää olevan silmiinpistävä yhteneväisyys sosialidemokratiaan kohdistuvilla ja Euroopan Unionia vaivaavilla uhkatekijöillä, eikä tämä ole mikään sattuma. Tästä johtuen molempien kohtalo näyttää olevan paljon vahvemmin yhteenkietoutunut kuin mitä ehkä olemme takavuosina tulleet edes ajatelleeksi."
"Monet meistä jotka olemme suuntautuneet eurooppalaiseen politiikkaan tiedämme luissa ja ytimissä miten monessa suhteessa muutosta tarvitaan luottamuksen uudelleenpalauttamiseksi, koskipa se sitten poliittista toimivuutta, poliittista suuntautumista tai tehtyjä valintoja."
"sata vuotta tästä eteenpäin suurin osa ihmisistä saattaa elää todella kurjaa elämää konfliktien vaivaamalla, loppuunnäännytetyllä planeetalla, jota hallitsee kaikkivoipa ja superrikas eliitti ympäri maailmaa. Nykyisen globaalin muutoksen valossa, tämä ei ole enää pelottelua vaan todellinen mahdollisuus. Jos epäonnistumme sen osoittamisessa että toisenlainen tulevaisuus on mahdollinen - ja sen tekemisessä, ihmiset arvattavasti päätyvät menettämään toivonsa ja aatteellisuutensa, ja jos liian monelle käy näin, edistyksellisiä vaihtoehtoja aletaan pakostakin pitää pelkkinä fantasioina, mielikuvituksen tuotteena."
"Sen vuoksi me tarvitsemme voimakkaan edistyksellisen tarinan ja näkemyksen, ei ainoastaan vähittäistä poliittista toimintaa siellä ja täällä. Perustelujen ja vision on oltava niin vahvoja, että ihmiset ymmärtävät meidän tarjoavan väylää tulevaisuuteen, väylää jonka he haluavat valita, reittiä joka  tulee antamaan täyden tarkoituksen ja suunnan jokapäiväiselle taistelullemme."
"Se mitä me tarvitsemme on synteesi käytännön toiminnan ja aatteellisen pyrkimyksen välillä. (Willy Brandt)."

30.10. 2020
Päivi Honkatukia ja Leena Suurpää:
"SUOMALAISEN demokratian suurena haasteena on kääntää nuorten kasvava kiinnostus politiikkaa kohtaan kestäväksi osallisuuden kokemukseksi ja toiminnaksi. Monet nuoret eivät itsekään tunnista arjen aktiivisuuden yhteiskuntapoliittista merkitystä. Nuorisobarometrin mukaan vain 15 prosenttia nuorista kertoo olleensa mukana poliittisessa toiminnassa viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Kapea ymmärrys politiikasta tarkoittaa käytännössä sitä, etteivät nuoret rohkaistu näkemään omia arjen toimintojaan merkityksellisenä ja pätevänä yhteiskunnallisena toimintana. Tämä heikentää nuorten uskoa omaan osaamiseensa, myös äänestyskopissa."


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hyvää kokoavaa julistusta, mihin on helppo samaistua. Tässä on ainesta myös SDP:n aatepoliittisten linjausten tekemiseen.
Kiitos Ilpo tarkkanäköisyydestäsi aihetta koskevien virtausten esilletuomisessa