torstai 1. marraskuuta 2018

Rakkautta ensi silmäyksellä?


En taida olla ainoa, jolle USA:n presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Unin lämminhenkinen tapaaminen Singaporessa kesäkuun 10. päivänä herätti ihmetystä ja jätti ymmälleen. Takana on vuosikymmenien vihanpito, Pohjois-Korean eristäminen ja eristäytyminen, Etelä-Aasian rautaesirippu Pohjois- ja Etelä-Korean välillä. Kolmannen polven perhediktaattori saavutti itse asiassa muutamassa viikossa neuvottelukosketuksen, josta läntiset johtajat Donald Trumpin suhteen voivat vain haikailla. Juuri ennen Singaporen matkaa Trump jätti allekirjoittamatta G7-maiden neuvottelutuloksen Kanadassa sanoen, että USA:ta pidetään säästöporsaana jotka kuka tahansa voi käydä tyhjentämässä. Kanadan nuorta ja charmikasta johtajaa Trudeauta Trump nimitti epärehelliseksi ja heikoksi. Kuinka voi olla mahdollista että heti tämän perään syntyy näin lämminhenkinen tapaaminen Pohjois-Korean diktaattorin ja kommunistisen arkkivihollisen kanssa?

Saattaa olla, että selitys tähän on olemassa ja se liittyy sekä Kiinan että Pohjois-Korean muuttuneisiin asenteisiin ja uudistuneeseen lähestymistapaan muita maita kohtaan. Kim Jong Un on pitänyt säännöllistä yhteyttä Kiinaan, joka suurvaltana on asettunut suojelemaan ja  tukemaankin Pohjois-Koreaa, vaikka äänenpainot suhteessa asevarusteluun ovat olleet varoittelevia. Olisiko mahdollista että Kim Jong On olisi kiinanvierailuillaan löytänyt uuden lähestymistavan maailmaan ja ryhtyisi nyt sitä soveltamaan?

Kiina on omaksunut uuden tyylin, jonka alulle panijana voidaan pitää Deng Xiaou Pingiä, jonka kuuluisa talouteen liittyvä lause kuuluu:"Kissan värillä ei ole väliä, kunhan se pyydystää hiiriä." Kiina on omaksunut uuden talouspolitiikan, avautumisen kapitalistiseen ja insinööritaidoiltaan ainakin jossain määrin ylivertaiseen länteen. Kiinan kasvu on jatkunut voimakkaana jo vuosikausia. Vuorovoikutuksen kasvamisen lisäksi on toinenkin tekijä, jossa Kiina on omaksunut uuden tyylin. Se on sopimuksiin perustuva, endogeeninen talouspolitiikka. Resursien kasvattaminen ei rajoitu pelkästään vaihtokauppaan, vaan uusien projektien liikkeellelaittamiseen ja niiden rahoittamiseen jättivaltion velan kasvattamisella. Kiina ei voi mennä konkurssiin. Siellä ymmärretään että uusi säästäminen perustuu juuri velanottoon, saavathan ihmismassat tätä kautta töitä ja voivat alkaa huolehtia omastakin tulevaisuudestaan. Minusta näyttää siltä, että Kiina on omaksunut oikeaoppisesti jälkikeynesiläisen, endogeenisen talous- ja rahapolitiikan, jonka voimin se runnoo hurjalla vauhdilla kohden taivaita hipovia tuloksia.

Uudesta asennoitumisesta  kirjoittaa der Spiegel -lehti numerossaan 25/16.6. 2018 - todeten että Kim Jong Un on jo nyt aloittanut ulkomaisten osaajien kutsumisen maahansa. Trumpin kerrotaan näyttäneen tilaisuudessa Kimille videon, jossa rakennetaan pilvenpiirtäjiä, suurnopeusjunia ja pikaveneitä, kunhan Pohjois-Korea vastapainoksi lupaa luopua ohjus- janydinasekokeiluistaan. Näyttäisi siltä, että Kim Jong On on luvannut Trumpin kanssa neuvotellessaan amerikkalaiselle yritysmaailmalle pääsyn rakentaman pohjois-Koreaa kohden uutta tulevaisuutta. Mistä rahat tähän uuteen suuntaukseen? Pohjois-Korean talous voi perustua vain joko Kiinan tukeen tai endogeeniseen, sopimuksiin perustuvaan rahan määrän lisäämiseen, siis velkaan. Niin kauan kuin valuutoilla on vaihtosuhde olemassa, nollalla digitaalitaloudessa ei ole niin suurta merkitystä, kuin mitä sillä on rajoitetun rahan eksgeenisesa politiikassa - jota Trump ja Euroopan Unioni omalla tahollaan harjoittavat.

Voi hyvin ymmärtää, että Trump on ihastunut tähän avaukseen. Pohjois-Korean johtajan nöyryys ja kiltteyskin on varmasti tehnyt vaikutuksen. "Rakkautta ensi silmäyksellä" voi tällaisessa tilanteessa syntyä vain, jos taustalla on uskottava, molempia hyödyttävä strategia. Kim Jong Onilla on ollut varmasti tarjottavanaan jotakin muutakin kuin pelkkä ydinaseesta ja ohjuskokeiluista luopuminen. Minun oletukseni on, että takana on uudenlainen, Trumpin kannalta katsottuna lupaavia sijoituksia ja projekteja tarjoava talousajattelu. Uskon Kim Jong Unia puolestaan vakuuttaneen Kiinan nopea nousu talousmahdiksi ja sen taustatuki vastaavanlaisen politiikan aloittamiseen pienemmässä, 25. miljoonan asukkaan Pohjois-Koreassa.

Kiinaa ei USA taida onnistua pidättelemään. Onnistuuko se pitkällä tähtäyksellä Pohjois-Korean kanssa? Olkoon kuinka tahansa, käänne parempaan suuntaan USA:n ja Pohjois-Korean suhteissa on tosiasia. Vielä kuuluu ääniä Pohjois-Korean epäluotettavuudesta atomivoiman suhteen. Kim Jong Onin strategia ei taida kuitenkaan perustua ydinaseeseen ja tuhovoimaan, vaan Kiinalta opittuun ja lännelle outoon talous- ja rahapolitiikkaan. 

Asian tekee vieläkin omituisemmaksi se, että sekä Kiinan että Etelä-Korean oppi-isänä taitaa olla brittiläinen liberaali, 1930- ja 40-lukujen suuri taloustietäjä John Maynaard Keynes.

2.11. 2018 
USA:n presidentti Trump ja kiinan presidenti Xi ovat keskustelleet torstaina 2.11. 2018 puhelimessa ystävälliseen ja yhteistyöhakuiseen suuntaan. Pohjois-Korean tilanteesta "China Daily" kertoo keskustellun seuraavaa:
"Osapuolet vaihtoivat myös näkemyksiä Korean niemimaan tilanteesta.
Xi sanoi, että tämän vuoden alusta lähtien Korean niemimaan tilanne on muuttunut positiivisesti.
Kiina arvostaa Trumpin ja Korean Korean demokraattisen kansantasavallan johtajan Kim Jong-un: n tapaamista ja johtamista tulokseen, joka edistää Korean niemimaan ydinvoiman vähentämistä ja Korean niemimaan poliittista ratkaisua Xinhua News Agency -raportin mukaan.
Kiina toivoo, että Yhdysvallat ja Korean demokraattinen kansantasavalta huolehtivat toistensa huolenaiheista ja edistävät entisestään Korean niemimaan ydinaseiden irrottamista rinnakkain niemimaan rauhanomaisen mekanismin rakentamisen kanssa, Xi totesi ja lisäsi, että Kiina jatkaa rakentavaa rooliaan.
Trump sanoi, että tämän vuoden alusta lähtien Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean väliset neuvottelut ovat edistyneet myönteisesti.
Yhdysvaltojen puolelle on suuri merkitys Kiinan tärkeälle roolille Korean niemimaalla. Se on valmis jatkamaan viestinnän ja koordinoinnin vahvistamista Kiinan kanssa, Trump sanoi Xinhua-raportin mukaan."

Ei kommentteja: