tiistai 30. lokakuuta 2018

Sodan partaalle saakka?

NATOn kanssa solmittu "Isäntämaasopimus"  "MOU" (Memorandum of Understanding) sisältää todella paljon ja pitkälle menevää palvelua NATOn suuntaan. Toisessa yhteydessä on käyty keskustelua myös valmistautumisesta esim. tietoduksen alueella MoU:n mukaisiin toimiin, joista osa taitaa olla sotilaallisista syistä jopa salaisia. Mitä kaikkea tapahtuu ja mitä siitä seuraa, vaikuttaa minusta aika uhkaavalta; ilmeisesti Suomen puolustusta koskeva doktriini on kokenut de facto muutoksen luottamuksellisuuden rakentamisesta naapureihin - kuten Venäjään - johonkin muuhun, jonka päässä on täydellinen valmius sotaan. Ei naurata...

Kun katselen kääntämääni dokumentin määrioelmä osaa ja vertaan sitä Neuvostoliiton murtuessa kuopattuun Ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimukseen, voi huomata miten valtavan paljon syvemmälle yksityiskohtiin tässä MOU:ssa mennään. Yhteisiä sotaharjoituksia ei järjestetty muusta puhumattakaan. Ei olisi voinut kuvitella että Suomea olisi nimitetty rautaesiripun läntiselläpuolella olevaksi maaksi, jos isäntämaasopimuksen tekstejä olisi kirjoitettu käyttäen NATOn sijasta subjektina Varsovan liittoa:

Tämän MOU: n ja sen seuranta-asiakirjojen osalta sovelletaan seuraavaamääritelmiä :

1.1 Joukot. Kaikki Naton johtamien joukkojen komponentit, mukaan lukien kaikki henkilöt, eläimet, materiaalit ja tarvikkeet, sekä tällaisten joukkojen mahdollinen siviilihenkilöstö Nato Sofassa, Pariisin pöytäkirjassa, rauhankumppanuusvaltioissa tai muissa Naton johdolla osallistuvissa valtioissa määritellyllä tavalla. Ilmaus sisältää myös kaikki vesialukset, ilma-alukset, ajoneuvot, varastot, kaluston ja ammukset sekä ilma-, maa- ja merikuljetusresurssit tukipalveluineen, mukaan lukien joukkoja sijoittavat tai tukevat sopimustoimittajat. (Naton) sopimustoimittajat.

 Muut kuin suomalaiset yritykset, luonnolliset henkilöt ja oikeushenkilöt, joiden kotipaikka on muualla kuin Suomen alueella, jotka ovat Naton, Naton jäsenvaltioiden ja Naton johtamiin operaatioihin osallistuvien muiden valtioiden kuin Naton jäsenvaltioiden palveluksessa ja jotka toimittavat jonkinlaisia tavaroita ja/tai palveluja Natolle Suomen alueella operaatioiden, harjoitusten, kokeilujen tai vastaavan Naton johtaman sotilaallisen toiminnan yhteydessä. Ilmaus sisältää operaation yhteydessä toimivat sopimustoimittajien työntekijät sekä alihankkijat ja näiden työntekijät, mutta se ei sisällä paikallisia sopimustoimittajia ja näiden työntekijöitä eikä alihankkijoita ja näiden työntekijöitä.

1.2 Naton sotilaallinen toiminta. Sotilaallinen toiminta, mukaan lukien harjoitukset, koulutus, operaatioihin liittyvä koe- ja kokeilutoiminta ja vastaava toiminta, tai joukkojen suorittama strateginen, taktinen tai palveluun tai koulutukseen liittyvä tai hallinnollinen sotilaallinen tehtävä; taistelun tai sotilaallisen toimen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavan torjuntatoimen toteuttaminen, myös hyökkäys, siirtyminen, huolto ja taisteluharjoitukset.

1.3 Naton komentaja. Naton komentorakenteesen kuuluva sotilaskomentaja.

1.4 Naton organisaatiot. Naton johtamat esikunnat ja joukot.

1.5 Kansainvälinen sotilasesikunta. Kansainvälinen sotilasesikunta, joka kuuluu Naton integroituun komentorakenteeseen tai jolle Pohjois-Atlantin neuvoston puolustussuunnittelukomitea on antanut tällaisen aseman. Ilmaus käsittää toiminnat, jotka voivat olla esikunnan tilapäisiä osastoja tai yksiköitä. 1.6 Kansallinen esikunta. Naton johtama kansallisten joukkojen esikunta.

1.7 Monikansallinen esikunta. Naton johtama, osallistuvien valtioiden sopimuksella perustettu esikunta, jossa on henkilöstöä useammasta kuin yhdestä valtiosta.

1.8 Lähettävät valtiot. Ne valtiot ja kansainväliset sotilasesikunnat tai näiden osat, jotka sijoittavat joukkoja isäntämaan alueelle Naton sotilaallisen toiminnan tukemiseksi.

1.9 Isäntämaa. Suomen tasavalta.
---
Isäntämaasopimuksessa on kysymys syvälle ja laajalle, tohtori Risto Volasen mukaan "sodan partaalle" ulottuvasta "yhteisestä ymmärryksestä" NATOn kanssa.  Miten pitkälle meneviin toimiin viranomaiset, esimerkiksi eri ministeriöt tämän MOU:n suhteen ryhtyvät, ei ole selvillä eikä taida selvitäkään, koska monet näistä toimista taitavat kuulua maanpuolustuksen kannalta salassapåidettäviin tietoihin.

Isäntämaasopimuksesta, siis Suomen ulko- ja puolustuspolitiikasta on kuitenkin voitava käydä keskustelua - avointa keskustelua, koska minusta näyttää että ilman mitään erillispäätöksiä Suomen sotilaallinen maanpuoplustusdoktriini on kokenut rajun muutoksen. Nyt ei rakenneta ystävyyden,  luottamuksen ja yhteistyön varaan vieressämme olevan suurvallan Venäjän kanssa, vaan lähtökohtana ovat epäluulo, vihamieliset asenteet ja ilmaisut sekä Euroopan Unionin myötä käyttöön tulleet molemminpuoliset sanktiot.

Vielä yksi huomio isäntämaasopimuksen vaikutuksista. Yleinen mielipide on otaksunut - ja niin taitaa otaksua myös tasavallan presidentti - että syvemmistä NATO-suhteista kuten jäsenyydestä ja siihen liittyvistä sotilaallisista ulottuvuuksista päätetään kansanäänestyksellä. Kun katselen isäntämaasopimuksen tekstejä, joudun toteamaan että se ohittaa todellisuudessa kansanäänestyksen ja siirtää jatkotoimet - muodollista jäsenyyttä lukuunottamatta - eduskunnan yksinkertaisella enemmistöllä päätettäväksi.

Ei kommentteja: